Het is verboden een voertuig dat, met inbegrip van de lading, een lengte heeft van meer dan 6 meter of een hoogte van meer dan 2.40 meter op wegen binnen de bebouwde kom en in recreatiegebieden van de gemeente te parkeren.
Binnen de bebouwde kom is het verboden op de openbare weg auto's, slepen en aanhangwagens met een maximale toegelaten massa van meer dan 7,5 ton langer dan acht uur na elkaar te laten parkeren.
Artikel 2. 1. Het is verboden een autoambulance of een voertuig dat met inbegrip van de lading een lengte heeft van meer dan 6 meter of een hoogte van meer dan 2,40 meter, alsook een oplegger of aanhangwagen te parkeren binnen de bebouwde kom.
Haaks parkeren
Naast ruimte voor de auto zelf van doorgaans 1.80m is er ruimte nodig voor het in- en uitstappen. De lengte van de parkeerplaats is 5 m. Voor het inrijden en het maken van de bocht moet de straatbreedte 6m breed zijn.
Als het voor een openbaar verkeer openstaande weg is mag het. Tenzij het in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) is verboden. Het gaat hierbij in de APV dan meestal over grotere voertuigen en vrachtwagens. en met die maten moet je denken aan hoger dan 2,40 meter of langer dan 6 meter.
Er wordt bijvoorbeeld vaak op de stoep geparkeerd. Dit soort parkeergedrag valt onder 'hinderlijk parkeren'. Weggebruikers horen te weten dat je niet op een stoep of voor een uitrit mag parkeren. Hiervoor zijn dus geen extra maatregelen, zoals gele strepen, extra borden, paaltjes of witte kruizen nodig.
Het is verboden om te parkeren voor een inrit of een uitrit. Dit staat letterlijk te lezen in artikel 24 RVV. De buur begaat met andere woorden een overtreding op de verkeersregels en kan daarvoor beboet worden. Hiervoor kan er dan ook contact worden opgenomen met de politie.
Parkeerproblemen afhandelen is géén taak van de politie. Staan er ergens auto's fout geparkeerd, bel dan met uw gemeente of meld het via de website van de gemeente. Gemeentelijke handhavers kunnen er dan wat aan doen.
De verkeersregels kennen geen bepaling over hoeveel auto's 1 persoon op naam mag hebben staan en zolang de auto's niet "verkeerd" staan is er wettelijk gezien niets aan de hand.
Je mag zoveel auto's in je straat parkeren als jij wil, zolang ze aan alle (belasting)eisen voldoen. Dus verzekerd, zonder grote overtredingen en netjes in een vak of langs de kant. Heeft u een eigen parkeerplek die toegewezen is aan u of op uw naam staat, dan mogen anderen daar niet zonder overleg met u staan.
U mag een aanhangwagen, camper, caravan of ander lang voertuig niet langer dan 3 dagen achterelkaar op de weg parkeren. Dit staat in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV, artikel 5.6.) van de gemeente. Het maakt daarbij niet uit of u de aanhangwagen, camper of caravan dagelijks verplaatst binnen de gemeente.
Regels parkeren binnen de bebouwde kom
Wilt u parkeren binnen de bebouwde kom? Ook hier geldt weer: parkeren mag niet waar dit duidelijk staat aangegeven met een bord of paaltje. In de bebouwde kom mag u echter wel in de berm of op straat parkeren.
Je mag je auto op een erf alleen op plekken parkeren die als parkeerplaats zijn gemarkeerd. Het erf is een plek voor kinderen, voetgangers en fietsers. Zij mogen het erf over de volle breedte gebruiken. Wanneer je het erf verlaat moet je voorrang verlenen aan alle andere verkeersdeelnemers.
De persoon voor wiens eigendom je geparkeerd staat, kan aan de politie vragen om je voertuig weg te takelen. De politie is hiertoe niet verplicht. Normaal zal ze eerst proberen uit te zoeken wie de eigenaar is van het voertuig, zodat deze zijn of haar voertuig vrijwillig kan verplaatsen.
Op welke afstand? In het verkeersreglement staat niets over de afstand. In principe mag je dus tot helemaal tegen de garage parkeren. Maar wanneer duidelijk is dat je het in- en uitrijden daardoor zal hinderen (b.v. in een smalle straat, of omdat de inrij zeer smal is), dan kan je maar beter enige afstand houden.
En in principe mag u zo veel auto's op uw naam zetten als dat u thuis aan auto's heeft. In principe geldt er geen limiet. Maar het kan wel zijn dat er bij autoriteiten een belletje gaat rinkelen als het er echt heel veel worden.
Er geldt in principe geen limiet, maar als het er veel worden, kan er bij autoriteiten een belletje gaan rinkelen en worden onderzocht of hier geen sprake is van malafide handel of identiteitsfraude. Slachtoffers van identiteitsfraude merken soms dat criminelen tientallen auto's op hun naam hebben geregistreerd.”
Verbod op 'recreatief nachtverblijf'
Want hoewel je volgens de Nederlandse wet in principe overal langs de openbare weg in je auto mag slapen, heeft bijna elke gemeente dit in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) verboden.
Wettelijke regels over tot hoe laat je wel of niet lawaai mag maken, zijn er niet. Wel is algemeen aanvaard dat het tussen tien uur ´s avonds en zeven uur ´s ochtends stil moet zijn. Dit om de nachtrust van je buurtbewoners te respecteren.
Wat kunt u doen indien een voertuig dat zich op de openbare weg bevindt de toegang tot uw garage of oprit blokkeert? Aangezien het een overtreding is op de wegcode, zult u een beroep moeten doen op de politie opdat ze ter plaatse komt, de situatie opmeet en een proces-verbaal opstelt.
Het antwoord op deze vraag is: nee, je mag niet zomaar in je voortuin parkeren. Als je een parkeerplaats maakt van je voortuin, maak je in feite namelijk een nieuwe uitweg op de bestaande weg.
Een eigen gehandicaptenparkeerplaats is een parkeerplaats die speciaal voor iemand gereserveerd is. Onder het blauwe bord met het rolstoelsymbool hangt een bord met een kenteken. Via het online formulier kunt u een eigen gehandicaptenparkeerplaats aanvragen, wijzigen of opzeggen (als u deze niet meer gebruikt).
Die parkeerplaats is openbaar omdat deze gedurende minimaal tien achtereenvolgende jaren voor eenieder toegankelijk is geweest en door de gemeente is onderhouden. De parkeerplaats is een 'weg' in de zin van de Wegenwet. Ook een (verharde) berm valt onder het begrip 'weg'.