@RDW: waarom is dit kenteken niet bekend in de database? Je hebt dit bericht ontvangen omdat je bent geabonneerd op de groep "RDW Open Data" van Google Discussiegroepen. Als je je wilt afmelden bij deze groep en geen e-mails van de groep meer wilt ontvangen, stuur je een e-mail naar voertuigen-open-...
Oldtimers en slapende kentekens
Maar ook een oldtimer in restauratie kan zich soms jarenlang niet meer op de weg begeven. In deze gevallen is het mogelijk om een zogenaamd “slapend kenteken” te voeren. Uw oldtimer wordt dan als het ware tijdelijk geschorst.
Via de RDW kunt u schriftelijk uw kentekengegevens opvragen. De kosten hiervoor zijn € 4,50. U kunt ook iemand machtigen om namens u het kentekenregister in te zien.
Bij het kentekenbewijs op creditcardformaat hoort een tenaamstellingscode. Deze code heeft u nodig als u uw auto gaat verkopen (overschrijven), schorsen, uitvoeren of slopen.
Voorwaarden voor overschrijven
Het kentekenbewijs is compleet. Check dit van te voren bij de verkoper van het voertuig. Als hij namelijk (een deel van) het kentekenbewijs en/of de tenaamstellingscode kwijt is, dan moet hij eerst een nieuw kentekenbewijs of een nieuwe tenaamstellingscode bij ons aanvragen.
Als men beslag legt op een voertuig moet de deurwaarder dit beslag inschrijven in ons kentekenregister. De inschrijving zorgt dat men een voertuig niet meer op naam kan zetten van iemand anders. We noemen dit een tenaamstellingsblokkade. Een beslag op een voertuig kan men ook weer stopzetten.
Volgens de RDW pagina; "De gegevens worden dagelijks vernieuwd. De informatie is dus minimaal één dag oud."
Bel het Contact Centre van bpost op het gratis nummer 0800 96 005 of klik hier. Voor alle vragen over de nieuwe Europese nummerplaten of voor een nieuwe inschrijvingsaanvraag: Bel de helpdesk van D.I.V.
Iedereen kan gegevens uit het kentekenregister opvragen, zoals het merk van de auto, de vervaldatum van de algemene periodieke keuring (apk) en het bouwjaar. Zodra het om gevoelige gegevens gaat, zoals namen en woonadressen, kunnen alleen bepaalde organisaties toegang krijgen.
Elk voertuig wat op de openbare weg mag rijden moet zijn voorzien van een gele kentekenplaat. Deze moet zowel aan de voor- als de achterkant goed zichtbaar zijn, behalve voor tweewielige voertuigen als motoren en scooters. Deze hebben meestal alleen een kentekenplaat aan de achterzijde.
Door in te loggen op Mijn RDW kunt u een aantal gegevens bekijken die wij van u en uw voertuig(en) geregistreerd hebben. Deze gegevens kunt u ook downloaden.
De RDW controleert dagelijks of voertuigen aan de keurings-of verzekeringsplicht voldoen. Dat gebeurt door een registervergelijking. Daarbij worden de keurings- en de verzekeringsgegevens met het kentekenregister vergeleken.
Benieuwd naar de toekomst van Nederlandse kentekens? In 2024 wordt de GBB-01-B serie geïntroduceerd, een verfrissende verandering na de X-609-RJ serie van 2023. Lees alles over de evolutie van Nederlandse kentekens sinds 1951 en ontdek waarom het eerste kenteken van de nieuwe serie mogelijk halverwege juni verschijnt.
Erkenning bedrijfsvoorraad voor voertuigen aanvragen
En wilt de voertuigen in de bedrijfsvoorraad (handelsvoorraad) van uw bedrijf zetten? Dan moet u een erkenning Bedrijfsvoorraad van de RDW hebben.
Er zijn op dit moment geen storingen.
De RDW controleert periodiek of uw voertuig WA-verzekerd is. Dit gebeurt met een computer die daarvoor een bestand met de gegevens van de verzekeraars met het kentekenregister van de RDW vergelijkt. Dus ook als uw auto niet op de weg staat, kunt u een boete krijgen.
Sinds 1 april 2021 kunt u dit controleren in het kentekenregister van de RDW. Motorrijtuigen zoals een auto of aanhangwagen met een tenaamstellingsblokkade, kunt u niet overschrijven op uw naam.
Zodra u een schuld heeft opgebouwd bij de Belastingdienst kan het voorkomen dat er een blokkade op uw naam wordt gezet. Dat houdt in dat een auto op uw naam zetten niet lukt en dus wordt geweigerd. Dit zal niet zo zijn als u een keer te laat bent met betalen, maar wel als u regelmatig de rekeningen niet betaalt.
Via de website van de RDW vraag je eenvoudig een nieuw kentekenbewijs aan à € 34,50. Je ontvangt dan binnen drie tot vier werkdagen per post een nieuwe kentekencard. Een dag later ontvang je per post ook een nieuwe tenaamstellingscode.
Niet in bedrijfsvoorraad
Bij het item 'Tenaamstellen mogelijk' staat dan een 'nee'. Zo wordt de koper beschermd tegen een eigenaar die zijn auto met een beslag erop wil verkopen. Heft de deurwaarder het beslag op, dan verdwijnt de tenaamstellingsblokkade en kan de eigenaar het voertuig weer verkopen.
Verschil tenaamstellingscode en meldcode
Tenaamstellingscode is alleen nodig bij het verkopen, slopen, inruilen, schorsen of uitvoeren van de auto. De meldcode is alleen nodig voor het afsluiten van een autoverzekering. Tenaamstellingscode vind je in 2 delen: op het tenaamstellingsbewijs en brief van de RDW.
Op de website van de RDW druk je op de knop 'Voertuig overschrijven'. Hier kun je inloggen met jouw DigiD en het voertuig overschrijven. Zorg ervoor dat je de kentekencard en de tenaamstellingscode bij de hand hebt. Betaalt de kosten met iDeal.
Deel 1 bestaat uit 4 cijfers en ziet eruit als een soort kassabon. Die wordt afgedrukt bij het overschrijven of bij het kopen van een auto. Deel 2 bestaat uit een code van 5 cijfers en staat rechts naast 4 lege, voorgedrukte vakjes op de brief die je per post hebt gekregen.