Bekkenbodemtherapie is een methode waarbij u leert de spieren van de bekkenbodem te voelen en bewust te gebruiken. Omdat u de spieren van de bekkenbodem zelf niet kunt zien, is het soms moeilijk om ze goed te gebruiken en te trainen. Aandacht en begeleiding door een fysiotherapeut is daarom vaak zinvol.
De behandeling begint vaak met een aantal testen om te bekijken of de spanning van de bekkenbodemspieren normaal is, en hoe snel je de spieren kunt aanspannen en ontspannen. Het testen gebeurt met oefeningen zoals: 'probeer de schede te sluiten en in te trekken' of 'probeer een wind tegen te houden'.
De bekkenfysiotherapeut vraagt u eerst om precies te vertellen welke klachten u heeft. Daarna doet zij een lichamelijk onderzoek, waarbij zij let op uw houding, ademhaling, spierkracht en de beweeglijkheid en stabiliteit van de rug en het bekken.
Bij de sterk aangespannen bekkenbodemspieren kunt u last hebben van: regelmatige aandrang om te plassen. steeds terugkerende blaasontstekingen. problemen bij de ontlasting zoals verstopping of het gevoel dat er iets achterblijft.
Je krijgt bekkenfysiotherapie vergoed uit de basisverzekering. In totaal krijg je tot 9 behandelingen zolang je bij ons bent verzekerd. Je overlegt samen met je therapeut hoeveel behandelingen nodig zijn.
Een behandeling bekkenfysiotherapie kost circa €45. Denk je erover een aanvullende zorgverzekering af te sluiten voor bekkenfysiotherapie? Bekijk en vergelijk de voorwaarden en premies van verschillende zorgverzekeraars in de Zorgvergelijker van de Consumentenbond.
Je bekkenbodemspier is onderdeel van een hele spierketen. Zodra je je spieren gebruikt, wordt ook de bekkenbodem geactiveerd. Wandelen, fietsen en zwemmen zijn bijvoorbeeld prima activiteiten. Wellicht moet je de intensiteit en duur wat aanpassen.
Ga op uw rug liggen, met gebogen benen en uw voeten op de grond. Leg een hand op uw buik. Let op dat bij het aanspannen van de bekkenbodemspieren ('afknijpen') uw buik-, bil- en bovenbeenspieren ontspannen blijven en uw billen op de grond blijven. Wanneer u dit een paar keer oefent gaat het steeds beter.
Een verwijzing voor bekkenfysiotherapie kan gegeven worden door de uroloog, de gynaecoloog, de chirurg, de maag-darm-lever-arts en de huisarts. Het is echter geen noodzaak, omdat voor behandelingen bekkenfysiotherapie (evenals algemene fysiotherapie) geen verwijzing meer nodig is.
Een bekkenfysiotherapeut is speciaal opgeleid om een inwendig onderzoek te doen. Niet een onderzoek zoals de gynaecoloog of uroloog dat doet maar een inwendig onderzoek dat erop gericht is het functioneren van het bekken, de bekkenbanden en de bekkenbodem helder te maken.
De Bekkenbodem massage is een zachte diepe weefselmassage. Het is een diepgaande energetische massage van het bekkengebied als voorbereiding op sexual healing. Er wordt spanning in de heupen, liezen, bekkenrand, rand schaambeen, pereneum vrijgemaakt zodat deze kan oplossen.
Hoe vaak moet je bekkenbodemoefeningen doen? Om de bekkenbodem te versterken moet u er vanuit gaan dat u drie keer per dag drie keer een serie van 10 aanspanningen doet. Dus 10 keer aanspannen, vasthouden en weer ontspannen.
Een bekkenbodem onderzoek is een inwendig onderzoek (via vagina of anus) waarbij de functies van de bekkenbodem onderzocht kunnen worden. Het is geen urologisch of gynaecologisch onderzoek. Het onderzoek hoort pijnloos te verlopen. Bij vrouwen vindt het onderzoek vaginaal plaats bij urine- en/of verzakkingsklachten.
Tijdens de bekkenbodemtherapie leren we je de bekkenbodem te voelen en bewust te gebruiken. De oefeningen vinden enerzijds plaats in onze praktijk onder begeleiding van een van onze kinesitherapeuten en bestaan anderzijds uit een reeks oefeningen waarbij je thuis de bekkenbodemspieren traint.
Bekkenpijn is pijn die in de onderbuik, bekken of perineum wordt gevoeld. Het heeft vele mogelijke oorzaken en treft tot wel 20% van de bevolking van Nederland, zowel mannen als vrouwen. Bekkenpijn wordt als “chronisch” gezien als het langer dan 6 maanden aanhoudt.
Laat je buik los zodat je een 'hangbuikje' krijgt. Probeer nu je buik een heel klein beetje naar binnen te trekken. Een klein beetje maar en kijk vooral of je iets voelt bij je bekkenbodem. Je moet dit vaak oefenen, want er gaat een moment komen dat je je bekkenbodem of je anus gaat voelen.
Wat doet een bekkenfysiotherapeut? De bekkenfysiotherapeut richt zich op het voorkomen en verhelpen van klachten in het gehele buik-, bekken- en lage ruggebied bij mannen en vrouwen van alle leeftijden. Het bekken, de gewrichtsbanden, de bekkenbodem en de bekken-organen beïnvloeden elkaar wederzijds.
Soms moet u de blaasverzakking met de hand terugduwen om te kunnen plassen. Verzakking van de dikke darm (rectocèle) Deze verzakking kan gepaard gaan met een moeizame stoelgang. Soms moet u zelf de darmverzakking met de hand terugduwen om ontlasting te kunnen maken.
U kunt last hebben van een zwaar gevoel in de vagina, onder in de buik of laag in de rug. Soms kunt u de verzakking buiten de vagina zien of voelen. U kunt problemen bij het plassen hebben, zoals het gevoel niet goed uit te kunnen plassen, heel vaak te moeten plassen, terugkerende blaasontstekingen en urineverlies.
De basisverzekering is onderdeel van de Zorgverzekeringswet (Zvw). De basisverzekering dekt vooral curatieve zorg. Dat is zorg gericht op de genezing en behandeling van acute en chronische lichamelijke aandoeningen. Ook dekt de basisverzekering geestelijke gezondheidszorg.
Bekkenfysiotherapie is een specialisme binnen de fysiotherapie. De bekkenfysiotherapeut helpt zowel mannen als vrouwen met problemen in de lage rug, de buik, het bekken en de bekkenbodem. Ook kunnen kinderen baat hebben bij een behandeling van een bekkenfysiotherapeut.