Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Bewaaradvies: Dit product kan 4 à 5 dagen bewaard worden, mits goed afgesloten in een plastic zak op een schone droge plek.Bij invriezen is dit product 7 tot 8 weken houdbaar. Invriezen moet wel snel en goed gebeuren om de kwaliteit te garanderen. Na ontdooien niet opnieuw invriezen.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Hoe lang blijft een eierkoek goed? Versgebakken zijn eierkoeken wel echt het allerlekkerst. Zelfs als je ze op de juiste manier bewaart, worden ze langzaam wat droger. Daarom kun je ze het beste binnen 3-4 dagen opeten, of invriezen voor 2-3 maanden.
Als de ontbijtkoek over de datum is, kunt u het meestal nog gewoon eten. De fabrikant garandeert dan echter niet meer dat de kwaliteit optimaal is. De ontbijtkoek kan dan bijvoorbeeld iets droger zijn geworden, maar nog wel lekker. Ziet de koek er nog goed uit en ruikt deze nog goed, dan kun je hem gerust nog eten.
"Koekjes of chocola kun je makkelijk nog eten, ook al zijn ze weken over de datum."
Een THT-datum staat op producten die niet snel bederven. Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan, maar smaakt het meestal nog goed. Je kunt het dan nog wel veilig eten.
Tegenwoordig voegen bakkers vaak ammoniumbicarbonaat toe aan eierkoeken als rijsmiddel, ook wel vlugzout genoemd. Zodra het verwarmd wordt, heeft het een rijzende werking. Het is wat minder bekend dan baksoda, oftewel natriumbicarbonaat. Als de koeken warm zijn, kunnen ze naar ammoniak ruiken.
Conclusie: hoe gezond zijn eierkoeken? Eierkoeken leveren weinig voedingsstoffen en zijn daarom niet per definitie gezond te noemen. Ze dragen niet bij aan een gezond eetpatroon. Omdat ze in vergelijking met andere koeken minder calorieën leveren kunnen ze theoretisch gezien helpen bij afvallen.
Koekjes gebakken? Wanneer je ze goed in een afgesloten koektrommel bewaard, blijven ze ongeveer vier tot zes weken houdbaar.
Ten minste houdbaar tot
Wanneer de THT-datum is verstreken, gaat de kwaliteit van het product achteruit. Je kan het nog gerust consumeren zonder er ziek van te worden, maar de kleur, de smaak en het vitaminegehalte is niet langer van topkwaliteit.
Uiterste consumptiedatum op zeer bederfelijke producten
Het gaat om producten die na deze uiterste consumptiedatum niet meer moeten worden geconsumeerd vanwege de mogelijke groei van pathogene micro-organismen.
Je moet het niet gebruiken na die datum.Dat is niet veilig. Het product kan ziekteverwekkers bevatten die je niet ziet, ruikt, of proeft. Dit icoon kun je tegenkomen op producten met een TGT-datum.
Eierkoeken zijn luchtige, ronde en goudgele koeken die worden gemaakt van eieren, melk, suiker, bloem, water, een beetje zout, citroenrasp en ammonium. Dit laatste bestanddeel maakt de eierkoek groot en luchtig. Het beslag bestaat voor ongeveer tien procent uit eieren.
Een eierkoek is de perfecte koek om te versieren. Een laagje slagroom of mascarpone is er heel lekker bij, maar ook rood fruit, mandarijn en banaan. Natuurlijk top je je mini-gebakje af met wat chocoladehagel of vlokken.
Het is inderdaad waar dat ze weinig calorieën bevatten, zo'n 85 per stuk. In dat opzicht hoef je dus niet bang te zijn dat je enorm aankomt als je er af en toe eens eentje eet. Dat maakt deze koeken echter zeker niet verantwoord. Ze bevatten nauwelijks nuttige nutriënten, om maar iets te noemen.
De winnaar: Gelijkspel, want de snacks gaan bijna gelijk op. In een eierkoek zitten iets meer calorieën en koolhydraten en, heel logisch, eiwitten. Een plakje ontbijtkoek bevat iets minder vet en iets meer vezels. Een echte gezonde winnaar kunnen we niet aanwijzen, omdat er in de tussendoortjes veel suiker zit.
Een krentenbol is natuurlijk niet zo gezond als een gewoon bruin broodje of een volkorenboterham, maar ze zijn zeker niet slecht. Een krentenbol weegt ongeveer 50 gram en bevat 140 kilocalorieën. Een prima tussendoortje dus! Een krentenbol bevat redelijk wat koolhydraten en vezels, en veel ijzer en foliumzuur.
Volgens het Voedingscentrum zit er in een grote eierkoek van 75 gram zelfs 29 gram suiker. Volgens Gezondheidsnet zijn eierkoeken helemaal niet gezond, omdat ze voor een groot deel uit koolhydraten (suikers) bestaan en van witte bloem gemaakt worden. "Een eierkoek bevat dus eigenlijk helemaal niets gezonds.
Van ammoniak kunnen mensen last hebben vanwege de sterke, prikkelende geur. Als mensen in korte tijd veel ammoniak inademen, kunnen slijmvliezen en de ademhalingsorganen worden aangetast.Het kan daarnaast ook de ogen zeer sterk irriteren.
Bakken met Baker's Ammonia (Ammonium Carbonate of Hartshorn) Baker's Ammonia is een rijsmiddel dat in veel ouderwetse recepten wordt gebruikt. Het wordt ook wel "hartshorn" genoemd. Baker's Ammonia wordt gebruikt om extra knapperige koekjes of crackers te maken .
"Je kunt gerust zeggen 'dagen', maar niet langer dan een week voor de meeste gekoelde producten. Voor ingeblikte en droge producten in de voorraadkast is dat maanden tot jaren . Ik zou zeggen dat je de houdbaarheidsdatum in de koelkast niet moet overschrijden voor vlees/vis/gevogelte. Ze kunnen echter wel drie maanden goed blijven als ze van goede kwaliteit zijn en op de juiste manier in de vriezer worden bewaard", aldus Jones.
Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg. Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën.