Pak een schone, scherpe snoeischaar en knip het aangetaste blad zo dicht mogelijk bij de aarde of de stengel af. Is slechts een deel, bijvoorbeeld de punt of de rand, van het blad verdord, dan kun je beginnen met eerst alleen het lelijke deel weg te knippen. Wie weet blijft de rest van het blad wel mooi!
Gebruik bij het snoeien een scherp snoeimes en snoei net boven een bladstengel, knoop of zijstengel, daar waar deze samenkomt met de hoofdstengel. Als je een hele stengel wilt snoeien, verwijder deze dan bij de voet van de plant. Verwijder dode, beschadigde en zieke stengels.
Als jouw plant bruine bladranden heeft kun je deze gerust afknippen. Zorg er wel voor dat je een schone schaar gebruikt en dat je nooit in het groene deel van het blad knipt! Als je het bruine deel geheel wegknipt – en dus in het groene deel van het blad knipt – zal er opnieuw een bruine rand ontstaan.
Het blad verbrandt bij te veel direct zonlicht. Delen van het blad worden geel en bruin of ze verdrogen. De oplossing voor dit probleem is zorgen voor meer schaduw. Zet de plant verder van het raam af, of creëer schaduw door het rolluik te laten zakken.
Bladeren schoonmaken
Hoe krijg je het stof eraf? Je kunt het beste met een zachte, vochtige doek over de bladeren heengaan. Afstoffen met een statische plumeau werkt wel iets sneller. Je kunt je kamerplant ook even buiten in de regen zetten.
Afwasmiddel is totaal niet giftig voor de plant noch voor de mens maar wel voor de bladluis. Vul een verstuiver met water en doe er een scheut afwasmiddel bij. Kies daarbij wel voor een natuurlijk afwasmiddel. Goed schudden.
Dit soort verkleuringen worden meestal veroorzaakt door een tekort aan voedingsstoffen. Deze kun je aanvullen door je plant te verpotten en door regelmatig plantenvoeding te geven. Een verkleuring door een tekort aan voedingsstoffen kan in veel gevallen ook weer bijkleuren.
De bruine bladeren kun je niet meer herstellen, en kun je dus beter afknippen. Je zult zien dat nieuwe blaadjes gewoon weer mooi groen zijn.
Een plant die te weinig water krijgt, ziet er treurig uit. Op plekken waar de stengels en het blad dun zijn, gaat de plant vaak slap hangen.
Controleer wel bij alle planten, wanneer ze bladverkleuring laten zien of bruine plekjes krijgen, de potgrond dieper in de pot. Voel of het daar erg nat of juist kurkdroog is. Op basis daarvan kun je een van de grootste reden van verkleuring van je lijstje strepen, dat is namelijk een overschot of te kort aan water!
Vaak worden bladeren bruin als ze niet de juiste verzorging krijgen, dit kan zijn dat de plant te weinig water toegediend krijgt. Bij sommige planten kan het zelfs zijn dat de plant juist te veel water krijgt en daardoor de bladeren gaan verkleuren.
Te veel water
Te zien aan: de bladeren zien en verwelkt en geel uit. Oplossing: als het water niet goed genoeg wordt opgenomen en/of afgevoerd, 'verdrinken' de wortelen van de plant. Voeg aarde toe aan de aarde, of zorg voor een waterdoorlatende pot met een schotel eronder.
Snoeien is niets meer dan de plantresten van het voorgaande seizoen eraf knippen. Bij sommige planten liggen de bladeren en stengels al los om de plant. Andere, zoals elfenbloem (Epimedium) en brandkruid (Phlomis), moeten een handje geholpen worden. Knip dode stengels en bladeren vlak boven de grond af.
De maand maart is de meest geschikte tijd om te snoeien. Let er wel op dat het niet gaat vriezen. Doe het niet te vroeg, want het afgestorven materiaal beschermt de de wortels van de planten in de winter. Denk ook aan een zomersnoei, na de bloeitijd.
Snoeien is ruimte maken
Oude bladeren en plantresten worden eraf geknipt. Bij sommige planten liggen de bladeren en stengels al los om te plant. Andere moeten nog flink gesnoeid worden. Dode stengels en bladeren knip je vlak boven de grond af met een snoeischaar of heggenschaar.
De meeste planten doen het goed als je ze water geeft ongeveer 1x per week in het voorjaar/zomer en 1x per twee weken in het najaar/winter. Voordat je een plant water geeft, is het belangrijk om te voelen of de kluit droog is. Is deze droog, dan geef je hem water.
Slappe, hangende bladeren
Je geeft je plant waarschijnlijk te weinig water in combinatie met een te koude standplaats. Oplossing: probeer meer en gereguleerd water te geven en zet je plant op een warmere plek.
Meestal heeft dit te maken met te weinig of te veel water. Ook kan het te maken hebben met seizoensgebonden veranderingen, mijt of verandering van omgeving of plek in huis. Gele bladeren bij planten is gelukkig niet iets waar je je enorm veel zorgen om hoeft te maken.
Als je plant al wat langer te veel water krijgt kan je dat zien aan de bladeren. Ze zullen lichtgroen of geel worden en uiteindelijk van de stam afvallen. Heeft je plant al wortelrot door een overschot aan water, dan is de kans groot dat de bladeren juist verdorren en van de plant afvallen.
Plantenvoeding voor blije planten
Plantenvoeding zorgt ervoor dat je plant weerbaar is, nieuwe groei ontwikkelt en er gewoon veel beter uit ziet. Geef je planten vooral in het groeiseizoen, vanaf maart, extra voeding en geef nooit meer dan de verpakking aanraadt.
De Monstera staat het liefst op een plek in de (half)schaduw. Zorg dat in de lente en zomer de grond licht vochtig blijft, zonder dat de wortels van de plant in een laag water staan. Wacht in de herfst en winter tot de grond goed is opgedroogd voordat je de plant weer water geeft.
Een plant in de woonkamer of de keuken, daar kijkt niemand raar van op. In de slaapkamer vind je ze minder vaak. Toch is het een goed idee om planten in de slaapkamer te zetten. Ze fleuren niet alleen de ruimte op, ze zuiveren ook de lucht en dat kan leiden tot een betere slaaprust.
1. Spathiphyllum. Met stip op nummer 1 staat onze prachtige Lilly de Spathiphyllum.