Heel plezierig, maar het vervelende is dat bij gebruik langer dan 7 dagen het er ook voor zorgt dat de neus juist weer verstopt raakt. Dit heet het “rebound-effect”. De neus gaat nog steeds open door het middel, maar het middel zorgt er ook voor dat de neus na enkele uren weer potdicht gaat zitten.
Neusdruppels/neusspray 1 mg/ml: 2–4 druppels of één verstuiving in elk neusgat, max. 3×/dag. Maximaal 3 toedieningen per neusgat per dag. Houd tussen twee toedieningen een tussenperiode van 8–12 uur aan.
De neusspray en neusdruppels werken binnen 5 minuten. U merkt dat u beter door uw neus kunt ademen. De werking houdt ongeveer 12 uur aan.
Als je neusspray langer dan 7 dagen gebruikt, kun je last krijgen van een voortdurend verstopte neus. Dit komt omdat de stof xylometazoline of oxymetazoline het neusslijmvlies kan beschadigen waardoor het slijmvlies gezwollen blijft.
Het is niet verstandig om een dergelijke neusspray vaker dan drie keer per dag en langer dan een week te gebruiken. Doe je dit wel, dan wennen de bloedvaten aan de dosering en zullen ze extra opzwellen als er geen medicijn wordt gebruikt.
Heel plezierig, maar het vervelende is dat bij gebruik langer dan 7 dagen het er ook voor zorgt dat de neus juist weer verstopt raakt. Dit heet het “rebound-effect”. De neus gaat nog steeds open door het middel, maar het middel zorgt er ook voor dat de neus na enkele uren weer potdicht gaat zitten.
Langdurig gebruik van dit middel (langer dan 7 dagen) kan leiden tot chronische zwelling en uiteindelijk beschadiging van het neusslijmvlies (weefsel in de neus).
Gebruik het niet vaker dan 3 keer per dag. Gebruik het niet langer dan 7 dagen achtereen. Anders raakt uw neusslijmvlies beschadigd. Uw neus kan dan juist meer verstopt raken.
Een verkoudheid duurt over het algemeen niet langer dan een week. Als de verschijnselen van verkoudheid niet na 10 dagen zijn verdwenen, is er iets anders aan de hand, bijvoorbeeld een kaakholteontsteking of een allergie.
Meestal begin je met een neusspray vanwege verkoudheid, loopneus, vastzittend slijm in de neus of verstopte holtes zoals bijholteontsteking. Echter, het gevaar van behoorlijk wat neussprays is dat mensen er verslaafd aan raken. Als u stopt met neusspray, verwijden de bloedvaatjes weer en nemen de klachten toe.
Maar bij neussprays die wél als medicijn zijn geregistreerd, zoals neussprays met xylometazoline voor neusverkoudheid, staat het advies de spray niet langer dan een week te gebruiken. Langdurig of teveel gebruik kan juist verstopping van de neus veroorzaken, omdat de slijmvliezen opzwellen.
symptomen. De meest herkenbare klachten die passen bij rhinitis zijn niezen, snotteren, loopneus en een verstopt gevoel van de neus. Maar ook gaat het vaak samen met jeuk in en rondom de neus, geïrriteerde ogen, druk en pijn rondom de neusbijholtes.
Wanneer je de neusspray langer dan 7 dagen gebruikt, loop je het risico verslaafd te raken aan neusspray, ook wel 'Otrivinisme' genoemd. Langdurig gebruik kan schadelijk voor je neusslijmvlies zijn en je loopt zelfs het risico op een operatie aan je neusslijmvlies bij de KNO-arts.
Sluit je neus na een uitademing en hou de adem in. De mond blijft gesloten. Schud je hoofd zachtjes op en neer (dus verticaal) waarbij de schouders een beetje meebewegen. Ga hier mee door tot je een duidelijke drang voelt om te ademen.
Als je de neusspray nog niet zo lang gebruikt, kun je cold-turkey stoppen met de neusspray. Je ervaart dan enkele dagen afkickverschijnselen zoals een verstopte neus, maar dit gaat vanzelf over. Wanneer je echt verslaafd bent aan neusspray, kun je het beste naar een arts gaan.
Neussprays met corticosteroïden mag je volgens de adviezen langdurig gebruiken: minstens 6 weken, wordt gezegd. En dan normaal gesproken 1 á 2x per dag (in elk neusgat 1 verstuiving).
In de derde fase werkt het verkoudheidsvirus op volle toeren. Klachten als keelpijn, hoesten en een loopneus geven u het beroerde verkoudheidsgevoel. Tot slot verdwijnt het virus uit uw lichaam in de vierde fase. De klachten nemen langzaam af.
Niet snuiten
Als je neus verstopt is wanneer je naar bed wilt gaan, is het verleidelijk om je neus stevig te snuiten. Maar dit is niet de beste aanpak, omdat snuiten de druk in je neusholtes verhoogt, waardoor slijm dieper in je sinussen terecht kan komen.
Probeer eerst eens een neusspray met zout of spoel de neus zelf met een neusdouche met een zoutoplossing. Bij een heftige verkoudheid kan een neusspray met xylometazoline of oxymetazoline een hele opluchting zijn. Gebruik deze echter niet langer dan tien dagen achter elkaar, want het goedje is behoorlijk verslavend.
Zout lost slijm op", vertelt ze aan EditieNL. "Het is een beter middel dan neussprays, want die werken verslavend als je ze te lang gebruikt." Miluše gaat verder: "Als je in een heel vervuilde omgeving bent of als het stoffig is, kun je het ook elke dag doen.
Fluticason neusspray wordt gebruikt als het neusslijmvlies voortdurend ontstoken is, dus langer dan enkele weken, of als de klachten regelmatig terugkomen en u er veel last van heeft. Ook wanneer u behalve neusklachten ook last heeft van verstopte bijholten, wordt soms door de arts fluticason voorgeschreven.
Druk het ene neusgat dicht en spray in het andere neusgat, richting buitenkant van uw neus. Terwijl u sprayt moet u de vloeistof opsnuiven. Lees verder de instructie op de site. U kunt last krijgen van hoofdpijn, irritatie of een branderig gevoel in uw neus of keel, niesbuien en soms bloedneuzen.
Meestal is dit 2-3 keer per dag. Als er veel snot of korsten in de neus zijn is het goed vaker te spoelen. U kunt niet te veel spoelen. Het spoelen is (ook bij langere toepassing) volstrekt gevaarloos.
Om problemen te voorkomen, kies je beter voor een natuurlijke neusspray. Een voorbeeld van zo'n natuurlijke neusspray is Cinuforce forte + menthol. Deze neusspray is lief voor je neus, maakt je neus vrij in 2 minuten en kan je veilig langdurig gebruiken: er is geen gevaar voor afhankelijkheid.