Hoe je nieuwbouwwoning wordt opgeleverd, is afhankelijk van de afspraken die je met de projectontwikkelaar hebt gemaakt. Veel nieuwbouwhuizen worden opgeleverd met een afgewerkt toilet en een badkamer. De keuken moet je in dat geval zelf nog (laten) plaatsen. Andere huizen worden leeg opgeleverd.
De oplevering vindt plaats op het moment dat de woning gereed is voor bewoning. Als het gereed is, werkt alles van cv ketel tot stopcontacten en stromend water. Alles wat is u met de aannemer heeft afgesproken, is aanwezig en gereed in de woning. Op de dag van oplevering loopt u samen met de aannemer de woning door.
Tijdens de oplevering loopt u samen met de klusser, aannemer of projectontwikkelaar en met een onafhankelijke bouwexpert de verbouwing na om te zien of alles volgens afspraak is gebouwd. De onafhankelijke bouwexpert ziet erop toe dat alles wordt genoteerd in het officiele proces-verbaal van opleveren.
Overdracht. “Je staat er misschien niet zo bij stil, maar je gaat er bij een sleuteloverdracht eigenlijk gewoon van uit dat je alle uitgegeven sleutels van de vorige bewoner krijgt. Dat blijkt helaas niet altijd zo te zijn. Gemiddeld geven 8 van de 9 hoofdbewoners 2 sleutels aan derden.
De bouw van een nieuwbouwhuis duurt normaliter een jaar tot anderhalf jaar. In die periode heeft u naast de woonlasten van uw huidige woning, ook nog een kostenpost voor de aanschaf van de grond (waar uw nieuwbouwhuis gebouwd gaat worden) en de bouwkosten. Deze kosten worden betaald vanuit een bouwdepot nieuwbouw.
Bij het kopen van nieuwbouw heb je als voordeel dat je overdrachtsbelasting bespaart. Verder krijg je bij een nieuwbouw hypotheek een betere rente, dan bij het afsluiten van een hypotheek op een bestaande woning.
Als de gehele bouw is ingepland kunnen de (vaak) mannen starten met stap 2: de ruwbouw. Dit begint natuurlijk met de fundering. Vervolgens worden de begane grond vloeren gestort en worden de muren gemetseld. Ook het isoleren van de woning is een belangrijk onderdeel tijdens deze ruwe bouwfase.
Voor de eindinspectie of oplevering van een huis wordt in de meeste gevallen een half uur gerekend tenzij het een grotere woning betreft. Dit is zonder de tijd die je nodig hebt om bij de notaris te komen. Ook is de tijd voor de inspectie afhankelijk van hoe groot een woning is.
Wanneer zijn de kijk- en inmeetdagen? Het moment van de kijkdag of kijkdagen verschilt per nieuwbouwproject. Bij het ene project mag je één keer per maand of één keer in de twee maanden komen kijken en bij het andere project zal dit een stuk minder zijn. De inmeetdag vindt een keer plaats tegen het einde van de bouw.
Hoe werkt de 5%-regeling? Wie een nieuwbouwwoning koopt, mag bij de oplevering 5 % van de aanneemsom 'achterhouden' bij de notaris: de zogeheten 5%-regeling.
Oplevering als huis 'gereed voor bewoning' is
Als een huis wordt opgeleverd, is het 'gereed voor bewoning' is. Dat betekent dat het water is aangesloten, dat alle ramen geplaatst zijn en dat de cv-ketel werkt. Blijkt tijdens de controle dat het huis nog niet gereed is voor bewoning, dan mag je de oplevering weigeren.
De datum van oplevering wordt over het algemeen twee weken van te voren definitief bekend gemaakt. Hierdoor kan het voorkomen dat Vereniging Eigen Huis, of een dergelijke partij, op dat specifieke moment geen beschikbaarheid meer heeft.
De vooroplevering vindt meestal één tot twee weken voor de definitieve oplevering plaats. De vooroplevering gebreken die dan worden geconstateerd, kunnen dan snel worden verholpen. Bij de daadwerkelijke definitieve oplevering blijven er weinig gebreken over.
Een andere tip is, dat het altijd heel slim is om je optielijsten mee te nemen naar een kijkdag. Zo kun je controleren of de aannemer jouw wensen daadwerkelijk goed gemaakt heeft, en of dat ene stopcontact wel op de goede plek is gezet. Het is dus eigenlijk ook een soort van controle momentje voor jezelf.
Over het algemeen duurt het ongeveer een jaar voordat het bouwvocht volledig uit de woning is verdwenen. Waarschijnlijk wil je niet zo lang wachten met je muren afwerken. Kies dan bijvoorbeeld voor silicaatverf. Silicaatverf sluit de muur niet af waardoor deze nog verder kan drogen en de verf niet afbladdert.
Extra lenen binnen uw hypotheek
Koopt u een energiezuinige (nieuwbouw)woning? Dan kunt u soms tot € 9.000 extra lenen op uw maximale hypotheekbedrag. Hoeveel hangt af van uw persoonlijke situatie. Vraag uw adviseur naar de voorwaarden.
De aanvaardingsdatum ligt over het algemeen binnen 3 tot 4 maanden na het uitbrengen van de hypotheekofferte. Er zit vaak een geldigheid vast aan een hypotheekofferte. Tegenwoordig is dat rond de 6 maanden. De hypotheekverstrekker is vaak snel met leveren.
Tussen het ondertekenen van de verkoopovereenkomst en het verlijden van de notariële akte zitten maximum 4 maanden. In die tijd doet de notaris opzoekwerk en controles, zodat de verkoop met zekerheid kan worden afgesloten. Pas op de dag dat de akte verleden is, krijgt de koper de sleutel.
Dat de koper de notaris betaalt, betekent niet dat je als verkoper helemaal geen notariskosten hebt. De koper betaalt de kosten die nodig zijn om eigenaar van de woning te worden, zoals de overdrachtsbelasting en de notaris- en Kadasterkosten voor het opmaken van de akten.
De bouw van een nieuwbouwwoning in een project duurt gemiddeld een jaar. Het is even geduld hebben dus. Wat gebeurt er allemaal in die twaalf maanden? Het bouwproces doorloopt 3 fases: de ruwbouwfase, de afbouwfase en de oplevering.
Werkbare werkdagen zijn dagen waarop in de bouw wordt gewerkt. Een kalenderjaar telt gemiddeld 180 werkbare werkdagen. De volgende dagen vallen hier buiten: erkende rust- en feestdagen, collectieve vakantiedagen, en de zogeheten 'onwerkbare dagen'.
Ruwbouw slaat op alle werken die te maken hebben met de structuur en wanden van het huis, de stabiliteit en de afdichting. Na ruwbouwfase is uw woning wind- en waterdicht. Bouwen begint over het algemeen met twee zaken: een bouwgrond en een budget.