Wekelijks scrubben
De korrels in een goede scrub zorgen ervoor dat dode huidcellen worden verwijderd en slijten aanwezige stoppeltjes als het ware wat af waardoor ze zachter aanvoelen. Gebruik wel altijd een natuurlijke, plasticvrije scrub. Dit is voelbaar beter voor je huid en het milieu.
De enige manier om stoppels te verwijderen is de gehele haar te verwijderen door bijvoorbeeld epileren of waxen. Als je de hele haar verwijdert, groeit de haar na verloop van tijd weer terug met een punt en niet met een stoppel. Die ontstaan vervolgens wel weer als je gaat scheren.
Scrubben zorgt voor een zachte, schone en gladde huid. Daarnaast wordt je scheermes ook minder snel bot doordat dode huidcellen niet vast blijven zitten in het mesje. Scrub je lichaam altijd de dag voordat je gaat scheren en niet op de dag zelfs.
Zo'n 25 procent van de mannen doet alle schaamhaar weg, 20 procent doet aan wildgroei en 55 procent werkt het bij. Bij de vrouwen doet 50 procent alles weg, 11 procent doet aan wildgroei en 39 procent werkt het bij. Maar liefst 96 procent van de vrouwen scheert of epileert haar okselhaar.
Spoel de geschoren plekken met koud water af, zodat je poriën goed sluiten. Gebruik dan een lotion of vochtinbrengende crème ontworpen voor een gevoelige huid, zoals NIVEA Care Sensitive Crème. Geparfumeerde producten kunnen de huid verder irriteren en roodheid veroorzaken.
De beste tip om jeuk, rode bultjes en ingegroeide haartjes te voorkomen, is om met de groeirichting van de haartjes mee te scheren. Door je scheermes alle kanten op te laten gaan, neemt de kans op wondjes toe en kan de huid heel erg gaan irriteren. Daarnaast is het belangrijk om niet te hard te drukken.
Glad scheren doe je zo
Gebruik de ene hand om je gezichtshuid strak te trekken en hou met de andere het scheermes vast. Druk niet te hard op de huid, maar laat het mes er soepel overheen glijden. Spoel het mesje tussen de scheerstreken door regelmatig af met warm water om het schoon, glad en scherp te houden.
Als je scheert of ontharing crèmes gebruikt, blijven de haarwortels zitten. Je haar groeit direct terug en je krijgt stoppels. Met waxen heb je daar geen last van; de haartjes blijven langer weg en komen zacht terug. Bovendien wordt de haargroei steeds minder.
STOPPELS: DE DRIE DAGEN-BAARD. Iedereen kent hem wel: de stoppelbaard, ook wel de drie dagen-baard genoemd. Na het scheren van je baard ontstaan er al gauw stoppels. Na een paar dagen krijg je dan een korte baard van stoppels.
Om de twee dagen scheren is een goede standaard om mee te beginnen als je een snelle, volle baardgroei hebt. Het is gunstiger voor je huid om niet elke dag te scheren, maar helaas heeft niet iedereen deze optie. De huid heeft meer tijd om te herstellen als je minder vaak scheert.
Tips voor na het scheren
Spoel de huid eerst af met koud water om de huidporiën te sluiten. Smeer de huid daarnaast goed in na elke scheerbeurt, bijvoorbeeld met een bodylotion of huidolie.
Als je jeuk wilt vermijden, is dit de beste manier: Trim altijd voordat je verder gaat met gladscheren. Koel de huid af met koud water en gebruik een verzachtende, ongeparfumeerde lotion. Als je vaak last hebt van integroeide haartjes of scheerirritatie, scheer dan met de haarrichting mee.
Je draagt na het scheren niet het juiste ondergoed.
Het beste is om ondergoed van honderd procent katoen te dragen, dat niet al te strakke elastische banden heeft. Zulk ondergoed laat je huid ademen, herstellen en voorkomt ingegroeide haartjes.
Scheerirritatie voorkomen: na het scheren
Spoel na het scheren met warm water en dep de huid droog (niet wrijven). Breng vervolgens een vochtinbrengende crème of aftershavebalsem aan, maar vermijd producten op alcoholbasis; deze kunnen irritatie veroorzaken.
Het scheren heeft zoals je waarschijnlijk wel weet, heel veel impact op de huid, de huid is als het ware geïrriteerd en moet zich kunnen herstellen van de scheerbeurt. De haarzakjes krijgen te maken met bacteriën die de kans krijgen om verstoppingen na en tijdens de scheerbeurt te veroorzaken.
Scheer de haren met de haargroei mee. Hierdoor voorkomt u dat er teveel druk op de huid komt te staan waardoor u last kunt krijgen van ingroeiende haartjes. Het gebruik van een goede, PH-neutrale en ongeparfumeerde scheerzeep of gel heeft altijd de voorkeur.
Je schaamhaar fungeert als een barrière die beschermt tegen potentieel schadelijke bacteriën en virussen die het lichaam binnendringen. Op dezelfde manier dat je wimpers ervoor zorgen dat vuil en micro-organismen niet in je ogen vallen, beschermt schaamhaar je tegen infecties door zweet, olie en bacteriën op te vangen.
De meeste mannen scheren vanwege hun eigen voorkeur, omdat ze het er frisser uit vinden zijn, of comfortabeler aanvoelen. Er zijn er ook een hoop die het doen vanwege de voorkeur van hun partner, en dat is niet gek: uit onderzoek blijkt dat mannen met minder schaamhaar vaker seks hebben.