Komijnekaas wordt van verse melk gemaakt. De melk wordt niet verhit, maar gepasteuriseerd. Vervolgens gaat er een melkzuurbacterie bij, die zorgt dat de wrongel gescheiden wordt van het vocht. Deze wrongel wordt vervolgens gemengd met het komijnzaad.
Als men Goudse komijnekaas maakt dan wordt de melk gepasteuriseerd. Vervolgens gaat er een melkzuur bacterie door de kaas die zorgt dat de wrongel zich van het vocht afscheid. De wrongel wordt vervolgens vermengd met het heerlijk frisse komijn kruid.
In het dagelijks spraakgebruik wordt de term Leidse kaas ook wel gebruikt voor Goudse kaas met komijn. Goudse kaas heeft echter altijd een vetgehalte in de droge stof van minimaal 48 procent (48+). Andersom wordt Leidse kaas ook wel komijnekaas genoemd, hoewel niet alle komijnekaas Leidse kaas is.
Komijnekaas bevat, zoals de naam al doet vermoeden, komijnzaadjes. Deze zaadjes geven de kaas zijn kenmerkende pittig-zoete en notige smaak.
Er zitten 111 kilocalorieën in 1 voorgesneden plak (30 gram) 48+ komijnekaas. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in '48+ komijnekaas'?
De echte liefhebbers kunnen deze oude Leidse kaas vanzelfsprekend wel waarderen. De kaas is liefst 3 jaar op natuurlijke wijze gerijpt, waardoor deze echt een unieke smaak heeft: de smaak van het komijn heeft in die tijd de kaas immers doordrongen.
In 100 gram komijnekaas zitten ongeveer 360 calorieën. Ook bevat 100 gram komijnekaas 23 gram eiwit en 30 gram vet, waarvan 20 gram verzadigd. Het hoge zoutgehalte en verzadigde vet maken komijnekaas niet per se gezond. Toch zijn er ook gezondere en light varianten van komijnekaas, zoals de 20+ kaas van PanPan.
Hoeveelheid eiwit in 48+ komijnekaas:
6,9 gram. in 1 voorgesneden plak (30 gram)
Oude kaas heeft een rijpingstijd van minimaal 12 maanden. Elk soort kaas heeft zijn eigen rijpingstijd, die zorgt ervoor dat de kaas zijn smaak ontwikkelt. Hoe ouder de kaas wordt, des te meer vocht hij verliest en daarom steeds pittiger wordt. Oude kaas heeft een heerlijk sterke en volle smaak.
- Komijn is rijk aan onder andere ijzer, magnesium, fosfor en bètacaroteen (dat in het lichaam wordt omgezet in vitamine A, al blijven de effecten natuurlijk beperkt, aangezien het kruid slechts in heel lage doses wordt geconsumeerd.
De specerij komijn is het gedroogde zaad van de komijnplant. De plant hoort tot de schermbloemenfamilie. Net als bijvoorbeeld wortel, peterselie, koriander, venkel, anijs, dille en dus ook karwij. Veel van de zaadjes lijken nogal op elkaar.
Dit is de baas van alle Goudse kazen. Hij is de oudste en heeft het meeste karakter.
Komijn is afkomstig uit Iran, Syrië, India en Turkije. De plant groeit het best in een zanderige, gedraineerde bodem en in een gebied met een warm klimaat, zoals aan de kust van de Middellandse Zee, waar het kruid aangetroffen kan worden. Een warm klimaat is echter geen vereiste.
Slob | Fenegriek
Onze fenegriek kaas is een heerlijke boerderijkaas, gemaakt met rauwe melk. Dat zorgt voor een heerlijke, volle smaak.
Materiaal. Een kaaskorst kan gemaakt zijn van een schimmel, paraffine of een kunststof polymeer. Er zijn in verschillende landen manieren gevonden om een kaaskorst te maken. In Nederland wordt kaas vaak geperst met een wrongel.
Voor het maken van witschimmelkaas wordt de Penicillium Candidum gebruikt. De schimmels zorgen ervoor dat de kaas conserveert, door andere schimmels buiten te houden. Ook beïnvloed de schimmel geur, smaak en consistentie.
Smeerkaas is een smeltkaas die vooral als broodbeleg wordt gebruikt. Het wordt bereid uit gesmolten kaas met toevoeging van smeltzout, waardoor het smeerbaar wordt. Roomkaas wordt ook weleens smeerkaas genoemd, omdat het eveneens (min of meer) smeerbaar is.
Een 10+, 20+ of 30+ kaas, waar niet teveel zout in zit, past prima in een gezond eetpatroon en zal het afvallen niet in de weg zitten. Het vetgehalte in kaas wordt aangegeven met bijvoorbeeld 45+. De minder vette kazen bevatten meer calcium.
Volgens voedingsdeskundige Celine Dejaeghere is mozzarella de gezondste optie. “Als je puur afgaat op de voedingswaarde kan je zeggen dat feta iets minder goed scoort dan mozzarella.” Die voedingswaarden zijn dan vooral de calorieën en het vetgehalte.
Beide kazen bevatten een aantal vitamines en mineralen. Maar het gaat om de verschillen: buffelmelkmozzarella bevat bijvoorbeeld meer calorieën en (gezonde) vetten dan koemelkmozzarella. Maar buffelmozzarella bevat minder cholesterol. Buffelmozzarella bevat vitamine A en koemelkmozzarella catoreen.
“Grana Padano bevat twee stoffen genaamd isoleucine-proline-proline (IPP) en valine-proline-proline (VPP). Deze kunnen voor ontspannen bloedvaten en een lagere bloeddruk zorgen”, aldus hoofdonderzoeker Giuseppe Crippa. “Ze hebben ongeveer dezelfde werking als verschillende soorten bloeddrukverlagende medicijnen.
Welke kaas bevat minder zout? Alle jonge kazen, en dan met name de boerenkazen, hebben een lager zoutgehalte. Dit geldt bijvoorbeeld voor Maaslander, maar ook voor Emmentaler 45+ kaas, Milner, hüttenkäse, Leerdammer kaas en Goudse boerenkaas.