De melk wordt namelijk gethermiseerd. Dit houdt in dat het niet als boerenkaas (rauwmelks) gezien mag worden, maar ook niet als gepasteuriseerd. Bij thermiseren wordt de melk 20 seconden verwarmd naar 65 graden, waardoor eventuele schadelijke bacteriën worden uitgeschakeld, en toch zijn smaak behoudt.
Dat zijn zuivelproducten gemaakt van melk die niet warmer wordt dan lichaamstemperatuur. Dit in tegenstelling tot gepasteuriseerde melk, die tussen de 72 en 85 graden wordt verwarmd. En hoe warmer en langduriger de verhitting, hoe meer veranderingen in de melk optreden.
Thermiseren is het verwarmen van melk bestemd voor kaasproductie boven 40°C en onder 72°C gedurende een bepaalde periode. Hierdoor wordt de houdbaarheid verbetert zonder dat de smaak al te zeer wordt veranderd.
Het grootste gezondheidsvoordeel van rauwe melk is het positieve effect op het voorkomen van eczeem, astma en allergieën, zo blijkt uit meerdere publicaties. Ook heeft het een positief effect op de darmflora en het immuunsysteem.
Zure melkproducten, zoals karnemelk, kwark en yoghurt worden vaak beter verdragen, omdat deze voedingsmiddelen bacteriën bevatten die lactase leveren. Hierdoor is een gedeelte van de lactose al verteerd en wordt de rest van de lactose ook gemakkelijker verteerd.
In rauwe melk (rauwe room en colostrum) kunnen verschillende bacteriën voorkomen, zoals campylobacter, listeria, salmonella en E.coli. De bacteriën komen tijdens het melken van de koe of tijdens het bewaren in de melk. Je loopt het risico op een bacteriële voedselinfectie, die je behoorlijk ziek kan maken.
Stremsel zorgt ervoor dat de melk dik wordt. Dit komt doordat stremsel enzymen bevat. Een enzym is een soort schaar die delen van een eiwit kan afknippen en dus ook van het belangrijkste eiwit in de melk: de Kaasstof (=caseïne).
In de fabriek persen ze de melk door hele kleine openingetjes om zo de vetbolletjes in de melk kleiner te maken. Hierdoor lost het vet beter op. Dit heet homogeniseren. Dit zorgt ervoor dat het vet niet op de melk gaat drijven, het geeft de melk een vollere smaak en een wittere kleur.
Mozzarella en burrata: Mozzarella vind je in zowel rauwmelkse als gepasteuriseerde varianten. De mozzarellas in de supermarkt zijn haast altijd gepasteuriseerd en goed verhit waardoor er geen kans is op listeriabesmetting. In kaasspeciaalzaken is het wel mogelijk dat je rauwmelkse mozzarella aantreft.
Melk bevat inderdaad calcium. Maar het bevat ook heel veel verzadigd vet en is een grote veroorzaker van allergieën. Bovendien lijkt het erop dat calcium uit zuivel zorgt voor een stimulans van de groei van prostaatkankercellen en een algemeen verhoogd risico van prostaatkanker.
Zowel volle, halfvolle als magere melk staan in de lichtgroene zone van de voedingsdriehoek en passen dus in een gezonde voeding. Halfvolle melk krijgt in het algemeen de voorkeur. Hiermee krijg je minder (verzadigd) vet en calorieën binnen maar nog altijd voldoende eiwitten, vitaminen en mineralen.
Het Voedingscentrum raadt het niet aan om rauwe melk te drinken, omdat er risico's aan verbonden zijn. Dit heeft ermee te maken dat er ziekmakende bacteriën, zoals listeria en salmonella, in de rauwe melk kan zitten. Rauwe melk kun je wel drinken wanneer je het van tevoren eerst kookt.
Over het algemeen wordt het zuivel na het melken gepasteuriseerd. Dit betekent dat de melk verhit wordt tot zo'n 72 °C. Dit wordt gedaan om eventueel aanwezige, schadelijke bacteriën te doden. Met het pasteuriseren dood je echter niet alleen de ziekmakende, schadelijke bacteriën, maar ook de waardevolle bacteriën.
Behandelde melk kan je herkennen aan de vermelding 'gepasteuriseerd' of 'UHT' op de verpakking. Meestal is de melk die je in de supermarkt koopt, behandeld en dus ook veilig. Melk die je op een boerderij koopt, zal waarschijnlijk niet behandeld zijn.
Hoe herken je rauwmelkse kaas? Rauwmelkse kaas is te herkennen aan de term “au lait cru” op de verpakking. Vooral zachte schimmelkazen zijn risicovol om te eten. Voorbeelden zijn 'camembert au lait cru', 'Reblochon' en 'brie de Coulommiers'.
Er bestaan verschillende plantaardige zuivelalternatieven, zoals sojadrink, erwtendrink, amandeldrink, rijstdrink, haverdrink en kokosdrink. Er bestaan ook plantaardige alternatieven voor yoghurt en toetjes.
Havermelk en sojamelk zijn de twee beste alternatieven voor koemelk als je geschuimd melk wil. Met havermelk kun je net als koemelk ook goed latte art maken. Dit komt door de (grote) hoeveelheid eiwitten die erin zitten.
Een vegetariër eet geen producten van gedode dieren: geen vlees of vis, maar wel zuivel en eieren. Veganisten ('vegans') eten niets dat afkomstig is van een dier.Dus ook geen kaas, melk en eieren.
Als de temperatuur te laag is, zal de melk niet goed stremmen, net zoals de melk te warm zou zijn. Is de melk nog niet goed gestremd en wel de juiste temperatuur? Laat de melk dan nog 5 minuten extra stremmen bij dezelfde temperatuur zonder af te koelen. Ook is het belangrijk om de melk aan te zuren.
Gestremde melk snijden
Wat naar boven komt is de vloeibare 'wei'. Deze wei heeft een groen-gelige kleur. De vaste stof die achterblijft noemen we 'wrongel'.
De melk is ongeveer 4 dagen houdbaar. Je kunt het invriezen.
De raad adviseert om tussen de 250 en 500 ml melk per dag te consumeren, als bijdrage aan de inname van calcium, vitamine B2 en B12. Let op: deze aanbevolen hoeveelheid gaat over melk in vloeibare vorm. Het equivalent in bijvoorbeeld yoghurt of kaas vind je in dit overzicht.
De melktap. Voor de ligboxenstal, aan het einde van het pad richting boerderij 'de Elshof', staat in het Melkhuisje de melktap. Daar tap je je eigen verse, rauwe melk. Dagverse, onbewerkte melk, die aan alle kwaliteitseisen voldoet.