Cementmix werkt van binnenuit en verbindt alle deeltjes in het beton, cement en mortel met elkaar. Op deze wijze ontstaat er een cement met een sterke cohesie, waardoor optrekkend vocht permanent een halt wordt toegeroepen. Zodra Cementmix is uitgehard (curing) is het bestand tegen water- en olie-indringing.
Wat is cement en waarom waterdicht maken? Cement is een bindmiddel bij de bereiding van beton en mortels waardoor het een van de meestgebruikte bouwmaterialen is. Cement als bindmiddel is een fijngemalen materiaal dat door toevoeging van water of Hydramix verhardt. Cement is van nature en poreus en niet waterdicht.
Door toevoeging van Hydramix wordt je beton of cement zelf permanent waterdicht. Beton dat waterdicht gemaakt is met toevoeging van Hydramix heeft minder (tot geen) onderhoud nodig. Vloeistoffen zoals Hydramix zijn verkrijgbaar bij o.a. 123vochtbestrijding.nl en vochtbestrijdingsmiddelen.nl.
Hydramix Pro maakt cement permanent waterdicht. Het is gebaseerd op de nieuwste nanotechnologie silicaten en kan toegepast worden bij het maken van beton, cement, voegmortel, metselspecie / metselcement, etc. Hydramix Pro is een gebruiksklaar cement impregneermiddel en vervangt water bij met maken van cement en beton.
Als we het over cement hebben bedoelen we eigenlijk cement, mortel of specie. Cementmortel droogt niet waterdicht op. In veel gevallen is het wel echter wel belangrijk dat het cement waterdicht is. Zelf waterdicht cement, specie, mortel maken is makkelijk te doen.
Hierboven is de gangbare methode beschreven om cement te maken, of beter: metselspecie te maken. Hoewel het de meest gebruikte en ook goede methode is, heeft die wel één belangrijk nadeel: de specie is namelijk niet waterdicht. Het metselwerk is dus ook niet waterdicht en optrekkend vocht wordt niet tegengehouden.
Om beton of steen waterdicht te maken, brengt u Hydrablock met een kwast, verfroller of lage drukspuit aan. Dit kan met een huis, tuin en keuken lage drukspuit, verfroller (voor grotere klussen), of een kwast (voor kleinere stukken). Maak altijd eerst een proefstukje.
Voor de beste waterdichting van muren in en om huis kun je ze het beste behandelen met waterglas of een epoxy coating toepassen. Een buitenmuur kun je waterdicht maken door hem te impregneren met een impregneermiddel, de gevel te voorzien van gevelbekleding of door deze te schilderen met vochtwerende verf.
Wat is het verschil dan tussen cement, beton en mortel? Het fundamentele verschil is dat cement een fijn bindend poeder is (dat nooit alleen wordt gebruikt), mortel is samengesteld uit cement en zand, en beton is samengesteld uit cement, zand en grind.
Betonspecie verschilt van betonmortel omdat er in betonmortel geen gebruik wordt gemaakt van grind. De metselmortel samenstelling is net even anders dan die van betonspecie. Betonmortel kent verschillende toepassingen zoals het metselen van stenen of het afwerken van pleisterwerk.
Stabilisatiezand is zand dat bestaat uit betonzand met circa 10% cement. Het cement geeft het zand (extra) stabiliteit en hydraulische eigenschappen waardoor deze uithardt. Door de toevoeging van cement is deze zandsoort veel stabieler dan standaard zand en zorgt het voor een stevigere ondergrond.
Van nature zijn zandcement en beton niet volledig waterdicht. Door de poriën in het materiaal kan er vocht de vloer binnenkomen en bij doorlopende poriën lekt het vocht zelfs door. En uiteraard bestaat er later de kans dat poriën iets groter worden en er scheurtjes ontstaan.
Beton is een poreus materiaal en zal – als het niet goed waterdicht is, altijd vocht opnemen en langdurig vochtig blijven. Nat of vochtig beton leidt tot aanslag van schimmels, meeldauw, algen en vuil.
Beton is van zichzelf waterdicht vanaf een dikte van 30 centimeter, maar in veel gevallen wordt deze dikte niet bereikt. U kunt het beton dan extra sterk maken door hydrofuge toe te passen. U voorkomt hiermee een veelvoud aan problemen zoals betonrot, omdat vocht niet meer diep in het beton kan dringen.
Weer en wind kunnen uw muur snel laten verweren, zeker als er vocht in uw muur kan trekken. En dat kan helaas, want zowel bakstenen als metselspecie zijn van nature niet waterdicht. Het materiaal heeft poriën waar water in kan trekken. Het effect is dat de stenen en het metselwerk vocht en vuil opzuigen.
De voordelen van Remmers Snelcement:
Het kent een goede begin- en eindsterkte. Het is waterdicht en bestand tegen water en vorst-/dooicycli. Bevat geen chloride en heeft een corrosie bevorderende werking op wapeningsstaal. Het is met cement conform DIN EN 197-1 te vermengen.
En dit houd in, is de steen glad of is die ruw. Bij een gladde steen heeft de specie als het ware geen grip. En vaak is het zo dat men bij een ruwe steen de zuigvermogen ook groter is. Doordat de steen zoveel water aan de metselspecie ontrekt stopt het chemische proces tussen cement en het water.
De sterkteklasse van het cement is daarom niet direct terug te voeren tot een maximale sterkteklasse voor beton of mortel. De klasse 32,5 is aangewezen voor toepassingen waar geen hoge aanvangssterkte en geen snelle ontkisting vereist zijn.
Dit kan leiden tot scheuren en een zacht oppervlak. Wordt een dekvloer van cement gemaakt dan is de droogtijd als volgt: na 24 uur is de dekvloer beloopbaar en voor het totale drogingsproces kan gerekend worden op 1 week per cm dekvloer.
Het cementeren van de buitenmuur gebeurt door een dunne laag zandcement aan de buitengevel aan te brengen. Dit wordt het vaakst toegepast bij oude gevels, waar de bakstenen nog zichtbaar zijn. Een cementbepleistering dient vooral om een bestaand kleurverschil in de gevel, of om beschadigingen in de gevel weg te werken.
Waarom is een baksteen niet waterdicht? Een baksteen mag dan wel erg duurzaam en sterk materiaal zijn, waterdicht is het zeker niet. Via de poriën en kleine scheurtjes in de baksteen kan vocht makkelijk binnenglippen en jouw woning beschadigen.
Kimband gebruiken om de badkamer waterdicht te maken
Een belangrijke waterdichte laag achter de tegel is kimband. Kimband is een combinatie van een pasta en een soort tape. De pasta breng je ruim en dik aan in de hoeken van de ruimte. Daarna druk je de brede tape in de pasta.
Standaard is egaline niet waterdicht. Daarom wordt het vaak gecombineerd met waterglas. We mixen egaline cement met waterglas, zodat het waterafstotende eigenschappen krijgt.
De goedkoopste manier om een betonvloer waterdicht te maken is een penetrerende beton sealer oftewel beton impregneermiddel.
Hiervoor is Permacon de ultieme oplossing. Permacon maakt beton volledig en permanent waterdicht en stopt ook optrekkend vocht. Permacon voorkomt daarmee het ontstaan van betonrot, en houdt uw balkon bovendien langdurig vrij van algen en schimmels. Permacon is een bijzonder effectief middel.