Hergekookt water kan anders smaken Schriks: 'Bij hoge temperaturen wordt er calcium en magnesium afgezet. Dat is die witachtige aanslag in de waterkoker. Als je steeds hetzelfde water opkookt, haal je mineralen uit het water. In theorie zou je dat kunnen proeven, maar dan is je smaak wel héél goed ontwikkeld.
Opnieuw gekookt water kan zeer gevaarlijk zijn. Waarom? – Omdat de samenstelling van het water wordt gewijzigd wanneer het wordt gekookt." Tenzij je gepurifieerd water gebruikt, zijn er altijd wat kleine doseringen van chemicaliën aanwezig, bijvoorbeeld nitraten, arseen en fluoride.
De enige manier waarop de samenstelling van gekookt water verandert, is dat exact dezelfde opgeloste stoffen (mineralen) nu in een kleiner volume zitten, maar dit gebeurt ook al na één maal koken. Iedereen kan dus met een gerust hart een kopje thee zetten met water dat al één of meerdere keren heeft gekookt.”
Water dat minstens één minuut aan de kook is gebracht, doodt de meeste bacteriën, virussen en andere verontreinigingen. Koken is vooral effectief voor het zuiveren van water dat besmet is met biologische verontreinigingen zoals bacteriën en virussen.
Ons drinkwater bevat lage doseringen van gevaarlijke stoffen als arsenicum, nitraten en fluoride. Wanneer je water kookt, kan verdamping ervoor zorgen dat de hoeveelheid gevaarlijke stoffen in het water toeneemt. De drie bovengenoemde stoffen zijn in principe niet goed voor je gezondheid.
Stefan Kools, teamleider chemische waterkwaliteit en gezondheid bij wateronderzoeksinstituut KWR: 'Een paar keer water koken maakt amper verschil. Dan zitten stoffen als arseen en nitraat nog steeds ver onder de Nederlandse gezondheidswaarde. Ons water is echt veilig, ook als je het vaker kookt. '
Drink liever geen warm water rechtstreeks uit de kraan. Warm water stroomt in huis door metalen leidingen en apparaten zoals bijvoorbeeld de boiler.In warm water lossen metalen beter op dan in koud water. Waterleidingbedrijven garanderen de kwaliteit van koud kraanwater.
De enige manier waarop de samenstelling van gekookt water verandert, is dat exact dezelfde opgeloste stoffen (mineralen) nu in een kleiner volume zitten, maar dit gebeurt ook al na één maal koken. Iedereen kan dus met een gerust hart een kopje thee zetten met water dat al één of meerdere keren heeft gekookt.”
Wat ook niet werkt: water koken
Kalk verdampt namelijk niet en blijft dus ook na het koken in het water. Sterker nog: tijdens het koken zal het water zelfs wel verdampen, waardoor er in verhouding juist méér kalk in je water zit dan ervoor. Niet doen dus.
Gebruik voor thee geen water dat al eens eerder gekookt heeft: daar zit minder zuurstof in en ook dat heeft invloed op de smaak.
The UK Tea and Infusions Association waarschuwt dat je de waterkoker beter niet nog een keer kan aanzetten met hetzelfde water, weet the Huffington Post. Wanneer je water voor de tweede keer kookt, gaat het water vies smaken en houd je smakeloze thee over.
Als u water 3 minuten kookt, gaan alle bacteriën dood. Na het koken kunt u het water veilig drinken. Een kookadvies geldt meestal 3 tot 4 dagen. Soms krijgt u een kookadvies zonder dat uw drinkwater vervuild is.
Wie de pan of de fluitketel op het vuur zet en geld wil besparen kan het beste water koken op inductie. Bij water verwarmen op een gaspit gaat veel energie, gas, verloren langs de pan. Het kost dus ook meer energie om water te verwarmen op gas dan in de waterkoker.
Of water gebruikt dat al te zwaar vervuild is voor veilige menselijke consumptie". Je kunt dus zonder problemen overgebleven water in je waterkoker verwarmen. Wel is het de vraag of het niet lekkerder is om vers water te gebruiken - maar dat is een andere discussie.
Voor het consumeren van water wordt geadviseerd het water eerst drie minuten te koken. Bijvoorbeeld in een pan. Door het koken worden eventueel aanwezige schadelijke bacteriën gedood. Voor overig gebruik van het drinkwater, zoals het wassen van groente, vaatwerk en kleding is vooraf koken niet nodig.
Heb je een keer gekookt water over, dan kan het zeker geen kwaad om dat aan je planten te geven. Wel eerst even af laten koelen natuurlijk. Als je het aan je plant geeft, gaat het in ieder geval niet verloren door de gootsteen!
Regenwater gebruiken om van te drinken, te koken, te douchen of te baden? Dat raden we ten zeerste af. Regenwater kan besmet zijn met bacteriën. Het water dat je hiervoor gebruikt, moet voldoen aan de wettelijke normen voor drinkwater.
Als je water kookt verdampen er watermoleculen, maar de mineralen, zoals kalk, blijven juist achter. Hierdoor is er minder water, waar in verhouding juist meer kalk in zit. Er zal een beetje kalk neerslaan in je pan of waterkoker, dat is de kalkaanslag, maar er zit nog steeds kalk in je water.
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een waterkoker de oplossing is met het beste rendement om water te verwarmen. Water opwarmen voor een kopje thee met een waterkoker duurt minder dan 50 seconden. Met de microgolf is dat 2 minuten en met een gasvuur of elektrische kookplaat meer dan 3 minuten.
Het drinken van warm water kan de lichaamstemperatuur verhogen, wat helpt om de stofwisseling te verbeteren. Het helpt ook de nieren en het maagdarmkanaal hun werk beter te doen. Dit is goed nieuws voor iedereen die hoopt zijn metabolisme op te krikken of af te vallen.
Energieverbruik. Een waterkoker is duurzamer dan een fluitketel. Dit komt vooral omdat er tijdens het koken op een gasfornuis of een elektrisch fornuis veel warmte verloren gaat. Deze warmte komt weliswaar vrij in de woning, dus je zou de kachel een standje lager kunnen zetten, maar heel efficiënt is het niet.
Wist je dat je dit eigenlijk beter met koud water kunt doen? Warm water verdampt namelijk sneller dan koud water. Wanneer je water warm gebruikt om de vloer te dweilen, zal het water eenmaal op de vloer snel weer verdampen. Op deze manier blijven ook de zeepresten van het schoonmaakmiddel dat je gebruikt achter.
Het water kan alleen maar kokend uit de kraan komen als het continu op een temperatuur van 110 graden blijft. Dat kost energie, en dus geld. Een waterkoker is goedkoper, mits je niet meer water kookt dan je nodig hebt. Een handige tip: het eventueel te veel gekookte water kun je in een thermosfles doen voor later!
Ons eigen kraanwater is namelijk niet geschikt voor koffie en thee. Voor deze dranken moet het water gefilterd worden, want ons water is hard. Zodra je water boven de 60 graden verhit krijg je kalksteen, die absorbeert de fijne aroma's in koffie en thee. Met zacht water smaakt je thee dus veel beter.”