Gespoten PUR is sterk, stabiel en vormvast. Het zal niet krimpen noch verzakken, zelfs niet bij isolatiediktes tot 50 cm. Wat wel heel belangrijk is, is dat de plaatsing gebeurt in verschillende lagen.
Het is een schuimsoort die bij het aanbrengen uitzet en uithardt tot een stevige structuur, waardoor het ideaal is voor een breed scala aan toepassingen. Purschuim is zeer geschikt voor het isoleren, afdichten en vullen van aansluitingen, voegen, naden en kieren voor zowel binnen- als buitentoepassingen.
Kan PUR zware belasting dragen? Jazeker, in de praktijk ligt de belasting voor gespoten PUR ligt tussen 150 en 250 kPa. Omgerekend ligt deze waarde tussen 15.000 en 25.000 kg/m².
Het is algemeen bekend dat polyurethaan (PU) schuim er lang over doet om te drogen. Het kan wel 72 uur duren voordat het schuim volledig is uitgehard.
Bovendien maakt gespoten PUR-vloerisolatie altijd een slimme keuze op het gebied van stabiliteit en vormvastheid. Wanneer de isolatielaag correct is aangebracht, zal deze nooit verzakken. De vloerisolatie heeft namelijke een draagvermogen van ongeveer 22.500 kg/m².
Drukvastheid : de drukvastheid van gespoten pur ligt ongezien hoog, we bouwen de dikte steeds op in lagen van max 3-4cm dit volgens de technische voorschriften. Pur wordt warm gespoten en heeft tijd nodig om 'af te koelen' en uit te harden.
Ook vele kunststoffen, zoals polyester, polystyreenschuim (tempex), pvc en hard polyurethaanschuim zijn goede ondergronden voor purschuim. Purfoam hecht niet op polyethyleenfolie, siliconen of P.T.F.E.
Heb je de gaten gevonden, maak het dan wel dicht met het juiste materiaal. Muizen kunnen door heel veel materialen heen knagen. Purschuim, hout en kit zijn niet effectief.
Pur schuim wordt doorgaans gebruikt voor het afdichten en bevestigen van kozijnen en kaders van deuren. Daarnaast is het een efficiënt middel om naden en kieren makkelijk en snel te dichten.
Uitzetten purschuim
De expansie is verschillend voor een pistoolschuim en een handschuim. Handschuim zal over het algemeen uitzetten tot 150-200% wat betekent dat je de voeg slechts voor zo'n 30-40% moet vullen. Pistoolschuim zal slechts uitbreiden tot 50-100%, dus hier moet je de voeg voor minstens 60-70% vullen.
Hoewel PIR en PUR veel dezelfde kenmerken hebben, wordt PIR als een verbeterde versie van PUR gezien door de hogere isolatiewaarde, de brandveiligheid en de drukvastheid. In de praktijk blijkt dat PUR voornamelijk nog gebruikt wordt voor sandwichpanelen en als pur-schuim om naden te dichten tussen PIR platen.
Het verschil zit vooral in de prestaties. PIR is namelijk een 'verbeterde versie' van PUR. PIR verschilt van PUR door een hogere isolatiewaarde en een grotere brandveiligheid (vooral op het gebied van ontwikkeling van rookgassen). Daarnaast biedt PIR een betere dimensionale stabiliteit en een verhoogde drukvastheid.
Purschuim binnen enkele weken opgebruiken
Wanneer je de schuimbus op het pistool hebt laten zitten en je gaat deze op een later moment toch van de bus halen, is het belangrijk de bus voordat je deze van het pistool draait, alsnog leeg te spuiten.
Polyurethaanschuim is een veelzijdig materiaal dat gebruikt kan worden voor allerlei toepassingen, van isolatie tot demping. Een van de meest voorkomende vragen over polyurethaanschuim is of het al dan niet waterdicht is. Het korte antwoord is ja, polyurethaanschuim is waterdicht.
Er zitten weinig tot geen nadelen aan het gebruik van purschuim als isolatiemateriaal in uw woning of pand. Wel bent u volgens de voorschriften verplicht om tijdens het isoleren, en tot minimaal twee uur nadat de isolatiewerkzaamheden zijn afgerond, de woning te verlaten.
Ja, dat kan. Bijvoorbeeld luchtwegklachten, eczeem en netelroos. Maar dat komt niet vaak voor. De kans op gezondheidsklachten is klein als het purschuim op de juiste manier is aangebracht.
Indien de lijm reeds uitgehard is en daarna wordt opgegeten is er geen enkel probleem. Het product is bij de EU gecatalogeerd als schadelijk bij inademing. Het is bovendien irriterend voor de huid, ogen en ademhalingswegen.
Plastic containers weerhouden ratten niet om er doorheen te knagen. Zet de bakken het liefst hoog en van de muur af. Zorg ervoor dat het voer `s nachts niet blijft staan maar opgeborgen wordt.
Wij raden aan om de ondergrond te bevochtigen omdat 1K purschuim water nodig heeft om uit te harden. Hiermee kan de droogtijd dus worden versneld. Daarnaast heeft het vochtig maken van de ondergrond nog meer voordelen: Betere celstructuur.
Ja, zolang de ondergrond droog, stof en vetvrij is. Gespoten PUR isolatie hecht zich op elke ondergrond.
PU or pur staat voor polyurethaan. PU schuim en purschuim zijn dus eigenlijk hetzelfde. Er zijn harde en zachte PU schuimen, ieder toegepast op andere soorten producten. Zo wordt zacht PU schuim bijvoorbeeld gebruikt voor meubelbekleding, kussens en matrassen.
PUR isolatieschuim, met gesloten cellenstructuur, absorbeert geen water en is het niet gevoelig voor schimmelvorming, dit in tegenstelling tot opencellig PUR schuim. Gesloten cellig PUR schuim is geschikt voor alle toepassingen waar vocht moet worden vermeden.
Purschuim kost in aanschaf zo'n 16 euro per vierkante meter voor een laag van 8 à 10 centimeter. Ga je naar 15 centimeter toe reken dan op een gemiddelde prijs van 20 euro per vierkante meter.
Wordt je constructie blootgesteld aan temperatuurschommelingen? Gebruik dan elastisch purschuim, waardoor het met deze bewegingen mee kan veren. Het schuim behoudt hierdoor langer zijn isolerende en afdichtende eigenschappen. Een flexibel purschuim is het meest geschikt voor gebruik in de buitenschil van een gebouw.