Katoenen producten. Katoenen producten zoals oordopjes, wattenschijfjes of wattenbolletjes breken niet gemakkelijk af en mogen niet in het toilet worden weggegooid. Er is een grote kans dat ze gaan klonteren en verstoppingen in uw systeem veroorzaken.
Tips voor wat je wel of niet mag wegspoelen
Maar niet: schoonmaakdoekjes, babydoekjes, billendoekjes, snoetenpoetsers en doekjes om make-up te verwijderen. Dranken en vloeibare restjes eten mag je wegspoelen, maar vaste etensresten horen in de bak voor gft. Filter vaste etensresten uit saus en soep voor het gft-afval.
Sommige producten kunnen het riool verstoppen of vervuilen. Daarom mag u niet al uw afval door de wc of gootsteen spoelen. Denk aan maandverband, medicijnresten of frituurvet. Wat wel mag is bijvoorbeeld toiletpapier, zuivelresten (melk) en resten van reinigingsmiddelen.
Yoni tampons, maandverband en inlegkruisjes zijn biologisch afbreekbaar, maar dit betekent niet dat je deze door het toilet kunt spoelen. Dit zou verstoppingen kunnen veroorzaken.
Terwijl wc-papier in het toilet uit elkaar valt, zwellen tampons juist op als ze nat worden. Ook tampons in de wc kunnen dus voor verstoppingen zorgen in je toilet of in de riolering. Dus mocht iemand je ooit vragen: 'kun je tampons door de wc spoelen? ', dan kun je duidelijk zijn – nee!
Tampon kwijt
Je kunt bij de tampon komen door in hurkhouding te gaan zitten en je duim en vinger te gebruiken om hem in je vagina te vinden en dan te verwijderen. Mocht dit lastig gaan dan kun je ook glijmiddel gebruiken, zodat je er beter in komt met je vingers.
Plassen met je tampon in is geen enkel probleem. Je urine komt uit de urinebuis, een klein gaatje aan de voorkant van je vagina. Als je plast, kun je dus niet je tampon nat maken. Misschien kun je het touwtje even opzij houden, terwijl je plast, zodat dat niet nat wordt.
Dat een product doorgespoeld kan worden, betekent niet gelijk dat dat het een goed idee is om dat te doen. Doorgespoelde sanitaire producten komen in het riool terecht, waar ze verstoppingen veroorzaken. De kosten van het deblokkeren van het riool zijn natuurlijk hoog (waardoor onze belasting ook hoger wordt!).
Weggooien doe je in ieder geval niet in het toilet
Maar door het toilet spoelen is echt de verkeerde manier. Het probleem hiermee is dat een condoom niet in stukken uit elkaar valt, zoals ontlasting of toiletpapier. Een condoom is ontworpen om sterk en stevig te zijn en niet te scheuren.
Let op: je mag keukenrol en papieren zakdoekjes niet zomaar door de wc spoelen. Dit kan voor nare verstoppingen zorgen en dat wil je natuurlijk niet. Dit kun je oplossen door een prullenbakje naast de wc te plaatsen, waar je het papier in kunt doen na het afvegen.
Op me kamer knipte ik alles zeer kort en deed de afgeknipte schaamharen in een plastic zakje, zo'n klein boodschappen zakje uit een winkel, die zien wat donker en die frommel je daarna in elkaar en gooi je gewoon in de afvalbak. De laatste korte haartjes scheerde ik af onder de douche en dat spoelt gewoon prima weg.
De reden hiervoor is met name dat teken ziekteverwekkers bij zich kunnen dragen. Bij ver- keerd verwijderen wordt de kans op overdracht van ziekteverwekkers vergroot.
Gooi gewoon nooit olie, boter of andere vettigheid in je gootsteen. Veeg restjes in de pan af met keukenpapier en gooi het in de prullenbak. Vang frituurvet en grote hoeveelheden olie op in een fles, bak of zak. Deze gooi je uiteindelijk ook bij het grofvuil.
Als je de wc doortrekt gaat je drol , met papier en water, naar een buis onder de grond. Dit is een rioleringsbuis. Daarna komt je drol aan op de rioolwaterzuivering. In Nederland zijn ongeveer 350 rioolwaterzuiveringen die het vieze afvalwater van alle Nederlanders weer schoon maken.
Voorkom verstoppingen en spoel geen afval en (vette) etensresten door de gootsteen of het toilet. Doordat vet gaat stollen en afval zich op gaat hopen kan er geen water meer door.
De zwaartekracht van het water drukt de uitwerpselen het riool in en de wc is weer schoon. Dit werkt dus op basis van de zwaartekracht van het water. Dit kun je ook zelf doen door een emmer erbij te pakken en deze elders te vullen met water waar je wel bij kunt.
Het condoom stinkt of smaakt vies.
Een vieze smaak en/of een sterke geur kan veroorzaakt worden door eventueel zaaddodend glijmiddel. Ook kan het latex zelf een sterke geur hebben. Als je het folie opent en een minuutje laat uitwasemen zal een deel van de rubbergeur vervliegen.
Een pepermuntdoosje, toilettasje, ongebruikt sieradenkistje of een klein portemonneetje zijn allemaal goede plaatsen om condooms te verstoppen. Een nadeel van deze methode is dat als iemand een pepermuntje of muntje wil, hij of zij de condooms kan vinden.
Net als tandzijde vormen ook haren zich tot een gigantische bol van haar die geuren vasthouden en enorme verstoppingen creëren in je leidingen. Sterker nog, haren veroorzaken meer verstoppingen dan elk ander item op deze lijst. Gooi ook je haar dus gewoon in de prullenbak.
We raden aan om iedere 4-6 uur je maandverband en inlegkruisjes te verschonen, maar doe wat goed voelt en verwissel zo vaak als jij wilt.
Verwisselen. Verwissel maandverband en tampons regelmatig, in elk geval om de 8 uur en liefst vaker. Gooi ze niet weg in de wc, want dan raakt die verstopt. Gebruik het prullenbakje naast de wc. 's Nachts kun je het beste maandverband gebruiken.
Qua hygiëne is er geen verschil tussen maandverband en tampons. Je kunt zelf kiezen. Beide bestaan in verschillende maten. Verbanden en tampons worden ook per stuk verpakt, zodat je ze gemakkelijk kunt meenemen.
Maar zelfs dan zal hij niet uit elkaar vallen of oplossen. Hij is samengesteld uit sterk absorberende vezels die verstrengeld en samengedrukt worden om een dicht en solide materiaal te creëren. De tampon lost niet op, zelfs niet wanneer hij nat is: het materiaal blijft intact zelfs wanneer het vloeistof absorbeert.
Sommige meisjes zijn bang dat ze ontmaagd kunnen worden als ze paardrijden, tampons gebruiken of masturberen. Maar dat klopt niet. Je maagdenvlies kan daardoor niet scheuren.
Doet tampon inbrengen pijn? Het inbrengen van een tampon hoort geen pijn te doen. Als dit wel het geval is kan het zijn dat je een te grote tampon hebt gekozen, je niet genoeg ontspannen bent of dat je niet genoeg menstruatiebloed in je vagina hebt.