Ventilatie is niet alleen voor verblijfsgebieden, verblijfsruimten, toilet- en badruimten noodzakelijk maar ook voor een sommige andere ruimten in een gebruiksfunctie.
De ventilator blaast schone lucht in de ruimte, spoort vuile lucht op en blaast deze vuile lucht uit de ruimte. Ook hier zijn weer verschillende vormen in terug te vinden. Het grote verschil in de verschillende soorten ventilatiesystemen zit hem in hoe erg je de blaasfunctie van je ventilator kunt bedienen.
Dit doet u door de ventilator op de hoogste stand te laten draaien. Ook als uw wc los van de badkamer is, moet u deze ruimte blijven ventileren. Als er een raampje in het toilet zit, zet deze dan regelmatig op een kier. Zo wordt er schone lucht het toilet binnen geblazen en kan vuile lucht naar buiten.
Sinds 2006 moet iedere woning over een ventilatiesysteem beschikken. Zowel ventilatiesysteem C als D volstaan in dat geval. Voor een nieuwe woning is echter ventilatiesysteem D de beste keuze, omdat dit volledig automatisch werkt.
Elke woning moet voorzien zijn van een ventilatiesysteem waarmee je 3,6 m³ lucht per uur, per vierkante meter vloeroppervlak, kun toevoeren of afvoeren. Welk ventilatiesysteem je hiervoor kiest, bepaal je zelf.
Ventilatie/verluchting
Ventileren is noodzakelijk voor een goede luchtkwaliteit en gezond binnenklimaat in de woning. Mogelijkheid tot verluchten is noodzakelijk in: - de leefkamer, - de slaapkamer(s), - de keuken, - de badkamer, - het toilet.
Meestal komen de ventilatieroosters in de hoek van de kamer te hangen, net onder het plafond. Probeer om een gelijke afstand tussen het plafond en de muur te behouden. Dit geeft een nettere en symmetrische indruk. Belangrijk is om een ventilatierooster niet te dicht bij de muur en het plafond te monteren.
Bij nieuwbouw is een ventilatiesysteem verplicht. Sinds 2006 moeten alle nieuwbouwwoningen voorzien zijn van een mechanisch ventilatiesysteem. Ook deze ventilatiesystemen worden over het algemeen geplaatst in de badkamer of keuken.
Schone lucht in huis is noodzakelijk voor je gezondheid. Als je te weinig ventileert, blijven vieze stoffen en vocht in huis hangen. Dat is ongezond, je kunt er bijvoorbeeld luchtwegklachten van krijgen (hoesten, niezen). In 1 van de 10 woningen zit schimmel door vocht, en in veel huizen wordt nog gerookt.
Bij het grondig renoveren van een woning mag een ventilatiesysteem zeker niet ontbreken. Ondanks het feit dat ventileren niet verplicht is bij renoveren zonder bouwaanvraag kan je er toch heel wat baat bij hebben.
Plafond- of muurventilatoren
Deze worden op het plafond of aan de muur gemonteerd en voeren de vochtige lucht af via een afvoerkanaal. Dit type ventilator is vrij standaard en wordt het meest gebruikt in de badkamer of WC.
Om te voorkomen dat de vieze lucht uit een afvoer omhoogkomt, heeft uw huis een speciaal systeem voor de ontluchting van de riolering. Dit systeem is aangesloten op een ontluchtingspijp op het dak. Hieruit zal de vies ruikende lucht ontsnappen en in de atmosfeer verdwijnen zonder dat iemand hier last van heeft.
Geberit video-inhoud activeren
Waar luchtverfrissers stank tijdelijk maskeren en open ramen voor kou zorgen, doet de DuoFresh module zijn werk zonder ongewenste bijeffecten. Door de stille ventilator worden nare luchtjes via de toiletpot en de wateraanvoerleiding naar het koolfilter achter de bedieningsplaat gevoerd.
Waar plaats ik ventilatie in de badkamer? De beste posities in je badkamer voor het plaatsen van een badkamerventilator liggen in Zone 2, maar Zone 3 loopt niet ver achter en is dus zeker ook erg goed te gebruiken voor het plaatsen van een ventilator.
Je kunt dit gemakkelijk zelf berekenen door een simpele formule toe te passen: Lengte x Breedte x Hoogte in meters x 10. Voorbeeld: bij een badkamer van 3,5 meter lang, 2,5 meter breed en 2,4 meter hoog heb je dus minimaal een afzuigcapaciteit van 3,5 x 2,5 x 2,4 x 10 = 210m3/h nodig.
Het monteren van een buisventilator is een vrij eenvoudig. Schuif het kanaal over de aansluiting van de buisventilator heen. Maak voor het verstevigen van de verbinding gebruik van slangklemmen (bij ventilatieslang) of zelfborgende schroeven (bij Spirobuis of Aluminium buis).
In een geslote keuken en een badkamer of wasplaats moet er 3.6 m³/h per vierkantenmeter vloeroppervlakte worden afgevoerd. Dit mag gelimiteerd worden op 75 m³/h en er moet minimum 50m³/h worden afgevoerd. In een WC moet er altijd 25 m³/h lucht worden afgevoerd.
Kan je je badkamer niet verluchten omdat je geen raam hebt in je badkamer? Dan is mechanische ventilatie de ideale oplossing. Zo'n badkamerventilator zorgt ervoor dat alle vochtige lucht afgevoerd wordt naar buiten. Hierbij kan je kiezen tussen twee verschillende ventilatoren: axiale en radiale.
Voordelen van slapen met open raam
Virussen en bacteriën worden ook sneller doorgegeven in warme, gesloten ruimtes. De lucht in de slaapkamer voldoende ventileren, is daarom goed voor de gezondheid. Met open raam slapen in de lente en de zomer zorgt er ook voor dat we beter kunnen ademen.
Beperk tijdens het douchen de vochtverspreiding door de badkamerdeur dicht te doen en de ventilatie op een hoge stand te zetten. Een hogere kamertemperatuur voorkomt schimmelvorming. Droog na het douchen de wanden en vloeren met een raamtrekker, dit haalt tweederde van het achtergebleven vocht weg.
Zet de mechanische ventilatie nooit uit. Uitzetten mag alleen bij onderhoud of een ramp (als de overheid adviseert ramen en deuren te sluiten). Trek dan de stekker van de centrale ventilatie-unit uit het stopcontact of zet de schakelaar in de meterkast om (plak een sticker bij de juiste schakelaar).
Ventileren is het voortdurend verversen van lucht in huis. Verluchten is het wijd openzetten van de ramen en deuren die in contact staan met de buitenlucht. Beide zijn noodzakelijk voor een gezond binnenmilieu in huis.
Luchten: zet minstens 1 keer per dag in iedere kamer tegelijk 15 minuten een raam of buitendeur wijd open. Je kunt dit het beste 's morgens doen of 's avonds vlak voor het slapengaan. De verwarming kan dan even laag. Ventileren: zet altijd alle ventilatieroosters open.
Het plaatsen van een ventilatie rooster op de deur heeft als voordeel dat u geen omkijken heeft naar het verversen van de lucht, dit gebeurt middels een deurrooster immers vanzelf.