Braadharing, gebakken haring in het zuur.
Hierdoor hoeft U de graat niet meer te verwijderen en is het product direct ”bite klaar”. Onze braadharing partjes zijn stukjes haring die gepaneerd zijn en vervolgens gebakken. Door dit speciale proces krijgt de haring een unieke smaak. Allergenen: Haring (vis), Gluten, tarwe, rogge, mosterd.
Haring valt in de categorie 'gezonde vette vis, net zoals zalm en makreel. Goed vet, namelijk omega-3 meervoudig onverzadigde vetzuren. Die vetten helpen beschermen tegen hart- en vaatziekten. En het omega-3 vetzuur 'DHA' ondersteunt het functioneren van de hersenen.
Als haring dan toch gecombineerd moet worden met een gerecht, dan raadt Stam een zelfgemaakte aardappelsalade aan. "Met wat lenteui, azijn, kruiden als dille en peterselie en een zurige vinaigrette en wat mosterd."
Panharing, ook wel bakharing genoemd, is een niet gekaakte of gepekelde haring. Het is een verse, zogenoemde groene haring en dient daarom snel klaargemaakt en gegeten te worden. Deze haring wordt gefileerd en met vel bereid. In het zuur ingelegde panharing wordt 'braadharing' genoemd.
De haring wordt korte tijd gerijpt in zout, waardoor het vlees lichtjes gaart, maar in vergelijking met in azijn opgelegde haring nog bijna rauw is. Voor de haring in een zoutpekel gaat, wordt hij eerst 'gekaakt': ontdaan van kieuwen en ingewanden, zodat de vis niet gaat rotten.
Blanke zoete haring: licht gezouten en licht gerookt. Dit is eigenlijk nog een bakharing en kan niet rauw gegeten worden. Blanke zoete werd vroeger vaak geserveerd met gestoofde ajuin, saus en aardappel in schil.
Eet je Hollandse Nieuwe rauw? Veel mensen denken dat je haring rauw uit de zee eet, maar dat is niet het geval. Haring wordt namelijk direct na vangst gekaakt: de ingewanden van de haring worden verwijderd, op de alvleesklier na. Enzymen die in de alvleesklier zitten laten de haring vervolgens rijpen.
Zure haring en rolmops zijn op zich ook gezond, maar zure haring bevat wel wat meer verzadigde vetten en calorieën dan zoute haring. Ook rolmopsen bevatten meer calorieën dan reguliere haring. Op de website van het Voedingscentrum kunt u de bestandsdelen van andere vissen vergelijken met die van haring.
Zo eet je Hollandse Nieuwe
Dat pak je zo aan: pak met de hand de staart vast, tussen je duim en wijsvinger. Als je wilt, haal je 'm door de uitjes. Als je de haring vast hebt, laat je 'm in de lucht bungelen en doe je je hoofd een beetje naar achteren. Breng de vis naar je mond en hap er een stukje af.
Als je een normale gezouten haring eet, zit je al op 1 gram. Zoute haringen zijn dus prima vanwege hun vet, maar minder goed vanwege het zoutgehalte. Eén zoute haring eten, kan geen kwaad. Maar met twee achter elkaar eet je echt te veel zout.
Haring valt in de categorie 'vette vis. ' Een vis wordt 'vet' genoemd als deze meer dan vijf procent vet bevat. Haring is vooral rijk aan omega 3-vetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Deze twee visvetzuren verlagen het risico op hart- en vaatziekten.
In principe zijn alle soorten vis goed. Het maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, uit de diepvries of in blik. Voor de gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is. Bij zoute vis moet je denken aan haring, gerookte zalm, gerookte paling, stokvis of ansjovis.
De Nieuwe Haring is namelijk aan de binnenkant lichter dan de oude haring, heeft een frisse roze kleur, en de buitenkant is zilver. Ook glanzen deze haringen. De oude haringen zijn donkerder omdat ze al een heel jaar in de vrieskist liggen.
Hoe herken ik een goed maatje? “Een vers maatje moet glanzen en dus vet lijken”, verduidelijkt Vera. “Het moet ook een rode kleur hebben aan de buik waar de graat heeft gezeten.
Een rolmops is een opgerolde zure haring met daarin een stukje augurk en wat uien. Onze rolmopsen worden nog op authentieke wijze met de hand gerold en ingelegd. De rolmopsen zijn verkrijgbaar in 38cl en 55cl pot.
Toch is de voedingswaarde van kibbeling niet enorm slecht. 100 gram kibbeling bevat zo'n 220 calorieën en maar liefst 24,5 gram eiwit en 13,8 gram vet. Daarnaast bevat deze gefrituurde snack ongeveer 13 gram koolhydraten en 1 gram vezel. Door deze hoge hoeveelheid eiwitten is kibbeling een best gezond tussendoortje.
Vis en cholesterol
Vis, en dan vooral de vette soorten, bevat speciale omega-3 vetzuren. Vis bevat visvetzuren die heel gezond zijn voor je cholesterol én voor je hart. Je krijgt genoeg visvetzuren binnen als je elke week een keer vette vis eet zoals zalm, makreel, sardines of haring.
Haring is een vette vis. Vette vis is een gezonde keuze en staat in de Schijf van Vijf. Het advies is om 1 keer in de week vis te eten, bij voorkeur vette vis.
Waarom eigenlijk? Augurken – en niet te vergeten rauwe uien – werden ook gegeten om de smaak van de haring te verdoezelen. De Amsterdamse specialist: "Die waren vroeger zo zout als de pest. Haringboeren hadden badkuipen met haring waar ze augurken in gooiden om de vis te ontzouten.
Een haringworm is een parasiet die bij mensen de maag- of darmwand kan beschadigen. De parasiet kan voorkomen in haring, maar ook in andere vissoorten, zoals makreel, sprot, tonijn en wilde zalm. In gekweekte zalm komt de haringworm niet voor.
Haring verhitten
Zure haring wordt ook wel rolmops genoemd. Deze haring is verhit en daardoor kun je wel zure haring uit pot eten. Ook als je zelf haring verhit kun je de vis met een gerust hart eten.
Namelijk omdat het een gezonde keuze is, de vis veel proteïne bevat en je hier snel door verzadigd raakt. Natuurlijk is gerookte haringfilet ook vet, maar dit zijn voornamelijk meervoudige onverzadigde vetten. En die zijn juist heel goed voor je gezondheid. En daarnaast bevat gerookte haring ook nog veel vitamine D.
Haring kan tot 3 maanden in de vriezer bewaard worden. Gemarineerde haring kun je 1 tot 2 dagen bewaren in de koelkast. Gerookte haring kun je 2 dagen bewaren in de koelkast. Schoongemaakte haring kun je 1 tot 2 dagen bewaren in de koelkast.
In de koelkast kun je de verse haring zo'n 1-2 dagen bewaren, gewikkeld in folie en bedekt met ijsblokjes. In de vriezer is de haring zo'n drie maanden te bewaren.