Bij de hond komen slechts vier middelen (anti-epileptica) in aanmerking voor de langdurige behandeling van epilepsie: phenoral (Fenobarbital®), fenytoine (Epitard®700), Pexion® en kaliumbromide (Epikal®). Phenoral kan gedurende de eerste dagen van de behandeling sufheid en slaperigheid veroorzaken.
Het middel heeft een remmende werking op allerlei normale en abnormale verschijnselen in de hersenen. Fenobarbital is effectief tegen de meeste aanvalstypen. Complexe partiële aanvallen reageren meestal niet goed op dit medicijn.
De effectiviteit van Pexion® is vergelijkbaar met fenobarbital. Pexion werkt echter: Sneller: 2 dagen na starten van de pillen is er al een maximaal effect bereikt.
Problemen in de hersenen zoals na een trauma (ongeluk), een tumor of infectie kunnen epilepsie geven (secundaire epilepsie). Ook problemen buiten de hersenen kunnen epilepsie veroorzaken, bijvoorbeeld laag bloedsuikergehalte, gifstoffen die gevormd worden bij orgaanproblemen (denk bijv.
Bij langdurige stress kan men binnen 1 tot 2 weken verbetering verwachten, voor het beste resultaat dient Zylkène 1 tot 2 maanden gegeven te worden. Zylkène hoeft maar één keer per dag gegeven te worden. Indien nodig mag een dubbele dosering gegeven worden.
Fenobarbital beïnvloedt de informatieoverdracht tussen zenuwcellen in de hersenen. Het maakt de zenuwen minder prikkelbaar, zodat ze niet te snel reageren. Hierdoor helpt het epilepsieaanvallen te voorkomen. Het werkt niet voldoende bij absences; het kan het aantal absences zelfs laten toenemen.
Barbituraten. Voorbeelden zijn Fenobarbital® en Pentothal®. Barbituraten onderdrukken de activiteit van het centrale zenuwstelsel en dus verlagen ze de activiteit van de hersenen. In een lage dosering hebben ze een kalmerende en slaapverwekkende werking.
Belangrijk om te weten over fenytoïne
Fenytoïne brengt overprikkelde zenuwen in de hersenen en het hart tot rust. Bij epilepsie en bij hartritmestoornissen. Epilepsie: het duurt enkele weken voordat u de werking kunt beoordelen. De injectie werkt binnen enkele minuten en is bedoeld om een aanval te stoppen.
Wat te doen tijdens een epileptische aanval
Het is belangrijk om te realiseren dat de hond geen pijn heeft en niet in paniek is tijdens een aanval. Indien de hond een aanval krijgt op een gevaarlijke plaats (bv bovenaan een trap), probeer er dan voor te zorgen dat de hond zichzelf niet kan bezeren.
De symptomen variëren van trillen waarbij de hond buiten bewustzijn raakt, kwijlt, trillende bovenlip tot het laten lopen van urine of ontlasting. Soms is stress de oorzaak van de aanval, soms is het ouderdom. Ook (extreme) warmte speelt vaak een rol.
De eerste aanvallen worden meestal tussen de 1/2 -5 jaar waargenomen. Genezen van deze aandoening is vaak niet mogelijk, beheersen gelukkig meestal wel. Deze aandoening kan een erfelijke achtergrond hebben en daarom is het af te raden om te fokken met dieren die primaire epilepsie hebben.
Barbituraten waren een berucht zelfmoordmiddel, bij overdosering treedt er coma met demping van de ademhaling op. Ook werden ze misbruikt waardoor een vergiftiging zoals bij dronkenschap ontstaat.
Soms lijdt iemand zo erg, dat hij niet meer verder wil leven. Je kan dan aangeven dat je euthanasie wil. Het woord euthanasie betekent goed sterven of een zachte dood. Bij euthanasie maakt een arts een einde aan het leven, op verzoek van de patiënt.
welke zijn dat? Jaarlijks gebruiken meer dan 1 miljoen Nederlanders benzodiazepinen, oftewel tranquilizers. Een aantal benzodiazepinen behoren tot de zwaarste slaappillen.
valeriaan. Valeriaan heeft een licht rustgevende werking. De samenstelling van de beschikbare producten wisselt sterk. Het wordt gebruikt bij lichte vormen van nervositeit, stress en spanning en bij slapeloosheid.
Sommige drankjes bevatten acetem, dit is een olieachtige vloeistof die gebruikt wordt om slecht wateroplosbare geneesmiddelen in oplossing te krijgen. De acetem kan een pvc-sonde doen breken.
Pexion is een diergeneesmiddel dat wordt gebruikt om bij honden: • de frequentie te verminderen van gegeneraliseerde aanvallen (aanvallen die het geheel of het grootste deel van de hersenen aantasten) veroorzaakt door epilepsie met onbekende oorzaken (idiopathische epilepsie).
Zylkène hoeft maar één keer per dag gegeven te worden. De gemiddelde dagelijkse dosering bedraagt 15 mg/kg. Na 15-30 dagen dient er een evaluatie van het gedrag plaats te vinden en kan, indien nodig, de dosering worden aangepast.
Clomicalm moet 2 maal daags gegeven worden, gedurende 2 tot 3 maanden. Na het starten van de behandeling is er al snel vooruitgang merkbaar. Als er na 2 maanden geen verbetering gezien wordt, heeft de behandeling geen zin en kan gestopt worden met de toediening.
Laat je hond zoveel mogelijk met rust tijdens de verschillende fases van de aanval. Je hond ziet, ruikt en hoort minder goed tijdens een epileptische aanval. Hij is gedesoriënteerd en zal vaak voor een korte periode buiten bewustzijn zijn. Houd kinderen uit de buurt, laat ze absoluut niet bij de hond in de buurt komen.