De standaard ingreep bij een waterhoofd is het inbrengen van een shunt onder de hoofdhuid. Hiermee wordt het hersenvocht afgevoerd naar een ander deel van het lichaam. De vergrote
Met een boor wordt een gaatje gemaakt in de schedel. Door dit gaatje wordt de drain in de hersenkamer gebracht. Achter het oor, onder de huid, wordt via een tweede snee een pompje geplaatst, dat wordt verbonden met de drain. Het pompje regelt bij welke hersendruk het teveel aan hersenvocht wordt afgevoerd.
Een hydrocefalus (waterhoofd) waarvan verwacht wordt dat dit blijft bestaan, ook voor lange tijd, moet behandeld worden. Dit kan alleen door middel van een operatie.
Bij een waterhoofd kan het hersenvocht niet worden afgevoerd. Dat blijft achter in de holtes in je hoofd, waar de druk steeds verder oploopt. Als gevolg daarvan worden die hersenholtes groter. Bij kinderen wordt ook het hoofd groter, omdat de schedelnaden nog niet gesloten zijn.
Hydrocefalus/waterhoofd kan hersenletsel tot gevolg hebben, als complicatie van een bloeding, letsel, ontsteking of tumor. Dit kan leiden tot neurologische (lichamelijke), emotionele, gedragsmatige en/of verstandelijke beperkingen.
Wanneer het hersenvocht niet uit de ventrikels (hersenkamers) afgevoerd kan worden of niet door de bloedbaan kan worden opgenomen, hoopt het zich op. De ventrikels worden hierdoor groter en het hersenweefsel eromheen wordt hierdoor samengedrukt. Dit kan klachten geven. Er zijn verschillende vormen hydrocefalus.
De diagnose hydrocefalie kan gesteld worden via een echo-onderzoek of een CT- of MRI-scan.
Symptomen van een waterhoofd
Zijn de fontanellen van je baby al gesloten, dan kunnen er nog andere klachten optreden zoals: hoofdpijn, misselijkheid, braken, sufheid, problemen met zien en spierspasmen.
Oedeem is een zwelling als gevolg van vloeistof dat nergens heen kan sijpelen. Als er oedeem optreedt in de hersenen, kan dit echter ernstige complicaties veroorzaken. De hersenen hebben een goede doorbloeding nodig om zuurstof en voeding, zoals glucose, aan te leveren. Dit is nodig om te kunnen functioneren.
De symptomen van verstopping zijn onder andere: regelmatig optredende hoofdpijn;misselijkheid en braken;sufheid, lusteloosheid en verminderde mentale functie.
Als bij de 20 wekenecho iets afwijkends wordt gezien, kunt u kiezen voor vervolgonderzoek. De kosten vallen binnen het basispakket van uw zorgverzekering.
Je baby kan er wel een punthoofd aan over houden maar deze zal na een paar dagen wegtrekken. Ook kan een vitamine K injectie worden gegeven om kleine bloedinkjes bij je baby te verhelpen. Deze ingreep mag alleen door een gynaecoloog in het ziekenhuis worden verricht.
Een waterhoofd betekent dat je baby een groter hoofdje heeft dan normaal. Een waterhoofd is een aandoening waarbij er in de hersenen van je baby te veel hersenvocht (cerebrospinale vloeistof) in de holtes (ventrikels) van de hersenen ophoopt.
Vroege kenmerken: Het hoofdje staat scheef en wordt naar één kant gedraaid. Het schedeltje kan scheef groeien. Het kind huilt veel en slaapt slecht.
Kinderen kunnen allerlei symptomen krijgen als gevolg van het hersenletsel, bijvoorbeeld verminderde eetlust, overgeven, moeite met ademhalen of slikken, verminderd bewustzijn of zelfs een coma, epileptische aanvallen, verlaagde spierspanning of slapheid.
Met de 13 wekenecho is niet vast te stellen of een kind down-, edwards- of patausyndroom heeft. Maar soms zijn bij de 13 wekenecho afwijkingen zichtbaar die kunnen voorkomen bij een kind met een down-, edwards- en patausyndroom (of een andere erfelijke aandoening).
In het ziekenhuis zal de placenta onder narcose worden verwijderd. Je krijgt dan een lichte narcose waardoor je er niets van merkt en de gynaecoloog gaat dan met z'n hand de baarmoeder in (via de vagina) om de placenta los te halen van de baarmoeder.
Een 20 wekenecho geeft helaas geen absolute zekerheid over de gezondheid van je kindje. Hoe groot de kans is dat een aangeboren afwijking wordt gevonden, hangt af van de afwijking. Als je baby bijvoorbeeld een open ruggetje heeft, is de kans dat we dat zien tijdens het onderzoek zo'n 90 procent.
Om voldoende bloed naar de kunstnier te leiden, is een toegang tot de bloedbaan nodig. Dit kan een katheter zijn of een zogenaamde shunt. Deze toegang tot de bloedbaan is nodig om bloed uit het lichaam te kunnen pompen naar de kunstnier en weer terug het lichaam in. In deze folder krijgt u informatie over de shunt.
De operatie duurt ongeveer een uur.
Verschijnselen. In geval van lekkende hersen- en ruggenmergvloeistof is er hevige hoofdpijn die tijdens het zitten toeneemt en bij het liggen afneemt. Er kan hersenvloeistof naar buiten lopen via de oren (aurale liquorroe) of neus (nasale liquorroe).
Een acute, snel opkomende drukverhoging (binnen een paar uur) kan levensbedreigend zijn: de hersenen raken ingeklemd, het bewustzijn vermindert en de persoon kan uiteindelijk in coma geraken.
Ook de gehoorgang kan beschadigd raken, waardoor er hersenvocht uit het oor kan lekken.
Hoe voelt druk in je hoofd? Waarschijnlijk zal je het voelen als spanning. Je vindt het lastig om je te focussen op taken omdat je hoofd steeds opnieuw gedachten aan je opdringt. Dit kun je voelen als een letterlijke druk in je hoofd en op je nek, bijvoorbeeld doordat je hoofdpijn hebt of doordat je nek strak voelt.