Vaak lees je over de juiste verhouding of balans tussen Omega 3 en Omega 6: de Omega 3/6-ratio. Voor een optimale gezondheid zou je ongeveer evenveel Omega 3 als Omega 6 binnen moeten krijgen. In de praktijk krijgen mensen met een Westers dieet vaak meer Omega 6 dan 3 binnen.
DHA en EPA zijn de belangrijkste twee omega-3 vetzuren. Vooral DHA is heel gunstig voor je hart en bloedvaten en je hersenen. Ook lijkt DHA het achteruitgaan van je hersenfuncties, wat normaal is bij het ouder worden, te kunnen vertragen (1). Omega-3 supplementen die alleen ALA bevatten zijn af te raden.
Het bekendste omega 6-vetzuur is linolzuur. Omega 6-vetzuren verlagen het risico op hart- en vaatziekten en passen in een gezonde voeding. Linolzuur zit in plantaardige oliën. Het lichaam kan linolzuur niet zelf aanmaken en moet het dus halen uit voeding.
Het wordt aangeraden om omega 3 bij te slikken; dat geldt niet alleen voor veganisten die geen vette vis eten (waar omega 3 o.a. inzit), maar dat geldt ook zeker voor vlees- en viseters.
Zure oprispingen, met de geur of smaak van vis. Dit middel wordt namelijk gemaakt uit visolie. Andere maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken, buikpijn, een opgeblazen gevoel, winderigheid, verstopping of juist diarree. Deze klachten kunt u verminderen door het middel bij het eten in te nemen.
De conclusie van die meta-analyse was dat er geen bewijs bestaat dat omega-6-vetzuren goed zijn voor de gezondheid en dat ze mogelijk zelfs het risico verhogen op hart- en vaatziekten. Volgens de onderzoekers kan deze conclusie grote gevolgen hebben voor dieetadviezen en gezondheidsaanbevelingen wereldwijd.
Het tijdstip van de dag waarop de visoliecapsules worden ingenomen is niet belangrijk. Ontbijt of avondeten mag allebei. Wel is het belangrijk dat de visoliecapsules worden ingenomen bij een maaltijd, het liefst geen vetarme maaltijd.
Het slikken van omega 3-vetzuren helpt mogelijk bij slecht leergedrag, depressiviteit en dementie, maar onderzoeksresultaten zijn tegenstrijdig. Er is onvoldoende bewijs dat het slikken van omega 3-vetzuren positieve effecten heeft op gedragsstoornissen zoals hyperactiviteit (ADHD).
Vaak lees je over de juiste verhouding of balans tussen Omega 3 en Omega 6: de Omega 3/6-ratio. Voor een optimale gezondheid zou je ongeveer evenveel Omega 3 als Omega 6 binnen moeten krijgen. In de praktijk krijgen mensen met een Westers dieet vaak meer Omega 6 dan 3 binnen.
Het blijft ten slotte een aanvulling op je dagelijkse voeding. Premium Fish Oil Omega-3 van het merk Ocean's Essentials, die ook een kleine hoeveelheid vitamine E bevat, komt qua prijs-kwaliteit het beste uit de bus met 300 capsules voor € 8,95. Deze visolie is o.a. te koop bij Action.
Omega-6 vetzuren zijn net als omega-3 vetzuren belangrijk voor je gezondheid. De kans dat je te weinig omega-6 binnen krijgt is in onze Westerse wereld echter klein. Groter is de kans dat je juist te veel omega-6 consumeert. In combinatie met te weinig omega-3 is dat niet goed voor je gezondheid.
De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) onderzocht de veiligheid van omega 3-vetzuren en kwam tot de conclusie dat zelfs grootverbruikers geen schadelijke effecten ondervinden. Meestal consumeren we te weinig omega 3-vetzuren.
Omega 3-vetzuren worden vaak bij ontstekingen ingezet. De gunstige invloed van EPA en DHA bij ontstekingsziekten is, biochemisch gezien, te verklaren door onder meer het verminderen van ontstekingsbevorderende signaalmoleculen in het bloed en het wijzigen van de vetzuursamenstelling in de celmembraan.
De tegenhanger van omega 3 is omega 6. Dit zijn meervoudig onverzadigde vetzuren die we voornamelijk aantreffen in plantaardige oliën. Linolzuur is hiervan de bekendste, en dit essentiële vetzuur krijgen we, in tegenstelling tot omega-3, juist in overmaat binnen via onze soja-, mais- en zonnebloemolie.
De beste koop blijkt de Gezuiverde Visolie van de Hema. De Gezondheidsraad adviseert een hoeveelheid van 450 mg EPA en DHA per dag. De onderzoekers van de Consumentenbond hebben gekeken welke merken dit als dagdosis adviseren, en of de hoeveelheid die op het etiket staat inderdaad in de capsules zit.
Super Omega 3 Visolie van Lucovitaal® bevat Omega 3 en vitamine E. Het bevat EPA en DHA welke een positieve bijdrage hebben aan de normale werking van het hart en het is goed voor het gezichtsvermogen en de normale hersenfunctie*.
Olijfolie wordt ingedeeld bij de niet-essentiële Omega 9 vetzuren. Ook wel oliezuur of Enkelvoudig Onverzadigd Vet (EOV) genoemd. Omega 3 en 6 zijn wel essentieel en moeten daarom aangeleverd worden via de voeding.
Omega 3-vetzuren beschermen tegen hart- en vaatziekten en passen in een gezonde voeding. ALA zit in plantaardige oliën, vooral in lijnzaadolie. Verder zit het een beetje in vlees en groene bladgroente. EPA en DHA zitten vooral in vis en in schaal- en schelpdieren.
Visolie en capsules zijn niet alleen gezond, ze zijn ook ideaal voor mensen die de geur van vis tegenstaat. Ook voor vegetariërs en veganisten is er speciale 'visolie' in de vorm van plantaardige algenolie capsules die net zo gezond zijn en net zoveel omega 3 vetzuren bevatten als vette vis.
Een omega 3-tekort kun je oplopen als je structureel minder visvetzuren binnenkrijgt dan de 200 milligram per dag die de Gezondheidsraad aanbeveelt. Dit wordt ook wel de adequate inname genoemd. Sommige gezondheidsinstanties adviseren een nog hogere inname.
Omega 3 rijke eieren – 0,6 gram
Een gewoon ei bevat ongeveer 0,1 gram aan omega 3-vetten. Omega-3-eieren zijn afkomstig van kippen die lijnzaad gemengd door het gewone voer krijgen. De eieren bevatten daardoor ongeveer 6 keer zoveel omega 3 als een gewoon ei.
Vitamine C heeft een positieve invloed op opname van seleen. Vitamine D bevordert calciumopname. Calcium heeft een belemmerende invloed op de opname van fosfor, magnesium, zink en ijzer (zowel heem als non-heem). Magnesium kan zich binden aan fosfor en zo de opname van magnesium belemmeren.
Je kunt vitamine D samen gebruiken met magnesium. Vitamine D kun je het beste slikken tijdens maaltijd, omdat het vet uit de maaltijd zorgt dat vitamine D wat beter wordt opgenomen.
Naast voeding met collageen zijn er ook plantaardige voedingsmiddelen met voedingsstoffen die de vorming van collageen in ons lichaam stimuleren. Zo is vitamine C de bouwstof van collageen. Ook zink, koper, selenium en zwavel zijn belangrijke voedingsstoffen die de aanmaak van collageen stimuleren.