Pitahaya's hebben een zoetzure smaak die iets doet denken aan die van een peer. De rode variant is veel minder zoet dan de geelwitte. Je kunt de pitahaya lekker uitlepelen of verwerken in een gezonde vruchtensalade. In een saus bij wit vlees is de vrucht ook lekker.
De smaak is iets vergelijkbaar met die van kiwi's, alleen dan wat zoeter. Dragon fruit kan je op verschillende manieren eten. Je kunt ze halveren en uitlepelen (net als bij een kiwi), maar je kunt ook de schil eraf halen met een mesje en het vruchtvlees in plakjes of stukjes snijden.
Pitahaya's smaken het best als ze vers en koud gegeten worden. Het vruchtvlees is perfect voor gebruik in salades, desserts en cocktails of als garnering. De schil is niet eetbaar.
Waarom is de pitahaya goed voor je gezondheid:
De pitahaya bevat veel folaat (vitamine B11) en kalium en is rijk aan vezels. Folaat is in je lichaam betrokken bij de aanmaak van cellen en weefsels, waaronder je rode en witte bloedcellen.
Drakenfruit hoort een felrode of roze schil te hebben. Het smaakt het beste als het goed rijp is, net als een kiwi of een perzik. Druk met je vingers in de vrucht. Als de schil een beetje meegeeft, is de vrucht waarschijnlijk rijp.
Smaak. Pitahaya's hebben een zoetzure smaak die iets doet denken aan die van een peer. De rode variant is veel minder zoet dan de geelwitte. Je kunt de pitahaya lekker uitlepelen of verwerken in een gezonde vruchtensalade.
Mediterraan Drakenfruit (Dragon Fruit / Pitaja) kopen en bestellen - Vanaf € 12.99 in pot!
Het flamboyante fruit past goed in een gezond dieet omdat het veel mineralen en enkele vitamines bevat. De vrucht bevat veel vitamine C, wat je nodig hebt voor de wondgenezing, het bloed en de versterking van je immuunsysteem. Het heeft een positief effect op het cholesterolgehalte en versterkt daarmee de hartfuncties.
Drakenfruit of Pitaya koop je bij de beter gesorteerde groenteboer en incidenteel in de supermarkt. Het aanbod is echter, zeker in Nederland (nog) zeer beperkt. Hier -in Duitsland, waar de aanvoer van deze vrucht veel groter lijkt dan in Nederland - zie ik ze meestal tegen het begin van de zomer, en soms rond de kerst.
De drakenvrucht wordt ook wel pitaya of dragonfruit genoemd. Het is eigenlijk een cactusvrucht. De drakenvrucht heeft geen stekels, maar een geschubde schil. Vandaar de naam drakenvrucht.
Drakenfruit wordt ook wel pitaja of drakenvrucht genoemd. Het is eigenlijk een cactusvrucht. Drakenfruit heeft geen stekels, maar een geschubde schil. Vandaar de naam drakenfruit.
Je kunt rijpe drakenvruchten een paar dagen in de koelkast bewaren. Leg nog wat onrijpe vruchten op de fruitschaal om verder te rijpen. Halveer de vrucht en schep het vruchtvlees eruit.
Pitaja, ook wel drakenvrucht of dragon fruit genoemd, is een exotische vrucht die vooral in Azië veel wordt gegeten. De vrucht groeit van nature vooral in Midden- en Zuid-Amerika, maar inmiddels groeit pitaja overal.
Hoe drakenfruitzaden te planten? Neem een plantenpot en vul dit met groeibevorderende potgrond of grondmix. Strooi de zaden van het drakenfruit in de pot en bedek vervolgens de kleine zaadjes met een dun laagje aarde. Je hoeft de zaden niet veel te bedekken, omdat je ze niet diep hoeft te planten.
Fruit zonder suiker? Fruit zonder suiker is bijna niet te vinden. Botanisch gezien is de avocado een vrucht en valt hij onder de fruitsoorten. Een avocado bevat per 100 gram slechts 0,7 gram suiker!
Wat diëtist Harriët Verkoelen betreft is de stelregel: meer groente, minder fruit bij diabetes type 2. Fruit zorgt er namelijk voor dat je bloedsuikers de hoogte in vliegen, legt ze uit. Zeker als je een banaan of trosje druiven (125 gram) neemt waar al snel vier suikerklontjes inzitten.
Mandarijn (9,2 gram) Peer (10,5 gram) Blauwe druiven (11 gram) Kersen (11,5 gram)
Dragon fruit is heel geschikt om te verwerken in smoothies, salades of met ijs. Dragon fruit is gezond. Het bevat veel vitamine C en B1, maar ook mineralen zoals Calcium. Het gehalte aan antioxidanten is bijzonder hoog.
Waarom is de papaja goed voor je gezondheid:
De papaja is een vrucht met veel vitamine C en een hoog gehalte aan vezels. Als antioxidant helpt vitamine C je lichaam beschermen tegen oxidatieve schade. Ook is vitamine C betrokken bij de aanmaak van collageen en bevordert het de opname van ijzer in je bloed.
Passievrucht is een ontzettend gezond stukje fruit. Zo zitten passievruchten boordevol met belangrijke vitaminen, mineralen en aminozuren. De paarse vrucht is voornamelijk een bron van vitamine A, vitamine C, kalium, ijzer, koper, magnesium en fosfor. Goed voor je dagelijkse dosis vitaminen dus!
Pithaya's | De pitahaya of dragon fruit, de woestijnvrucht. Een fijn vel geschubd, daarom ook drakenfruit genaamd, is purper of geel van kleur. Een wit vruchtvlees met zwarte kleine pitjes die eetbaar zijn.
Deze cactus groeit als klimplant, kruiper of hangplant, naargelang de omgeving. Hij kan in bomen klimmen dankzij de luchtwortels die aan de stengels verschijnen. Het is een nachtbloeier met heel grote, gele, geurende bloemen van 30 cm lang en 15 cm in diameter.