Na het verven maak je weer de kwast goed 'leeg' langs de rand van het verfblik. De verf die nog in de kwast zit gaat zo terug in het blik en kun je goed bewaren en hergebruiken. Daarna zet je de kwast in een potje waar je tot aan de woeling (het touwtje) van de kwast schoon water toevoegt.
Plaats (hang) de verfkwast in een kwastinette gevuld met rauwe lijnolie. De kwastinette zorgt ervoor dat de kwast in de olie hangt waardoor de kwastharen niet vervormen. De rauwe lijnolie zorgt ervoor dat de kwastharen niet uitdrogen en soepel en zacht blijven.
Wanneer je kwasten wilt bewaren zijn een paar dingen belangrijk. Als eerste is het verstandig om de kwast in te pakken in een folie. Als je geen folie in huis hebt kun je altijd een plastic zak gebruiken. Voordat je dit doet is het wel slim om de kwasten goed schoon te maken.
Schilders adviseren soms om nieuwe kwasten eerst in lijnolie te bewaren. Maar de meest praktische tip is door een nieuwe kwast eerst te gebruiken bij het aanbrengen van een laag grondverf. Na gebruik moet je natuurlijk wel de kwast wassen.
Een makkelijke - en een meer grondige manier om je make-up kwasten te reinigen, is door (baby)shampoo en water te gebruiken. Maak een sopje van een (milde) shampoo en water. Vervolgens haal je je kwasten er doorheen en gebruik je je vingers om het vuil eruit te wassen. Zorg ervoor dat je alleen de haren nat maakt.
Indien je de kwasten binnen enkele dagen weer gebruikt, dan is kwasten schoonmaken op een grondige manier niet nodig. Wikkel de kwastharen in aluminiumfolie en plak dit vast met tape. Doe de kwasten in een luchtdichte plastic zak en zet ze op een droge plek. Op deze manier kun je de kwasten maximaal twee dagen bewaren.
Voeg 2 theelepels wasverzachter in een glas water - laat de kwasten 10 minuten weken en spoel ze daarna heel goed uit met warm water! De wasverzachter maakt de kwasten heel zacht en lost ook de zo opgedroogde verf in de kern van de kwast op, die nu heel gemakkelijk kan worden uitgespoeld.
Een oplossing voor het behoud van uw kwasten is door ze in de rauwe Lijnolie te zetten. Een laagje rauwe lijnolie in een pot en de kwasten er gebruikt in zetten. Mocht u een volgende keer de kwasten willen gebruiken, veeg deze dan goed schoon met een katoenen doek.
Je kunt verfrollers uitstekend een aantal dagen bewaren om deze vervolgens weer te gebruiken. Als je een verfroller bijvoorbeeld over een jaar weer wilt gebruiken, moet je deze schoonmaken. Alleen muurverfrollers kun je goed schoonmaken.
Je kan de kwast bewaren door deze bijvoorbeeld in de verf te laten staan (mits je het verfblik of de emmer weer goed kan afsluiten). Of je kan de kwast bewaren in huishoudfolie. Het is dan wel belangrijk dat er zo weinig mogelijk lucht bij kan komen en dat je de kwast bewaren kan op een koele plaats.
Een varkensharen kwast slijt namelijk mee met je klus en gaat helemaal naar je hand staan. Wist je dat traditionele schilders jarenlang met dezelfde kwast schilderden en dat daarom een touwtje om deze kwasten zit?Zo kon je de kwast opnieuw opbinden.
De verfrollers rol je op in een plastic zak en bewaar je luchtdicht voor één tot twee dagen.
Verf bewaren doe je het beste bij een constante temperatuur op een donkere vorstvrije plek. Om de houdbaarheid van verf te verhogen dien je de verf ook in een luchtdicht en afgesloten blik te bewaren. Dit zijn de factoren waardoor je de verf langer kunt bewaren.
Over het algemeen kun je verf in een blik tot 2 jaar bewaren.Verf op terpentinebasis gaat het langst mee, deze verfsoort kan zelfs tot 3 jaar goed blijven. Een andere vraag is hoe lang je muurverf kunt bewaren. Muurverf is verf op waterbasis en dit soort verf kun je in het gunstigste geval ongeveer 2 jaar bewaren.
Bewaren en weggooien
Restjes terpentine gooi je in een potje weg bij het klein chemisch afval. Lege plastic verpakkingen terpentine mogen in de zak met plastic verpakkingen. Ze moeten wel goed leeg zijn, anders verstoren de chemische stoffen de recycling.
Een verfkwast met dierenharen kan goed worden gebruikt voor het aanbrengen van alkydverf of acrtylverf. De kwast met kunststof haren past beter bij acrylverf. De ronde kwast kun je het beste gebruiken voor kozijnen en deuren. De platte kwasten zijn handig voor grote oppervlaktes en beitsen.
Bleko rauwe lijnolie
Rauwe lijnolie is zeer geschikt voor het bewaren van gebruikte verfkwasten. Dit natuurproduct kan ook worden gebruikt voor het maken van grondverven, stopverf en pigmenten in olie.
Olieverf. Als je met olieverf schildert hoef je jouw penselen alleen uit te spoelen met wat terpetine. Laat je penselen niet in de pot terpetine staan, dit is namelijk niet goed voor je penselen.
Wasbenzine is optimaal geschikt voor het verwijderen van verfvlekken en vetvlekken. Daarnaast kan wasbenzine ook gebruikt worden voor het verwijderen van oude stickerresten en stickers. Wasbenzine is in tegenstelling tot thinner wel geschikt voor het reinigen van kunststoffen.
Blokwitters zijn vaak wat groter van formaat en hebben ook veel en vooral lange haren. Daardoor is deze kwast ideaal voor het aanbrengen van watergedragen muurverven en lakken. De lange haren maken de kwast geschikt voor het schilderen van beton en steenwerk.
Zo zijn wasbenzine en thinner snel verdampende oplosmiddelen terwijl terpentine veel trager verdampt. Ze worden alle 3 gebruikt als verdunner maar wel voor verschillende soorten van coatings. Als enige van de 3 is thinner een mengsel met een samenstelling die verschilt per fabrikant.
Uitwassen in kokend sodawater. * De haren met de hamer een beetje bekloppen, dan in een oude jampot met zachte zeep steken. De volgende dag met soda uitwassen. * Of in terpentine laten staan of - in afbijtpasta zetten.
Hoe vaak je je kwasten moet schoonmaken, hangt af van de mate waarin jij make-up en dus je kwasten gebruikt. Als je je kwasten dagelijks gebruikt, is het verstandig om na elke make-up sessie je kwasten vluchtig te wassen en wekelijks je kwasten grondig te reinigen.
Het wordt niet aanbevolen om make-up kwasten in de vaatwasser te doen. De hoge temperaturen en krachtige waterstralen kunnen de kwasten beschadigen, met name de lijm die de borstelharen vasthoudt en de handvatten.