Cellenbeton biedt goede thermische isolatie, terwijl kalkzandsteen een lage tot geen thermische isolatie biedt. Cellenbetonblokken zijn licht van gewicht en makkelijk en snel te verwerken, terwijl kalkzandsteenblokken zwaar zijn en moeilijker te verwerken zijn.
Met beperkte materiaalkosten, hoge verwerkingssnelheden en lage afwerkingskosten ontstaan strakke en vlak afgewerkte wanden met een hoge draagkracht, zeer goede geluidsisolatie en een hoge brandwerendheid. Hierdoor is kalkzandsteen het meest toegepaste bouwmateriaal voor constructieve wanden in de woningbouw.
Cellenbeton, ook wel bekend als gasbeton of Ytong (merk), is een akoestisch en thermisch isolerend bouwmateriaal dat gemaakt wordt van een samenstelling van kalk, cement, kwartszand, water en beetje aluminiumpoeder.
Kalkzandsteen is onbrandbaar en in staat beperkt vocht op te nemen en dit weer gecontroleerd af te staan. Te natte omstandigheden echter zorgen voor te veel vochtopname of het zwemmen van de stenen. Daarnaast mag kalkzandsteen niet in aanraking komen met strooizout, aangezien dit de stenen aan kan tasten.
Bovendien heeft kalkzandsteen een lange levensduur (meer dan 100 jaar) en is het onderhoudsarm en circulair, wat het product nog duurzamer maakt.
De lengte-/hoogte-verhouding van de wand
Er is een rekenmaximum voor de hoogte, namelijk 3,00 m.
- Goede geluidsisolatie, mede door het hoge gewicht van kalkzandsteen (ca. 1850 kg/m3). Dikte van 250 mm voldoet aan Bouwbesluit, maar 300 mm is wellicht te prefereren; het beste is waarschijnlijk een scheidingsmuur van 120-60-120.
Kalkzandsteen heeft dus een hogere constructieve waarde is goedkoper dan cellenbeton. Er zijn speciale kwaliteiten verkrijgbaar, deze maken kalkzandstenen ook bruikbaar voor schoon metselwerk, in garages, bedrijfsgebouwen of bergingen.
Cellenbeton biedt goede thermische isolatie, terwijl kalkzandsteen een lage tot geen thermische isolatie biedt. Cellenbetonblokken zijn licht van gewicht en makkelijk en snel te verwerken, terwijl kalkzandsteenblokken zwaar zijn en moeilijker te verwerken zijn.
Wanneer een constructie onder de grond waar vochtdoorlatendheid geen probleem is dan is bouwen met kalkzandsteen een goede optie.
Ytong blokken zijn gemaakt van zand, kalk en water. Ze zijn uiterst licht, heel handig te verwerken en hebben een goede isolerende werking. Om die redenen zijn ze ideaal om in huis een nieuwe muur op te trekken of een nieuwe ondervloer in de badkamer te leggen. Ze zijn vochtbestendig, milieuvriendelijk en duurzaam.
Ytong heeft op zichzelf goede vochteigenschappen. Cellenbeton wordt niet aangetast door vocht en als buitenwand is het materiaal vorstbestendig.
Er wordt geadviseerd voor draagmuren minimaal 100 mm dikke Ytong blokken te gebruiken.Bij het gebruik van een binnenmuur kun je een minimum van 70 mm aanhouden.
Alle soorten kalkzandsteen zijn echter geschikt voor zowel dragende als niet-dragende binnenmuren. De voordelen van kalkzandsteen gelden ook voor elk soort blok of steen. De formaten van kalkzandsteen lijmblokken en vellingblokken komen overeen.
Kalkzandsteen is zoals gezegd verkrijgbaar in diverse soorten. De meest populaire vorm van kalkzandsteen is het lijmblok. De gemiddelde prijs van deze blokken ligt op ongeveer €1,60 per blok. Daarnaast zijn er de vellingblokken, deze blokken zijn iets duurder omdat ze een vellingkant hebben.
Kalkzandsteen is goed bestand tegen vorst tijdens de bouwperiode, maar niet in combinatie met zout. Strooi daarom geen pekel, keukenzout of andere dooikorrels in de nabijheid van kalkzandsteen.
Cellenbeton (bijvoorbeeld YTONG) heeft een lage druksterkte en is erg poreus. Als je hier iets aan wil bevestigen, kun je het beste speciale pluggen, zoals de cellenbetonankers of de frame ankers gebruiken. Wandplaten, gipsplaten en gipsvezelplaten zijn dunwandige platen met een lage sterkte.
Scheidingswand badkamer
Cellenbeton is ongevoelig voor vocht, dus u kunt het zonder problemen gebruiken in natte ruimtes. Het materiaal wordt ook veel gebruikt voor het maken van een bad ombouw of als douchewand.
U kunt probleemloos op kalkzandsteen- en verlijmd cellenbetonblokken betegelen. We raden u aan om voor de plaatsing een kant-en-klare pasta te gebruiken indien het over een kleine ruimte gaat ; anders een hechtingsproduct aanbrengen zoals bijvoorbeeld D4-stijl en flexlijm gebruiken.
Vervanging kalkzandsteenblokken
De kalkzandstenen zijn niet geschikt voor een buitentoepassing. De stenen zullen door vorst verpulveren.
De blokken worden gebruikt voor zowel dragende als niet-dragende binnen- en buitenmuren (buitenmuren altijd isoleren aan buitenzijde en pleisteren; geen cellenbeton toepassen als buitenblad in een spouwmuur). Vuistregels dikte blokken cellenbeton: niet-dragende wanden >= 70 mm dik en dragende wanden >= 100 mm dik.
Als de juiste materialen aangeschaft zijn en de muur voorbehandeld is met stuc primer (droogtijd staat aangegeven op de verpakking, maar is ook afhankelijk van de omgevingstemperatuur en de luchtvochtigheid) dan kan de cellenbeton muur gestukd worden.
Kalkzandsteen scoort goed op akoestische isolatie omdat de blokken zo massief zijn. Ze hebben een hoge brandweerstand en een goede warmteaccumulatie: de blokken houden warmte bij en geven die langzaam af.
Kalkzandsteen is een duurzaam materiaal dat wordt gemaakt van kalk, water en zand. Deze materialen zijn nog volop voorradig in het milieu. Kalkzandsteen kan eindeloos gerecycled worden zonder kwaliteit te verliezen.