Hij heeft niet veel water nodig. De verzorging van de Pachira is daarom al een stuk makkelijker dan andere planten. Af en toe heeft de Pachira aquatica zeker water nodig, maar geef nooit teveel. Geef daarom één keer per drie weken een grote scheut water, want daar heeft deze kamerplant voldoende aan.
De beste plek voor je Pachira
Een Pachira houdt van een lichte standplaats. Pas alleen wel op met direct zonlicht, bladeren van deze kamerplant “verbranden” snel. Wanneer de Geldboom te veel zonlicht krijgt, kunnen de bladeren geel worden. Mocht je plant weinig blad aanmaken, dan kan het zijn dat hij te donker staat.
Op een te donkere standplaats groeit de geldboom minder goed, er komen geen kleine bloemen aan en de bladeren verliezen hun krachtige jadeachtige kleur. In de zomer kan de plant ook buiten staan. De eerste dagen het beste op een plek in de halfschaduw daarna beetje voor beetje aan de volle zon laten wennen.
Dit gevlochten boompje staat volgens de Oosterse traditie symbool voor financiële voorspoed en geluk. Vandaar dat zijn bijnaam geldboom is.
Hij groeit in moerassen en riviermondingen met wisselende waterstand, en kan daar een boom van wel 20 m hoog worden. Zowel de glanzend groene, handvormig gedeelde bladeren als de noten worden gegeten. De Pachira maakt een relatief dunne en buigzame stam, die gevlochten kan worden.
Is de Pachira Aquatica (Geldboom) giftig? Ja, de Pachira is matig giftig voor mens en dier. Heeft jouw huisdier je halve Pachira opgepeuzeld, dan kunnen er klachten opkomen. Neem dan gelijk contact op met de dierenarts.
Je kunt je geldboom ook vermeerderen door een kopstek te nemen. Knip hiervoor de top van een tak af. De stek van je Pachira mag ongeveer 15 centimeter lang zijn en moet minimaal twee bladeren hebben.
Deze plant heeft eens in de 3 weken een flinke scheut water nodig. Omdat de Pachira water opslaat in de stam moet de grond uitgedroogd zijn, voordat er opnieuw water wordt gegeven. In de zomer mag de plant meer water krijgen dan in de winter.
Snoeien van de geldboom is nodig
Doe je niets, dan zal deze aan de onderzijde kaal worden. Snoeien doe je het best in het voorjaar, als de takken net gaan uitlopen. Knip de uitlopers net boven een blad of knop af. Hier zal weer een nieuwe uitloper uitgroeien.
Deze plant stek je met de frisgroene uitlopers. Soms verschijnen deze onderaan de stam, die kun je dicht bij de stam afsnijden. Je kunt ook een topstek maken, door een deel van een uitloper net boven het volgende blad af te snijden. Maak deze stekken niet te lang, een stek met twee bladstelen is voldoende.
De afkomst. De plant komt van oorsprong uit de moerasgebieden van Zuid-Amerika, maar in Azië is hij ook heel bekend . Zij gaven hem zelfs een bijnaam. Ze geloofden dat de bladeren van de Pachira geld konden vangen en dat de plant geluk aantrok en daarom bedachten ze een naam voor hem: De geldboom!
De Pachira is matig giftig voor mens en dier. We raden het dan ook af de plant te eten. De Pachira Aquatica staat ook wel bekend als de Watercacao of de Geldboom.
De Geldboom groeit van oorsprong in de moerasgebieden en riviermondingen van Zuid- en Midden-Amerika en behoort tot de Malvaceae plantenfamilie. In het wild kan de boom tot wel 30 meter hoog worden.
Ook een goed doorlatende potgrond is van belang (zie het kopje Verpotten verderop in dit artikel). Je kunt de pachira beter te droog dan te nat houden. Als hij te droog staat worden de bladeren bruin. Dat is gemakkelijk om te draaien door de watergift te verhogen.
Wortelrot kun je herkennen aan gele vlekken op de bladeren, bladeren die afvallen of slap hangen of, bij een cactus of vetplant; een snotterige stam of stengel. Wortelrot kun je natuurlijk beter voorkomen dan dat je het moet oplossen. Let er daarom altijd op dat je niet teveel water aan je plant geeft.
Een lindeboom is ook een goede optie om voorspoed op te roepen en kwaad te weren. De Germanen geloofden dat de godin Freya erin huisde. Daarom gold de linde als beschermer voor huizen, bronnen en kerken. Ook later werd de linde als 'goede boom' gezien.
De Keltische boomhoroscoop is verdeeld in 39 periodes. Er zijn 21 verschillende bomen die door de Kelten aan een bepaalde periode is toegekend. Daarnaast zijn er vier heilige bomen (eik, berk, olijfboom en beuk) die bij één dag in het jaar horen.
Hoe maak je het? Zet eerst de sieradenboom in elkaar. Vouw daarna de geldbiljetten in een soort waaiers en doe er vervolgens garen omheen, maak de draadjes wat langer zodat je ze in de geldboom kan hangen. Maak met de garen ook touwtjes aan de snoepzakjes vast.
De Strelitzia vraagt veel water en heeft dan ook minimaal één keer per week water nodig. De grond mag er een week over doen om weer op te drogen om vervolgens weer opnieuw water te krijgen. In de zomer heeft de Strelitzia meer water nodig dan in de winter, houdt hier dus rekening mee.
Jadeplant (crassula ovata). De bladeren zijn giftig. Dieffenbachia (dieffenbachia). De gehele plant is giftig.
Geef de Crassula af en toe water en let hierbij op dat de grond eerst goed droog is voor je opnieuw water geeft. Laat hem in de zomer een week droog staan. In de winter kan je dit rustig 6 weken doen. Als je te weinig water geeft, laat de Crassula dit vanzelf merken.
PlantNet is een app die gebruik maakt van automatische identificatie van de plant. Als het ware de shazam voor planten. Dit kan door middel van een grote database met foto's die snel wordt doorzocht om zo tot een herkenning te komen.
Lelies, aloë vera, dieffenbachia, chrysanten en de sansevieria zijn bloemen en planten waar alle kattenbaasjes eigenlijk met een boog omheen zouden moeten lopen. "Deze zijn bij uitstek het giftigst voor een kat.