Voor Windows 10 druk je de 'Windows'-knop en de spatiebalk tegelijk in.Door op de spatietoets te drukken verander je de instelling. Zorg ervoor dat je op een Belgisch toetsenbord komt.
Vanaf Windows 10 switch je van Qwerty naar Azerty en andersom door de Windows toets en de spatiebalk samen in te drukken.
Een toetsenbord toevoegen
Selecteer het start > Instellingen > tijd & taal> taal & regio. Selecteer de taal met het toetsenbord dat u wilt gebruiken en selecteer vervolgens Opties. Selecteer Een toetsenbord toevoegen en kies het toetsenbord dat u wilt toevoegen.
Windows-knop + spatiebalk en Ctrl + Shift.
Toetsen weer herstellen: de oplossing.
Druk de toetsen CTRL+SHIFT tegelijkertijd in. Heb je een Belgisch toetsenbord? Druk dan ALT+SHIFT in om de tekens terug te zetten naar de oorspronkelijke staat.
De invoertaal van het toetsenbord is eenvoudig te wijzigen door kortstondig de CTRL-toets en de SHIFT-toets tegelijkertijd in te drukken (CTRL + SHIFT). Hiermee wissel je tussen de verschillende invoertalen van Windows.
Bijvoorbeeld: kopiëren is Ctrl+C, en kopiëren opmaak is Ctrl+Shift+C.
Normaal als de toetsenbord layout 'vanzelf' verandert, is het doordat per ongeluk de toetscombinatie ALT+Shift wordt ingedukt. Door die toetscombinatie nogmaals in te drukken kun je dan meestal terug wisselen, of doorgaan naar een volgende geïnstalleerde toetsenbordlayout.
In Windows moet u opgeven welk toetsenbord u heeft. Dit doet u (afhankelijk van de versie van Windows) in het configuratiescherm bij Klok, taal en regio (Land en taal) of bij Landinstellingen (en niet bij het ook aanwezige Toetsenbord).
In Nederland wordt standaard een QWERTY indeling gebruikt. AZERTY is de indeling die gebruikt wordt in België.
Het toetsenbord dat in Nederland vaak wordt gebruikt is het Qwerty-NL toetsenbord. Deze verschilt een klein beetje ten opzichte van het Qwerty internationale toetsenbord. Dit toetsenbord is te herkennen aan de verticale Enter/Return-toets.
De QWERTY-indeling is bedacht in de tijd van de typemachine. De uitvinder van de eerste schrijfmachine, Christopher Sholes, had op zijn eerste model de letters op het toetsenbord in alfabetische volgorde gezet. Bij snelle typers leverde dit problemen op.
AZERTY wordt onder meer in België en Frankrijk gebruikt. (Zie onderstaande afbeelding.) Het heeft zijn naam te danken aan de eerste zes letters linksboven op het toetsenbord. Namelijk A, Z, E, R, T en Y.
De toetsenbordtaal instellen: Klik op Start, typ land in het zoekveld in en selecteer vervolgens Land- en taalinstellingen in de lijst met zoekresultaten. Klik op het tabblad Toetsenborden en talen en klik vervolgens op Toetsenborden wijzigen.
Selecteer de Startknop en selecteer vervolgens Microsoft Muis- en toetsenbordcentrum. Selecteer in de weergegeven lijst met toetsnamen de toets waaraan je een andere functie wilt toewijzen. Klik op een opdracht in de lijst met opdrachten van de toets waaraan je een andere functie wilt toewijzen.
AZERTY verwijst naar een systeem van indeling van toetsen op toetsenborden en typemachines, waarvan de eerste rij letters begint met de A, Z, E, R, T en Y, dit is hiermee de naam van deze toetsenbordindeling. Het is de meest gebruikelijke indeling in België en in Frankrijk.
Ctrl-H: Vinden en Vervangen (Replace) Ctrl-I: Cursief maken (Italic) Ctrl-J: Uitlijnen (Justify)
ctrl C is kopiëren (Copy)! ctrl V is plakken (Vastplakken)!
Naast de CTRL + C (kopiëren), CTRL + V (plakken) en CTRL + Y (herhalen) is er nog een shortcut die ik veel gebruik: CTRL + Z. Deze toetsencombinatie maakt de laatste handeling(en) ongedaan, een soort digitale gum. Erg handig als je iets op de verkeerde plek plakt of iets weghaalt wat je niet had willen weghalen.
De shift knop wordt gebruikt om hoofdletters te typen. Deze toets bevindt zich zowel links als rechts op het toetsenbord en ziet eruit als een lege opwaartse pijl. Je mag steeds kiezen welke van de twee shift toetsen je gebruikt.
Het verschil tussen een QWERTY en AZERTY is de indeling van de letters en tekens op het toetsenbord. Zo zitten de letters en tekens op een andere plaats dan u gewend bent.