Voordat tarwebrood de belangrijkste soort brood werd in Nederland, was roggebrood onderdeel van de hoofdmaaltijd. Maar elke dag een sneetje roggebrood eten is geen slecht idee. Op een aantal punten is roggebrood zelfs gezonder dan volkorenbrood. Er zitten bijvoorbeeld meer vezels in en minder koolhydraten.
Roggebrood is dus iets wat je het beste met mate kunt eten. Als je niet de hele dag roggebrood eet, heb je je in dit geval ook niet zo zeer zorgen te maken over de hoeveelheid koolhydraten die er in zitten.
Omdat roggebrood meer voedingsvezels dan koolhydraten bevat, blijft je bloedsuiker stabiel. Dit is weer gunstig voor het afvallen, omdat je bloedsuikerspiegel invloed heeft op je energie en schommelingen in je hongergevoel kan veroorzaken.
Roggebrood bevat in vergelijking tot andere broodsoorten wat minder calorieën en is hoog in vezels. Zeker het donkere roggebrood. In donker roggebrood zitten ietsje meer suikers, maar daarentegen ook relatief veel ijzer, vitamine B6 en vezel. Gezonde kost dus.
Rogge zit boordevol goede voedingsstoffen die u helpen met het verkrijgen van een goede weerstand. Daarnaast heeft het een gunstige invloed op uw bloedsuikerspiegel en helpt het u met het verkrijgen van een lager lichaamsgewicht. Het eten van rogge helpt u tevens uw cholesterol op peil te houden.
Concluderend is roggebrood effectief in het verlagen van serum totaal- en LDL-cholesterolconcentraties bij mannen met verhoogd serumcholesterol . Goede naleving van het consumeren van een relatief grote hoeveelheid roggebrood in het gebruikelijke dieet geeft aan dat roggebrood een praktisch dieetmiddel biedt om serumcholesterol bij mannen te verlagen.
Bloeddrukverlagende werking. Roggebrood bevat nog een ander element dat voor ons van belang is: kalium. Kalium heeft een gunstig effect op onze bloeddruk en zorgt voor een goede vochtbalans. Het werkt onder andere het bloeddrukverhogende effect van zout (natrium) tegen.
Diverse soorten zoet beleg zoals: Nutella, aardbei, banaan, etc. Diverse soorten hartig beleg zoals: kaas, ham, rosbief, etc. Diverse soorten garneringen zoals: kiemen, rucola, verse munt, pistache, hazelnoot crunch, kaneel, kokos, etc.
Er zijn echter twee soorten brood die steeds vaker voorkomen op de lijsten met populairste broden, omdat ze als gezond worden beschouwd en goed zijn voor de spijsvertering : speltbrood en roggebrood.
Bolletje roggebrood is een gezond en vetarm product. Daarnaast bevat roggebrood een hoog gehalte aan voedingsvezels, waardoor het past in een gezond eetpatroon.
Onderzoek toont aan dat rogge diabetes kan controleren, kan helpen bij gewichtsverlies en kanker en hart- en vaatziekten kan bestrijden. Volgens een onderzoek van Harvard University zijn onbewerkte volkoren granen zoals rogge, gierst, quinoa en haver veel voedzamer dan geraffineerde tarwe.
1 doosje Fries Roggebrood weegt circa 500 gram ℮ en bevat 10x2 sneetjes brood.
Het brood bevat alleen granen en geen zout. Dat maakt Terrasana het gezondste roggebrood. Logisch ook dat Terrasana roggebrood op het suboordeel 'Zout' verreweg het beste scoort. Terrasana is van nature zoetig van smaak doordat zetmeel tijdens het kiemen wordt omgezet in suikers.
Rogge was tot het begin van de 20e eeuw het meest gebruikte graan voor brood. In rugbrød worden alle delen van het graan gebruikt. Naast het voorzien van het lichaam van energie, bevat het graan ook veel vitaminen, mineralen en vezels, wat het brood erg voedzaam maakt en de spijsvertering op gang houdt .
Roggebrood veroorzaakt bij sommige mensen gastro-intestinale klachten , mogelijk als gevolg van het hoge fructaangehalte[13].
Een van de belangrijkste voordelen van roggebrood is het hoge vezelgehalte. Vezels zijn essentieel voor een gezonde spijsvertering, omdat ze helpen het voedsel door de darmen te verplaatsen en constipatie te voorkomen.
Roggebrood is net als pumpernickel rijk aan lignanen, plantaardige stoffen die in verband worden gebracht met een groot aantal gezondheidsvoordelen, waaronder een lager risico op hartziekten, overgangsklachten, osteoporose en borstkanker .
"Met roggebrood maak je een gezonde keuze; het levert relatief weinig calorieën, en daarentegen veel vezels en voedingsstoffen als vitamine B6, zink en ijzer. Zelfs ietsje meer dan een volkoren(tarwe)boterham. Het mooie is dat iedere graansoort zijn specifieke eigenschappen en voedingswaarde heeft.
Spelt levert een zeer rekbaar deeg op dat uitrekt en niet terugveert, terwijl rogge een zeer plakkerig deeg oplevert met weinig glutensterkte. Naast dat ze zich anders gedragen, worden zowel spelt als rogge soms aanbevolen voor mensen die hun bloedsuikerspiegel proberen te reguleren (zie: onderzoek naar rogge en een studie over spelt).
Voor roggebrood wordt echter vaak juist geadviseerd om het in de koelkast te bewaren. Vooral wanneer het om bijvoorbeeld Fries roggebrood gaat. Dit brood bevat meer vocht waardoor het sneller kan gaan schimmelen.
Gerookte zalm en roomkaas passen bijvoorbeeld uitstekend bij roggebrood, en dat geldt ook voor diverse vleeswaren, zoals corned beef of pastrami.
Stikke zijn plakken brood. Stik met sûker is een boterham met suiker. De houtsnip is dus ook een boterham met kaas en roggebrood. Het wordt een bijzondere variant met brood van Raat en schapenkaas van Mark van Alderwegen of de kruidenkoemelkkaas van De Spil.
De gezonde eigenschappen van rogge: Het draag bij aan verlaging van het LDL-cholesterol. Dit vooral door de lignanen erin.
Volkorenbrood .
Vermijd transvetten en bewerkte vetten.
Deze vetten kunnen de bloeddruk verhogen en het risico op hartaandoeningen vergroten. Beperk het eten van voedingsmiddelen zoals gefrituurd voedsel, gebak, koekjes en fastfood. Kies in plaats daarvan voor gezonde en onbewerkte vetten, zoals olijfolie, noten, vette vis en avocado.