Spoelen. Spoel uw mond na het plaatsen van de implantaten gedurende 3 dagen, 2 keer per dag met spoelmiddel. Na het spoelen mag u een half uur niet eten, drinken of naspoelen met water. Na 3 dagen spoelen begint u met poetsen.
Na het plaatsten
Het kaakbot heeft twee tot drie maanden nodig om stevig rond het geplaatste implantaat te groeien. Gedurende deze periode mag het implantaat niet belast worden en dient u uw dieet aan te passen. Dit wil zeggen dat u alles mag eten en drinken mits het goed gaar en zacht is.
Het is niet toegestaan in deze eerste twee weken te roken en alcohol te gebruiken (zie ook bijsluiter antibiotica). Van de tweede tot de negende week wordt geadviseerd ook niet te roken, omdat dan de kans op verlies van een implantaat dramatisch toeneemt (tot 35% kans op verlies van een implantaat!).
Hoelang dit duurt is afhankelijk van de kwaliteit van het kaakbot. Het kan zes weken tot een half jaar duren. In deze periode mag u de implantaten niet belasten. Dit betekent dat u gedurende één tot twee weken de (gedeeltelijke) gebitsprothese niet mag dragen.
Wanneer je bestaande borstimplantaten laat verwijderen, heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen. De gemiddelde herstelperiode is 6 weken, maar het eindresultaat laat vaak wat langer op zich wachten. We krijgen vaak vragen over wat je wel en niet mag doen na deze operatie en hoe je het herstel kan bevorderen.
U dient terughoudend te zijn met zuivelproducten, deze kunnen een infectie veroorzaken. Als het bloed goed kan stollen, geneest de wond het best. Daarom mag u de eerste dag de wond niet schoonspoelen. Poets na de maaltijd de tanden normaal.
Eten en drinken
Zolang u last heeft van de behandeling, kunt u beter zacht voedsel eten. Ook raden we u aan om in de uren na de behandeling geen hete dranken of warm voedsel te nuttigen. Door de verdoving kunt u namelijk, zonder dat u het merkt, uw mond verbranden, of op uw lip of tong bijten.
Zwelling. Na de ingreep kan uw kaak gaan opzetten. De zwelling is het sterkst na twee tot vier dagen en wordt dan vanzelf minder. U kunt de zwelling tegengaan door een washandje gevuld met ijsblokjes tegen uw kaak aan te houden.
Is de behandeling pijnlijk? Met een plaatselijke verdoving is de behandeling zelden pijnlijk, maar na een operatieve ingreep is er altijd een zekere mate van napijn en/of zwelling. De verdoving is na 2 tot 4 uur uitgewerkt. De napijn is goed te bestrijden door het innemen van een pijnstiller.
Hoewel de klachten na het plaatsen van implantaten over het algemeen erg meevallen, kunt u de eerste dagen pijn en een zwelling ervaren. Deze verschijnselen nemen meestal na een week af.
Na die 2 weken mag u voorzichtig weer gaan poetsen met een normale, zachte tandenborstel. Soms krijgt u medicijnen om infecties te voorkomen. het vastgroeien van de implantaten in het bot duurt ongeveer 3 maanden.
De oorzaak van deze afstoting is niet altijd gekend, maar het gebruik van tabak en een slechte mondhygiëne spelen een belangrijke rol. Deze afstoting komt voor in 5% van de gevallen. Een slaagkans van 100% bestaat niet in de implantologie. Men kan het afgestoten implantaat na enkele weken of maanden vervangen.
Chloorhexidine is een antibacterieel middel, waarmee u driemaal daags moet spoelen. Dit doet u tot ongeveer twee à drie weken na plaatsing van de implantaten. Na één week mag u de implantaten zelf ook poetsen. De rest van uw gebit kunt u wel borstelen.
De periode waarin een implantaat in het kaakbot vast moet groeien, ligt tussen 6 weken en 6 maanden. De aanhechting van implantaten binnen het kaakbot gebeurt in sommige gevallen niet. De oplossing hiervoor is dat er een nieuw implantaat geplaatst wordt.
Omdat kunstweefsel in het lichaam vaak voor bacteriële infecties zorgt, krijgen patiënten met een implantaat vaak langdurig antibiotica om deze infecties te voorkomen.
Na de ingreep:
De eerste 24 uur mag u de mond niet spoelen. Pijnstillers kunt u gebruiken naar behoefte. Gebruik bij voorkeur paracetamol en geen aspirine of acetylsalicylzuur-bevattende pijnstillers, want deze kunnen de kans op een nabloeding vergroten (zie ook onder 'Gebruikt u medicijnen').
In de regel geldt voor een klikprothese in de onderkaak twee tot vier implantaten en in de bovenkaak vier tot zes implantaten. Voor een vaste brugconstructie is het aantal benodigde implantaten groter, maar dit kan echter ook variëren.
Het zetten van een implantaat kost ongeveer €1000,-. Daarna kan je op het implantaat een kroon laten zetten. De kosten voor een kroon op implantaat zijn circa €1000,-. De tandarts-implantoog kan voor u een plan met kostenbegroting maken.
Een gebitsimplantaat is een titanium schroefje dat als kunstwortel in de kaak wordt geplaatst. Een implantaat neemt de functie over van de tandwortel en kan gebruikt worden als solide basis voor kronen, bruggen of protheses. Implantaten worden al meer dan 50 jaar professioneel gebruikt.
Na een botopbouw moet u rekenen op gemiddeld 5 tot 7 dagen last en pijn in de mond. U kunt volgens voorschrift pijnstillers blijven gebruiken.
Pijn rondom het implantaat: u merkt gevoeligheid of pijn bij het bijten of kauwen. Zwelling en roodheid van het tandvlees rondom het implantaat. Bloeden van het tandvlees: het tandvlees rondom het implantaat kan bloeden tijdens het poetsen of het gebruik van ragers en tandenstokers.
Het gebied is bedekt met een speciaal helend membraan en een genezende kap dat zit op het implantaat. Het gebied wordt dan gehecht en de tijd gegeven om te genezen – gedurende deze tijd stolt het transplantaat rond het implantaat en past het in uw natuurlijke botweefsel.
Zachte voeding is makkelijk te kauwen en door te slikken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een omelet, vis of macaroni. Vloeibare voeding kunt u drinken. Denk hierbij aan melkproducten, soep of een smoothie.
Verschuiven of draaien van een implantaat
Er is een hele kleine kans dat implantaten verschuiven of draaien. Bij ronde protheses merk je daar niets van. Bij anatomische protheses kan dit de vorm van de borst beïnvloeden.
Om tandsteen te voorkomen bij implantaten onder uw prothese, de implantaten éénmaal per week aanstippen met natuurazijn (niet bij eigen tanden en kiezen) met tandenborstel of wattenstaafje.