Vermijd suiker en suiker bevattende producten zoals suiker, honing, zoet brood beleg, frisdrank, ranja, vruchtensappen, koek of snoep. Verdeel koolhydraten (suikers) over de dag (6-8 kleine maaltijden). Gebruik maximaal 500 ml melkproducten per dag.
Tussendoortjes Tussendoortjes mogen uit maximaal 100 calorieën bestaan en het is belangrijk dat ze eiwitten bevatten. Voorverpakte tussendoortjes zijn vaak rijk aan calorieën en bevatten weinig eiwitten. Het is daarom handig om zelf tussendoortjes te maken die u mee kan nemen.
Na een gastric bypass is die sluitspier omgeleid. Het voedsel verlaat daarom sneller de maag en komt in de darm terecht. Na een gastric bypass eet je minder. Daarnaast is het na operatie belangrijk om mager en zo veel mogelijk suikervrij eten want suiker en vet kunnen (dumping)klachten geven.
2 volkoren beschuiten of volkoren knäckebröd; 1 snee donker roggebrood; 1 schaaltje pap van magere of halfvolle melk zonder suiker. Het is belangrijk om op uw brood dieethalvarine te smeren om de vet oplosbare vitamine A, D, E en K binnen te krijgen.
Vervang brood door beschuit, crackers of geroosterd brood. Maak de maaltijden niet te zwaar (vermijd hardgebakken vlees, gefrituurde gerechten, vette sauzen of vetstof). Vermijd pikante of pittige kruiden (zoals cayennepeper, pilipili, tabasco, wasabi).
Vanaf dag 18 kunt u zacht fruit eten, van belang is dat u goed fijn kauwt.Vanaf dag 19 kunt u alle soorten fruit gebruiken. Dranken Gebruik thee, koffie zonder suiker. (Mineraal) water, eventueel met suikervrije siroop.
De meeste mensen worden na een maagoperatie nooit echt slank (BMI van 25 of minder). Realistisch is dat je ongeveer 60% van je overgewicht kwijtraakt. Inmiddels bent u een paar jaar verder. U bent veel afgevallen, u voelt u gezond en u kan weer doen wat u wil.
WATER EN DRANKEN
✗ Drink dagelijks 1,5 liter vocht, waarvan 1 liter afkomstig van water. ✗ Vermijd koolzuurhoudende dranken die een opgezet gevoel in de maag en darmen kun- nen geven. ✗ Light frisdranken (< 6 kcal per 100 ml) zijn een mogelijk alternatief voor zoete dranken.
Gebruik dagelijks 500 ml magere melk, halfvolle melk, karnemelk, sojamelk, magere (vruchten) yoghurt of yoghurtdrank zonder toegevoegd suiker. Melkproducten zijn belangrijke leveranciers van eiwit, calcium (kalk) en vitamine B2.
Ongeveer 1,5 á 2 jaar na de operatie kun je weer aankomen. Dat kan onder andere omdat ghreline (het “hongerhormoon”) dat niet meer geproduceerd werd in de maag, nu weer door een ander deel in je lichaam wordt aangemaakt. Daardoor heb je meer honger.
Suiker is lichamelijk verslavend. De meeste mensen ervaren daarom afkickverschijnselen van suiker als diarree en prikkelbaarheid. Maar niet iedereen krijgt even heftige afkickverschijnselen van suiker en hoe lang ze duren wisselt ook per persoon. Gemiddeld duren de afkickverschijnselen twee tot zeven dagen.
Je hebt meer energie
Minder suiker betekent vaak meer energie. Je voelt je fitter en vrolijker. Dat zit zo: als je veel suiker neemt en weinig gezonde producten consumeert, dan kun je een tekort krijgen aan vezels, vitamines en mineralen. Hierdoor kun je moe worden of hoofdpijn krijgen.
Hoe lang de afkickverschijnselen duren, wisselt per persoon. Over het algemeen duren de afkickverschijnselen twee tot zeven dagen. Als je gezonder wil gaan leven of wil afvallen, is het stoppen met, of minderen van suiker een goed idee.
Naast peulvruchten zijn noten en zaden een goede bron van plantaardige eiwitten. Vooral pinda's en amandelen zijn eiwitbommetjes, maar pistachenoten en cashewnoten komen daar vlak achteraan. Je kan als eiwitrijk tussendoortje natuurlijk gewoon een handje noten nemen.
Bij een gastric bypass volg je na de operatie 4 à 5 dagen (of een kleine week) lang een vloeibaar, fijngemalen dieet. Hierna ga je over op vaste voeding. Bij een gastric sleeve is deze periode twee weken.
75-100 gram vlees, vis, kip of vleesvervanger. 1 eetlepel olie of vloeibaar bak- en braadproduct. 1-2 aardappelen, 1 opscheplepel zilvervliesrijst, volkorenpasta of peulvruchten. 2-3 opscheplepels groente = 100-150 gram.
Na de operatie is het niet meer mogelijk om tegelijkertijd te eten en te drinken. Wij adviseren hier een half uur tussen te laten zitten. Dat heeft ermee te maken dat op het moment dat je iets drinkt de maag vol is en het niet meer mogelijk is om dan nog wat te eten.
Belangrijke bronnen van eiwitten zijn vlees, vis, kip, ei, zuivelproducten … Het is aangeraden minimaal 60 gram eiwitten per dag in te nemen. Drink voldoende water tussen de maaltijden door om uitdroging te voorkomen. Een tekort aan vocht kan ook leiden tot constipatie.
Kan de nieuwe maag weer uitrekken? Bij de gastric bypass kan de nieuwe maag niet uitrekken. Wel kan de overgang van maag naar darm opgerekt worden indien u regelmatig te grote porties eet. Hierdoor kan het resultaat van de operatie teniet worden gedaan.
De officiële richtlijn na de operatie is: geen alcohol meer.
Eventueel kan na de eerste 2 jaar terug alcohol gebruikt worden, wanneer dit weinig frequent en zeer matig gebeurt.
Drink voldoende, 1 à 1,5 liter gespreid over de dag. Drink in kleine slokjes en niet vlak voor, tijdens of vlak na de maaltijden, maar minstens 30 minuten voor of na de maaltijd. Drinken spoelt het voedsel sneller weg uit de maag waardoor meer kan gegeten worden en bovendien sneller dumpingklachten ontstaan.
Ook wordt er soms voor de eerste operatie al besproken dat er na verloop van tijd een tweede operatie moet gebeuren. Dit doen we bijvoorbeeld bij patiënten met een extreem hoog BMI. Vallen deze patiënten te weinig af dan kunnen we de sleeve omzetten naar een gastric bypass of SADI. Ook dit noemen we een redo.
Gastric Bypass is een veelvoorkomende operatie voor gewichtsverlies en is veilig en efficiënt. De ingreep duurt ongeveer 1 tot 2 uur en wordt uitgevoerd onder algehele verdoving. Met deze operatie wordt het volume van de maag verkleind tot de grootte van een borrelglaasje, tot een volume van 15 tot 25 ml.
De gastric bypass is de gouden standaard en bijgevolg de meest uitgevoerde vermageringsoperatie. Bovendien is de ingreep volledig omkeerbaar.