Wanneer kun je een Magnolia stekken? De beste tijd om een Magnolia te stekken is in de vroege zomer. De mooiste takken om mee te stekken zijn namelijk van de jonge groei. Deze takken zijn in het begin van de zomer lang genoeg om te gebruiken voor het vermeerderen.
Knip stukjes van zo'n tien centimeter en verwijder de bladeren, maar laat de twee bovenste bladeren aan de tak zitten. Snij de stek met een scherp mes onder de bladaanzet af. Doop de onderkant van de stek in stekpoeder en klop overtollig poeder goed af.
Omschrijving. Dit is een oude cultivar die eerst dreigde te verdwijnen doordat de plant met zijn dikke takken zeer moeilijk via afleggen te vermeerderen was. Tegenwoordig worden Magnolia's gestekt, dus kan ook deze cultivar goed gekweekt worden.
Zo stek je een boom
Snij of knip deze tak vlak onder een blad af. Haal de onderste bladeren eraf maar laat minimaal twee 'bladparen' zitten. Zet je stek in een glazen pot met water. Dan kan je goed zien of je stekje wortels krijgt!
U kunt er dus voor kiezen om in de wintermaanden te snoeien of in april net na de bloei, zo heeft de boom wel meer bloemen. Over het algemeen raden we aan om na de bloei te snoeien.
Knip een tak af van halfrijp hout, dit is dus een eerstejaars scheurt die uit gegroeid is. Knip de tak ongeveer 10 centimeter van de de bovenkant af en verwijder de onderste bladeren. Laat de bovenste bladeren aan de tak zitten en haal de rest weg. Doop de stek in stekpoeder en tik het overtollige stekpoeder er vanaf.
Een Liriodendron tulipifera kan als volwassen exemplaar een uiteindelijke hoogte bereiken van 20 - 25 (35) m, snelgroeiend. De uiteindelijke hoogte is afhankelijk van de groeiplaats en het klimaat.
Makkelijk te stekken bomen en heesters
Kruisbes en zwarte bes. Kornoelje. Populier. Ribes.
Lang niet alle bomen en struiken laten zich stekken, maar bij sommige soorten gaat het vrij eenvoudig. Dit geldt bijvoorbeeld voor de kornoelje, wilg, populier, jasmijn, vlinderstruik en voor liguster. soorten als liguster en kornoelje mag het ook iets dunner zijn).
Om je stekje op water te zetten, vul je een vaasje met lauwwarm water. Zorg ervoor dat de luchtwortel in het water zit en ververs het water als het troebel wordt. Na een paar weken tot een maand zie je worteltjes ontwikkelen. Wanneer de wortels minstens vijf centimeter lang zijn, kun je de stek overzetten in aarde.
De Magnolia kun je het beste planten op een plek waar veel zon komt. Ook mogen ze ook geplant worden op een plek waar het halfschaduw is, maar in ieder geval niet op het noordoosten van de tuin. De Magnolia heeft namelijk echt lekker veel zon nodig om goed te bloeien. Daarnaast houdt deze boom niet van veel wind.
De nederlandse naam is Tulpenboom, familie van de Magnoliaceae. De bloemkleur is geelgroen en de bloeitijd is van ca. juni tot en met juli. De bladeren zijn geel gerand.
Standplaats Magnolia
De boom staat graag in zon of eventueel halfschaduw. Hij moet beschut staan voor koude wind. De grond moet humusrijk en zuur zijn en normaal tot vochtig. De boom kan geen kalk verdragen en houdt van mulch rond de stam als bescherming tegen vorst en om vocht vast te houden.
Tulpen vermeerderen
Als je de bollen in de zomer uit de grond haalt kun je aan de onderkant van de bol kleine bolletjes zien zitten. Dit zijn bloembollen in de maak. Deze kun je losmaken van de 'moeder tulpenbol'. Je kunt ze gewoon laten drogen met de grotere bloembollen voor de komende plantperiode in het najaar.
Stekpoeder is een poederachtige samenstelling van talkpoeder en plantenhormonen die de groei van een planten stimuleren. Door stekpoeder te gebruiken bij stekjes neemt de kans dat deze jonge plantjes aangroeien enorm toe. Dat komt door de plantenhormonen in het poeder.
In het voorjaar, voor de bloei, bemest je magnolia met een organische meststof. Om de bloei te stimuleren kun je in de zomer (juni) de boom ook nog licht bemesten. Je kunt hiervoor goed rododendronmest gebruiken. Net zoals rododendrons houden magnolia's van een zure bodem.
Fruit in de tuin: houtige fruitplanten zijn dikwijls eenvoudig te vermeerderen door stekken en boomzaden. Er zijn meerdere vermeerderingsmethoden mogelijk. Ongeslachtelijk vermeerderen door: zomerstekken, winterstekken of houtstekken, wortelstekken, afleggen of marcotteren, oculeren en enten.
De meeste bomen zijn ook vanuit zaad op te kweken. De boom kan dan eerst in een pot gezaaid worden, of direct in de volle grond. Fruit- en notenbomen zul je voor een goede opbrengst vaker water en meststoffen moeten geven dan andere bomen.
Stek met hieltje
Om een stek met een hieltje te krijgen wordt een jonge scheut met een stukje bast losgetrokken van de moederplant. Rafels van het losgetrokken deel moeten weggehaald worden en ook de onderste bladeren van de stek. Stekken met een hieltje zullen niet zo snel gaan rotten.
Sommige stekjes wortelen binnen enkele weken, maar andere kunnen daar maanden over doen. Zolang je stekje er nog gezond uit ziet, en niet verdroogd of verlept is, dan is het druk bezig wortels te ontwikkelen.
Voor kans op wortels, plaats je een tak van minimaal 10 cm in de grond. Wortelstek: een wortel van de plant opdelen in verschillende stukken. Deze kun je vervolgens verpotten in aarde.
Haal zoveel mogelijk blad weg (laat één of twee blaadjes zitten) en doop het uiteinde in stekpoeder. Dat voorkomt rotting en bevat een groeihormoon om wortelgroei te stimuleren. Neem meerdere stekken i.v.m. mogelijke uitval en zet ze aan de rand van een grote terracotta pot in stekgrond of gesteriliseerde potgrond.
De reuzen die het meest opvielen waren vaak de statige Liriodendron of tulpenbomen met een hoogte tot soms wel 60 m. De stamomtrek overtrof soms de 6 m en de ouderdom kon wel 500 jaar bedragen.
Vanaf € 139,65. Voeg toe aan favorieten Bekijk beschikbare maten met bijbehorende prijzen. Omschrijving: De Tulpenboom is snelgroeiende boom met een relatief recht omhoog groeiende stam.
De Magnolia is een prachtig bloeiende heester en wordt in het Nederlands Beverboom genoemd. Deze struiken vallen vooral op in het vroege voorjaar, wanneer ze bloeien met de opvallende grote tulpachtige of stervormige bloemen in wit, roze of paars.