Ratten en muizen kunnen over het algemeen vrij goed tegen lagere temperaturen maar voelen zich het fijnst bij temperaturen tussen de 15 en 21 graden.
Ratten leven graag binnen. Ze vatten snel koud en kunnen ook niet goed tegen teveel hitte. Zet de kooi daarom nooit op de tocht of juist naast de verwarming of in de volle zon.
Muizen en ratten in de winter
Van zodra het buiten nat en koud wordt, trekken ze bij jou naar binnen. Ons advies: zorg ervoor dat ze gewoon niet binnen geraken.
Ook gebruiken ratten hun neus om zich te navigeren. Ze volgen geurtjes. Ze ruiken het lekkere eten al op een flinke afstand en kunnen uitstekend hun weg ernaartoe vinden met hun neus. Dat is waardoor ratten vaak naar je woning worden gelokt.
Ratten komen vooral af op voedsel, in of rondom je huis. Het maakt hen niet uit wat er te vinden is, want ze eten alles: vogelvoer, granen, fruit, vlees, vis, groenten, knollen en bedorven afval. En als ze flinke honger hebben, kunnen ze zelfs kippen, duiven en muizennesten aanvallen.
De geur van uien of azijn schrikt ook ratten af. Maar soms ook mensen... Smeer een lucifer in met pindakaas. Eet de rat de lucifer op, dan sterft hij.
Om ratten te verjagen, moeten er vaak speciale middelen aan te pas komen. Zo kan er ultrasoon geluid gebruikt worden. Dit geluid wordt op hoge toon uitgezonden en daar kunnen ratten niet tegen. Ook kunnen er bepaalde geuren ingezet worden.
Het blijkt dat ratten een hekel hebben aan zwarte peper. Strooi zwarte peper op de plekken waar jij last hebt van de ratten. Ze vinden dit vervelend en komen niet graag terug. Het is noodzakelijk om dit enkele dagen vol te houden.
Ratten vinden licht niet fijn.
Ratten slapen erg graag samen, maar bij meerdere dieren wordt het algauw te vochtig op de slaapplek. Bied voldoende nestmateriaal aan waarmee ratten hun slaap- en schuilplekken kunnen bekleden. Stoffen materialen, papiersnippers en tissues zijn goed nestmateriaal.
Zo houden ratten niet van de geur van azijn, chloor, eucalyptus, uien en kamille.
De bruine rat is de meest voorkomende rattensoort in ons land. Deze soort komt voor in ons rioolstelsel, onder en in gebouwen en op plaatsen waar aanbod van voedsel is. Het weggooien van voedselresten door mensen of een kapot rioolstelsel, zijn vaak de oorzaken dat er in een woonwijk een rattenplaag uitbreekt.
De klauwen stellen hen in staat om goed grip te krijgen op de muur.Zo kunnen ze tot wel 2 meter omhoog klimmen. Daarnaast kunnen ratten ook de regenpijp gebruiken om via een muur de weg omhoog te vinden.
In de schuilplaats dient een warmtebron aanwezig te zijn waarmee ze de strenge winter kunnen overleven. Ratten verschuilen zich vaak achter apparaten zoals koelkasten of vriezers, op zolders, in kelders, onder vloerplanken of in nissen in muren in de buurt van elektrische bedrading.
Ratten en muizen in de winter
Ratten en muizen kunnen over het algemeen vrij goed tegen lagere temperaturen maar voelen zich het fijnst bij temperaturen tussen de 15 en 21 graden.
Ratten worden gemiddeld tussen 21 en 29 centimeter lang; hun staart is tussen 15 en 23 centimeter lang. Mannetjes wegen in het algemeen 350 tot 600 gram, vrouwtjes ongeveer 250 tot 400 gram. Ratten worden meestal ongeveer twee jaar oud. Vrouwtjes leven gemiddeld wat langer dan mannetjes.
Ratten hebben een zeer goed gehoor. Het frequentiebereik ligt tussen de 200 hertz (0,2kHz) en 90.000 hertz (90 kHz). Sommige toonhoogtes worden door ratten als vervelend ervaren. Als de plaagdieren langdurig deze geluiden horen zullen ze op zoek gaan naar een andere plek.
Ratten gaan helaas niet uit zichzelf weg. Hebben zij een goede schuilplek met voldoende voedsel en water gevonden, dan blijven zij daar in de buurt en beginnen zij aan het bouwen van hun nest. Het blijft dan vaak niet bij één rat en door hun snelle voortplanting spreekt men al snel van een rattenplaag.
Plakkerige dingen, zoals pindakaas, ontbijtkoek en vers brood, moet je niet geven. Een ratje kan daar in stikken. Eikels zijn in grote hoeveelheden giftig, vanwege het looizuur dat ze bevatten. Groene -niet rijpe- eikels, moet je sowieso niet geven; bruine -rijpe- eikels dus met mate.
Natuurlijke vijanden van de bruine rat zijn marterachtigen, uilen en katten. Een agressieve bruine rat is in staat wezels en andere kleine roofdieren weg te jagen.
Al eeuwen helpt de hond de mens bij de bestrijding van ongedierte. Niet zo gek als je bedenkt dat een hond wel tienduizend keer beter kan ruiken dan een mens. Met hun goede neus kunnen ze uitstekend aangeven waar de rattengangen en nesten zich bevinden. Vinden ze een rat dan schudden ze hem dood.
Ratten hebben zeer harde snijtanden waarmee ze voortdurend moeten knagen om ze scherp te houden. Ze doen dit op een groot aantal materialen, zoals loodplaten, beton, aluminium omhulsels, hard plastic, glas, dikke elektrische kabels, hout, papier, karton en isolatie.
Naast knaagschade is de hygiëne het grootste probleem. Dit is vooral het geval wanneer de ratten in huis zitten, maar ook in de tuin laten ze natuurlijk overal keutels en urine achter. Ratten maken vaak zogenaamde latrines, plekjes waar zij het liefst hun ontlasting doen.
Ratten zijn voornamelijk actief tussen 18.00 uur en 6.00 uur. Ze graven het liefst in losse, droge en licht hellende grond. Soms graven ze tot 3 meter diep, maar over het algemeen gaan ze niet dieper dan 0,5 meter. Ze maken korte gangen met een heel complex gangenstelsel.
Een bruine rat kan ook aardig hoog springen en zo snel afstanden afleggen. Een bruine rat is in staat om zo'n 77 cm hoog te springen. Tijdens een sprong kan een afstand van 120 cm afgelegd worden.