een testcertificaat gebaseerd op een PCR-test is 72 uur na staalafname geldig. een certificaat gebaseerd op een snelle antigenentest is 48 uur na staalafname geldig.
De technische handtekening op alle certificaten van volledige vaccinatie of boosterprik worden vanaf nu na 1 jaar automatisch vernieuwd zodat u ze daarna terug een jaar als geldig certificaat in uw app ziet staan.
Wat betekent dat? Een herstelcertificaat kan ingetrokken worden wanneer het blijkt om een vals positieve PCR-test te gaan. Het herstelcertificaat krijgt dan de status 'vervallen'. Ook herstelcertificaten waarvan de test meer dan 180 dagen geleden werd afgenomen krijgen de status 'vervallen'.
Een snelle antigeentest (een sneltest afgenomen door medisch geschoold personeel), met resultaat na 30 min., doorgegeven aan Sciensano: je QR-code is 48 uur geldig, te tellen vanaf het moment dat je de test deed.
Maar dat certificaat is pas geldig (bv. voor een reis) 11 dagen na de dag van de test, dan ben je hersteld. Opgelet, dat betekent dat je je certificaat pas kan gebruiken vanaf de 12de dag na de dag van de test. Het herstelcertificaat vervalt 180 dagen na de dag dat je test werd afgenomen.
Per post. Via het nummer 078 78 78 50 kunt u 24/7 een postbestelling van uw vaccinatiecertificaat vragen door uw rijksregisternummer in te geven in het keuzemenu. Dat kunt u ook een tweede of derde keer doen indien u een duplicaat wenst.
Uw herstelbewijs is na 180 dagen na uw positieve coronatest niet meer geldig. Voor een geldig coronabewijs moet u dan 1 prik halen. Of een coronatest laten doen.
U kan bij verschillende apotheken terecht om een snelle antigeentest te laten uitvoeren. Deze test is gratis als u lichte symptomen hebt of een testcode ontving (CTPC: coronatest prescription code) na een verblijf in het buitenland. U kan ook een zelftest kopen in de apotheek.
De klassieke snelle antigeentesten ofwel sneltesten kunnen uitsluitend door een medisch geschoold persoon afgenomen worden. Er bestaan ook antigeentesten die op een eenvoudigere manier zelf kunnen afgenomen worden, ook wel zelftesten genoemd.
Als u wordt getest, betaalt u hier niets voor. De kosten van een test die wordt uitgevoerd door de GGD'en (het afnemen van de test, laboratorium-verwerking en uitslag doorgeven) worden betaald vanuit het Openbare Gezondheidszorg (OGZ)-budget.
Een herstelcertificaat wordt pas 12 dagen na een positieve PCR- of antigeentest aangemaakt. Uw testresultaat is ouder dan 180 dagen. In dat geval is het niet mogelijk om nog een herstelcertificaat te krijgen op basis van deze test.
Positieve testuitslag, geen nieuwe test nodig
Als je positief bent getest op corona, daarna hersteld bent en geen nieuwe of ernstiger klachten hebt, is opnieuw testen bij de GGD binnen 8 weken niet zinvol. De PCR-test is heel gevoelig en kan lang positief blijven zonder dat je besmettelijk bent.
Let wel op: deze certificaten kunnen “vervallen” en moet u na een jaar vernieuwen. U opent daarvoor uw covid safe app en gebruikt de knop 'Controleer op nieuwe certificaten' om vaccinatiecertificaten van ouder dan 1 jaar terug als geldige certificaten te activeren.
Hoe wordt het reizen er makkelijker door? Het Europees digitaal coronacertificaat is geldig in alle EU-landen. Het draagt ertoe bij dat de huidige beperkingen op gecoördineerde wijze kunnen worden opgeheven. Wie zo'n digitaal coronacertificaat heeft, mag in principe vrij reizen.
Een Nederlands testbewijs is geldig tot 24 uur na het moment van testen. Binnen deze 24 uur kun je met het bewijs (de Nederlandse QR-code) dus meerdere locaties of activiteiten bezoeken. En de QR-code steeds opnieuw laten scannen.
De PCR test is de meest betrouwbare test die je kunt laten uitvoeren. Bij Coronalab kost een PCR test € 69, deze kosten zijn inclusief een reiscertificaat. Je krijgt altijd op dezelfde dag de uitslag.
De persoon met recht op verhoogde tegemoetkoming betaalt 1 euro per zelftest.
De betrouwbaarheid verschilt van test tot test, en is afhankelijk van wie de test uitvoert. De kans op vals-negatieve of vals-positieve resultaten is bijvoorbeeld hoger bij zelf-testen. Het tijdstip van aflezen is ook belangrijk om vals positieve resultaten bij te lang wachten te vermijden.
U kunt een afspraak maken bij een zelfgekozen commerciele testlocatie voor PCR-testen of antigeen(snel)testen. De kosten betaalt u zelf. U kunt hiervoor niet terecht bij de GGD. U krijgt de testuitslag via een e-mail of op papier.
Uit het onderzoek blijkt dat als mensen die geen klachten hebben een zelftest doen, 72%-80% van de werkelijk besmette mensen door de zelftest gemist worden. Het was al bekend dat bij het hebben van Covid-19-achtige klachten de zelftesten voldoende betrouwbaar zijn, ook voor het opsporen van de Omicron variant.
De test uitgevoerd in de apotheek is een snelle antigeentest die in ongeveer 15 minuten resultaat oplevert!
U kunt zelftesten bijvoorbeeld kopen bij de apotheek of drogist. Heeft u weinig geld? Dan kunt u misschien gratis zelftesten en mondkapjes krijgen. Bijvoorbeeld via de gemeente, de voedselbank, het Leger des Heils of het Rode Kruis.
Download de officiële CovidSafeBE-app op je mobiele toestel. Maak een taalkeuze en beantwoord drie vragen die uitwijzen welke COVID-certificaten voor jou beschikbaar zijn. Hierna kan je je aanmelden met een digitale ID (zoals Itsme) en zijn je certificaten beschikbaar om te downloaden en te bewaren.
Een coronabewijs om te reizen binnen de EU kan zijn: een negatieve testuitslag; een vaccinatiebewijs; of. een bewijs dat u bent hersteld van corona.
Om je certificaat te vernieuwen, druk je in de CovidSafe-app op de knop “Controleer op nieuwe certificaten”. Meld je vervolgens aan via itsme of eHealth. De vernieuwde certificaten met aangepaste geldigheidsduur zullen dan automatisch verschijnen in de app.