De kern van het basispakket JGZ bestaat uit het actief en op initiatief van de JGZ ter beschikking stellen van: vaccinaties, screeningen, monitoring en signalering. Hoewel dergelijke activiteiten beschikbaar moeten zijn voor alle kinderen/jongeren, kan de uitvoering ervan per kind/jongere variëren.
Monitoren, signaleren en screenen vormen de kern van het Basispakket JGZ. Het basispakket JGZ beschrijft activiteiten die de Jeugdgezondheidszorg aan elk kind in Nederland moet aanbieden.
Wat is JGZ? Jeugdgezondheidszorg (JGZ) is de publieke gezondheidszorg voor jeugd tussen 0 en 18 jaar. Doel van de JGZ is het bevorderen, beschermen en beveiligen van de gezondheid en de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van jeugdigen van 0-18 jaar, zowel individueel als op populatieniveau.
Het basistakenpakket is het minimale pakket aan taken op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving dat door gemeenten en provincies ondergebracht moet worden bij omgevingsdiensten. Het basistakenpakket is onder de huidige wetgeving geborgd in de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo).
Het doel van de JGZ is de gezondheid en sociale ontwikkeling van alle kinderen en jongeren in de regio te waarborgen waardoor kinderen en jongeren zo gezond mogelijk opgroeien.
Is Jeugdgezondheidszorg verplicht? Het aanbieden van JGZ door JGZ-organisaties is dus verplicht. Maar ouders en jongeren vanaf 12 jaar zijn niet verplicht hier gebruik van te maken. Als jij/jullie geen gebruik willen maken van de JGZ of bepaalde onderdelen daarvan, kun je dat doorgeven.
GGD GHOR Nederland is de koepelorganisatie van de GGD'en en GHOR-bureaus. GGD staat voor Gemeentelijke of Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst. GHOR staat voor geneeskundige hulpverleningsorganisatie in de regio.
De basistaken zijn de milieutaken van gemeenten met een bovenlokale dimensie die op regionaal niveau uitgevoerd moeten worden, taken die zeer complex zijn en provinciale milieutaken.
Toezicht en handhaving op milieueisen en maatregelen
De omgevingsdienst controleert, in opdracht van gemeenten of provincies, of bedrijven zich aan de wet- en regelgeving houden. Zij kunnen namens het bevoegd gezag sancties opleggen. Bijvoorbeeld in de vorm van een dwangsom.
Het Landelijk Professioneel Kader (LPK) beschrijft hoe de JGZ het basispakket JGZ aanbiedt, waarbij de nadruk ligt op aansluiten bij waar behoefte aan is en doen wat nodig is. Het O&O-schema geeft JGZ-professionals richting in de dialoog met jeugdigen en ouders.
Als JGZ-professional signaleer je lacunes in de zorg voor kinderen en hun ouders in het algemeen en kwetsbare kinderen en ouders in het bijzonder. Je draagt als professional bij aan 'alle kansen voor alle kinderen' door een gezonde samenleving voor de jeugd te bevorderen.
Is het consultatiebureau verplicht? Nee, je bent niet verplicht om naar het CB te gaan. Als je niet komt wordt er bijvoorbeeld geen bericht gestuurd naar jeugdzorg of iets dergelijks. Realiseer je wel dat je bezoeken aan het CB ervoor zorgen dat eventuele problemen bij je baby vroegtijdig worden opgespoord.
Wet publieke gezondheid | RIVM.
Een toezichthouder mag installaties, apparaten en goederen onderzoeken en opnemen. Hij mag verpakkingen openmaken, monsters nemen, metingen doen en dit digitaal of analoog vastleggen.
Een brief van een overheid over bestuursrechtelijke zaken komt tegenwoordig vaak van een omgevingsdienst. Deze dienst is juridisch gezien een RUD (Rijksuitvoeringsdienst). In de praktijk is het dienst waar specialisten van overheidsinstanties samenwerken.
Omgevingsdiensten zijn gemeenschappelijke regelingen die voor gemeenten en provincies taken op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving met betrekking tot milieu uitvoeren.
De omgevingsdiensten zijn uitvoeringsorganisaties voor handhavings- en vergunningstaken waar de provincie bevoegd gezag voor is.
De GGD'en en GGD GHOR Nederland willen veilig met u communiceren. In bepaalde e-mails staat gevoelige informatie (zoals uw persoonsgegevens). Deze berichten zijn alleen bedoeld voor u als ontvanger. Om ervoor te zorgen dat alleen u de informatie kan lezen, werken GGD GHOR Nederland en de GGD'en met beveiligde e-mails.
Op grond van de WVR is de GHOR belast met de coördinatie, aansturing en regie van de geneeskundige hulpverlening en met de advisering van andere overheden en organisaties op dat gebied.
Waarom stuurt een GGD een beveiligde e-mail? GGD'en sturen een beveiligde e-mail als er informatie in staat die niet voor anderen is bedoeld, zoals persoonlijke gegevens. Beveiligd e-mailen is een zeer veilige en betrouwbare manier van berichten versturen.
Het consultatiebureau wordt volledig betaald vanuit het basispakket. Er moet wel rekening gehouden worden met het wettelijk eigen risico. Wil je meer informatie over diverse onderwerpen gerelateerd aan het onderwerp consultatiebureau?
Wij geven advies, meten en wegen uw kind, doen gezondheidsonderzoeken en bieden vaccinaties aan.
Jeugdgezondheidszorg (JGZ) volgt de ontwikkeling en gezondheid van kinderen 0-18 jaar en geeft advies over de verzorging, gezondheid en opvoeding van kinderen en jongeren. Ook geeft de JGZ op de juiste momenten vaccinaties (inentingen) die beschermen tegen ziekten. Je kunt altijd met je kind bij ons terecht.
Vijf stelselwetten bepalen hoe het zorgstelsel werkt: de Zorgverzekeringswet ( Zvw Zorgverzekeringswet), Wet langdurige zorg (Wlz), Wet maatschappelijke ondersteuning ( Wmo Wet maatschappelijke ondersteuning), Jeugdwet en Wet publieke gezondheid ( Wpg Wet Publieke Gezondheid (Wet Publieke Gezondheid)).
Het zorgstelsel in Nederland wordt geregeld met 4 stelselwetten: de Zorgverzekeringswet (Zvw), de Wet langdurige zorg (Wlz), de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Jeugdwet. Deze brochure legt uit wat deze 4 wetten regelen, wie die zorg regelt en hoe de financiering en het toezicht geregeld is.