Rode vari's hebben speciale geurklieren op hun borst waarmee ze hun geur op takken en bladeren kunnen smeren. Zo laten ze soortgenoten weten waar ze zijn geweest en wat hun territorium is. Wat eet een rode vari? De rode vari heeft een gevarieerd dieet dat bestaat uit fruit, bladeren, zaden en nectar.
Rode vari Varecia rubra. De rode vari leeft in de regenwouden van Madagaskar. Het is een groepsdier. De grootte van zijn groep verschilt van kleine groepen, van twee tot vijf dieren, tot grote groepen, van achttien tot 32 dieren.
Gordelvari's, familie van onder meer de ringstaartmaki, komen in het wild alleen voor op Madagaskar.
Met de geboorte van de zwarte slingeraap draagt ARTIS bij aan het Europese fokprogramma van de diersoort. ARTIS ontwikkelt een nieuw verblijf voor de zwarte slingerapen. In dit nieuwe verblijf kunnen deze apen met hun grijpstaart beter klimmen.
Sinds de opening in 1882 heeft het ARTIS-Aquarium tientallen soorten dieren in huis. Hierbij horen niet alleen de tropische vissoorten als de roodbuikpiranha en de Boeseman's regenboogvis, maar ook zeepaardjes, bedreigde koraalsoorten en haaien.
In 1881 opende in ARTIS naar ontwerp van G.B. Salm één van de mooiste aquaria die in deze tijd werden gebouwd. Nu is het ARTIS-Aquarium het laatste aquarium in Europa met een nog werkend Lloyd-waterfiltersysteem.
Fruit, bladeren, zaden en nectar. En soms een beetje aarde: voor de mineralen en tegen darmparasieten.
Ringstaartmaki's komen alleen in het wild voor op Madagaskar. Ze leven in het zuidwesten van Madagaskar.
In bomen zoekt hij het liefst in de toppen naar voedsel. 's Ochtends drinkt de ringstaartmaki dauw, waarbij hij zijn handen nat maakt, en ze daarna aflikt. Ook drinkt hij regenwater uit boomholten en plassen. Het meeste vocht krijgt de ringstaartmaki binnen met zijn voedsel.
De maki's of echte lemuren (Lemuridae) vormen een familie van halfapen die alleen voorkomt op Madagaskar en nabijgelegen eilanden. Tot deze familie behoren de bij het grote publiek bekendste halfapen, waaronder de ringstaartmaki (Lemur catta), die regelmatig in dierentuinen te zien is.
Ringstaartmaki's eten fruit, bladeren en bloemen, vooral van de Kigeliaboom. Deze boom wordt ook wel worstenboom genoemd. De vruchten van de boom lijken, zoals de naam al zegt, op worsten. Deze vruchten kunnen wel tien kilo zwaar wegen en de maki's zijn er gek op.
Het leefgebied van de ringstaartmaki's is in gevaar. Steeds meer bossen waar ze leven, worden gekapt. Ook wordt er op de maki's gejaagd voor hun vlees. Daardoor zijn de ringstaartmaki's een bedreigde diersoort.
Wasberen (Procyon) zijn een geslacht van de roofdieren (Carnivora) uit de familie kleine beren (Procyonidae). Ze komen voor in grote delen van Amerika en Noord-Europa. De bekendste soort wasbeer is de gewone wasbeer (Procyon lotor).
Burgers' Ocean is een tropisch koraalrifaquarium van acht miljoen liter water. Een zeer belangrijk onderdeel is het levende koraalrif van 750.000 liter water. Dit levende koraalrif is het grootste van Europa.
Na jaren van ontwerp en onderzoek is er nu een onherroepelijke omgevingsvergunning. Begin 2021 is het Aquarium gesloten en zijn de vissen verhuisd naar andere aquaria. De restauratie en vernieuwing van het Aquarium zal enkele jaren duren.
Blijdorp is de enige dierentuin in Nederland waar verpleegsterhaaien te zien zijn en er zijn geen aquaria in Europa bekend die er mee fokken.
Na 75 jaar gesloten te zijn geweest voor publiek, gaat op 12 mei het Groote Museum van Artis in Amsterdam opnieuw open. Volgens de dierentuin ervaren de bezoekers daar straks 'naast de verschillen en overeenkomsten, bovenal de verbondenheid tussen alles wat leeft: mens, dier, plant en microbe. '
Maki's communiceren vooral met geuren. Je ziet de vrouwtjes vaak geurmarkeringen afzetten uit klieren op hun achterwerk. De mannen wrijven hun staart langs de geurklieren op hun polsen. Tijdens het paarseizoen zwaaien zij met hun stinkende staart in de hoop rivalen af te schrikken.
De ringstaartmaki's leven in groepen waarin vrouwtjes de baas zijn. Deze apen zitten vaak met hun armen wijd in de zon. Waarom doen ze dat? Een dierenverzorger legt uit dat ze dit doen om hun geurklieren op te warmen.
Een carrière in de makihiërarchie is voor hen toch niet weggelegd. De hoogste mannetjes in rang worden door de vrouwen weliswaar slecht behandeld, maar ze worden zolang ze zich gedeisd houden tenminste gedoogd op een vrij centrale plek in de groep.