Door en door waterdicht cement makenDoor Hydramix toe te voegen wordt het cement verdicht en verhard tijdens het drogingsproces. Na het verdampen van het water worden de capillaire poriën die het verdampende water creëert direct gedicht, zonder het vermogen van het cement om te ademen te belemmeren.
Een bak van beton maak je waterdicht met Hydrablock Pro beton impregneermiddel. Hydrablock is een milieuvriendelijk en eenvoudig toe te passen impregneer oplossing, om de capillaire werking van het beton te stoppen. Hydrablock is onschadelijk voor mens en dier, en kan gebruikt worden in vijvers en waterbekkens.
Mortel is van nature niet waterdicht en afhankelijk van de ingrediënten en hun verhouding heeft het een bepaalde hardheid. Door de toevoeging van een additief kan mortel een bepaalde extra werking gegeven worden.
Cement is een bindmiddel bij de bereiding van beton en mortels waardoor het een van de meestgebruikte bouwmaterialen is. Cement als bindmiddel is een fijngemalen materiaal dat door toevoeging van water of Hydramix verhardt. Cement is van nature en poreus en niet waterdicht.
"Wanneer je afwasmiddel aan mortel toevoegt, verhoog je het luchtgehalte in de specie.
De juiste verhouding voor mortel bestaat uit 3 delen zand, 1 deel cement en 1 deel water. Heb je slechts een kleine hoeveelheid nodig, dan is het handig om meteen een kant-en-klare mortel te maken.
Het cement geeft het zand (extra) stabiliteit en hydraulische eigenschappen waardoor deze uithardt. Door de toevoeging van cement is deze zandsoort veel stabieler dan standaard zand en zorgt het voor een stevigere ondergrond.
Afhankelijk van waar de zandcementvloer over een oude vloer wordt aangebracht, kan het gewenst zijn om de vloer ook direct waterdicht te maken. Van nature zijn zandcement en beton niet volledig waterdicht.
De epoxymortel heeft een hoge druk- en trekvastheid die sterker is dan beton en heeft geen hechtprimers of grondlagen nodig. Wall Fix heeft een goede hechting op beton, steen, tegels, natuursteen, hout en metalen. Daarnaast is de mortel geschikt voor binnen- als buitentoepassingen en is deze water- en vorstbestendig.
Voegen repareren met kalk, zoals luchtkalk en putkalk, en (natuurlijk) hydraulische kalk hebben belangrijke voordelen ten opzichte van mortels die gemaakt zijn van cement. Ze zijn over het algemeen zachter en poreuzer, waardoor het vocht uit de voegen kan verdampen in plaats van uit de steen.
Beton is van zichzelf niet volledig waterdicht. Uiteraard stroomt regenwater niet direct door 10 centimeter dik betonnen wanden heen, maar onbewerkt beton heeft wel degelijk poriën en scheurtjes waar water binnen kan dringen en uiteindelijk ook doorheen kan gaan.
Hierboven is de gangbare methode beschreven om cement te maken, of beter: metselspecie te maken. Hoewel het de meest gebruikte en ook goede methode is, heeft die wel één belangrijk nadeel: de specie is namelijk niet waterdicht. Het metselwerk is dus ook niet waterdicht en optrekkend vocht wordt niet tegengehouden.
Een betonnen bak kun je waterdicht maken door deze te impregneren met Hydrablock Pro. Door de betonnen bak te impregneer met een permanente sealer ben je voor altijd klaar.
Beton is waterdicht met hydrofuge erin vanaf 25 cm dikte.Zonder hydrofuge vanaf 30 cm. Hydrofuge is een kleurloos product die de zuigkracht van poriën sterk verkleint. Er vormt zich een (onzichtbare) barrière tegen regenwater.
Wat is het verschil dan tussen cement, beton en mortel? Het fundamentele verschil is dat cement een fijn bindend poeder is (dat nooit alleen wordt gebruikt), mortel is samengesteld uit cement en zand, en beton is samengesteld uit cement, zand en grind.
Na uitharding is epoxy sterk en weer- en waterbestendig. Epoxy wordt onder andere gebruikt bij boten en bootreparaties, maar ook als basis van lijmen, harsen, verven en vloeren. Het bijzondere aan epoxy is dat het ontzettend sterk is.
De hechting van epoxy, waar hecht epoxy niet op? Epoxy hecht op vrijwel elke ondergrond. Te denken valt aan hout, metaal, aluminium, polyester, (de meeste) kunststoffen, steen, beton etc. Epoxy hecht niet of slecht op polyethyleen (PE).
Op elke ondergrond aan te brengen
Deze afwerking kan worden toegepast op elk type ondergrond (staal, beton, hout en kunststof). Toepassingsmogelijkheden van de Himgrip epoxy slijtlaag zijn onder andere: brugdekken, RoRo linkspans, parkeerdekken, hellingbanen of loop- en fietspaden.
Heb je een dekvloer nodig, dan is zandcement de logische keuze.Voor een duurzame en naadloze afwerking van je vloer of een fundering, is beton een geschikte optie.
Beton lijkt misschien een zeer sterk materiaal, waterdicht is het allerminst. Een betonnen vloer heeft eigenlijk een zeer poreus karakter waardoor het vocht sneller binnen sijpelt door de vloer en vochtproblemen veroorzaakt. Daarom kan je beter eens denken aan het afdichten en vochtvrij maken van je betonnen vloer.
Bij stabilisé gebruik je best 1 deel cement en 8 delen zand.
Bij chape meng je eerst het zand en cement en voeg je daarna water toe. Bij stabilisé mag je meteen alles mengen. Soms is het niet nodig om nog water toe te voegen indien het gebruikte zand vochtig genoeg is.
Soorten mortels
Een krimparme mortel is beschikbaar in een K30, K50 en een K70 sterkteklasse. K30 wordt meestal toegepast bij lichte (grondgebonden) woningbouw, K50 wordt bij wat zwaardere woningbouw (appartementsgebouwen) en K70 is geschikt voor bijvoorbeeld utiliteitsbouw.
ZAND WIT. Het witte zand is ideaal voor dergelijke werk dan beton, coating, mortel, dekvloer, cement.
Meer cement = sterkere maar duurdere mortel
Hoe meer cement in je mengsel, hoe sterker (“rijker”), maar cement is ook het duurste ingrediënt. Je moet rekenen dat cement minimum 3 keer zoveel kost als zand. Hoe minder cement, hoe minder sterk de mortel is, ook wel schraal genoemd.