Stiefkinderen/stiefzoon/stiefdochter: een kind uit een eerder huwelijk van man of vrouw (= aanverwant). Stiefbroer/stiefzus: een stiefzoon of stiefdochter van vader of moeder (= niet verwant).
Ook niet iedere man/vrouw ziet een stiefkind als een plus. En een bonuskind lijkt iets wat je bij Albert Heijn hebt gekocht. Vaak hoor je spreken over 'de dochter van mijn man' of 'de vriend van mijn moeder'.
Dat is niet vreemd want het woord ''stief'' betekent oorspronkelijk 'beroofd van de bloedband/ iets missend'. Dat klinkt niet echt positief, toch is ''stief'' de term die we het meest gebruiken als onze ouder een nieuwe partner krijgt.
In de database van de Dikke Van Dale vindt hoofdredacteur Ton den Boon, ook columnist van deze krant, de volgende alternatieven voor stiefmoeder: aanwaaimoeder, bijmoeder, bonusmoeder, bonusmama, cadeaumoeder, kunstmoeder, liefmoeder, tweede moeder, zorgmoeder.
de achternicht zelfst. naamw. (v.) Verbuigingen: achternichtenVerbuigingen: achternichtje de dochter van een neef, nicht, oudoom of oudtante Voorbeeld: `Anna is mijn achternicht.
Eerstegraads familieleden: partner, ouders (ook adoptie- en stiefouders), schoonouders, kinderen (ook adoptie- en stiefkinderen), schoondochters- en schoonzonen. Tweedegraads familieleden: broers, zussen, kleinkinderen, opa's, oma's, schoonzussen, zwagers, stiefzussen, stiefbroers.
Oudoom of oudtante: de broer of zus van je opa of oma. Oftewel de oom of tante van je vader of moeder.
Natuurlijk mag u over uw 'schoonouders' spreken! Er zijn genoeg stellen die nooit trouwen, hun hele leven blijven samenwonen, al dan niet met een geregistreerd partnerschap, en vanzelfsprekend de efficiënte term 'schoonouders' gebruiken voor de ouders van hun levensgezel.
Het is dus in afstamming de derde generatie, gerekend vanaf de grootouders van het kind. Een mannelijk kleinkind wordt kleinzoon genoemd, een vrouwelijk een kleindochter.
Het woord bonusdochter heeft de volgende betekenis: (familie) vrouwelijk kind van een partner uit een eerdere relatie.
Neef definities
Uitspraak: [nef] Verbuigingen: neven (meerv.) 1) zoon van een broer of zus van vader of moeder aangetrouwde neef (echtgenoot van een nicht, geen bloedverwant) 2) zoon van broer of zus Voorbeeld: &nbs...
Stief komt voort uit een heel oud Germaans woord. De onderliggende betekenis daarvan is vermoedelijk 'beroofd, iets missend'. Stief had oorspronkelijk een andere vorm: stiep.
Aangetrouwde oom, aangetrouwde tante – partner van tante of oom. Schoonneef, aangetrouwde neef, schoonnicht, aangetrouwde nicht – heel ver weg.
“Ik ben nu 7 jaar plusmama en heb een plusdochter van 7. We zijn met twee paar ouders en wij delen alles, maar in de hele situatie is alles 'plus'. 'Stief', dat klinkt gewoon heel negatief.” Professor emeritus Erfrecht Hélène Casman: “Juridisch gezien komt de term 'stiefkinderen' niet voor.
Een stiefouder of plusouder is de echtgenoot, echtgenote of partner van een van iemands ouders op grond van een later huwelijk van die ouder. Stief betekent oorspronkelijk 'beroofd van de bloedband', 'iets missend'. Kinderen uit het eerste huwelijk zijn voor de stiefouder dus stiefkinderen.
ZWAGERS EN SCHOONZUSSEN
Een zwager (of schoon- broer) kan bijvoorbeeld zowel de man van iemands zus zijn, als de broer van iemands partner. En voor schoonzus geldt een soortgelijke dubbelzinnigheid.
(De zus van mijn partner is mijn schoonzus.)
Stiefouders/stiefvader/stiefmoeder: een latere man of vrouw van vader of moeder (= aanverwant). Stiefkinderen/stiefzoon/stiefdochter: een kind uit een eerder huwelijk van man of vrouw (= aanverwant). Stiefbroer/stiefzus: een stiefzoon of stiefdochter van vader of moeder (= niet verwant).
Een zoon respectievelijk dochter van iemands broer/zus, ook wel oomzegger of tantezegger. Een zoon respectievelijk dochter van iemands oom/tante, ook wel volle neef respectievelijk volle nicht. In Vlaanderen is ook het woord kozijn gebruikelijk, dat vóór 1300 werd ontleend aan het Oudfrans.
Het beste antwoord
De meeste mensen noemen het neef of nicht. Maar de officiële term is tantezegger of oomzegger.
Zoals je in dit overzicht ziet (bron), wordt de term achterneef/nicht veel meer gebruikt. Sommigen lossen dit op door een verder familielid achter-achterneef of -nicht te noemen.