De christelijke kerken, en dan met name de Rooms-Katholieke Kerk, hebben de kerstboom lange tijd veracht. De spar heeft namelijk niets te maken met de inhoud van het kerstfeest. Tegenwoordig staat de kerstboom in sommige kerken symbool voor 'Het Licht'.Voor anderen is het gewoon een goede sfeermaker.
De kerstboom vindt zijn oorsprong waarschijnlijk bij de Germanen. Groene bomen en takken staan bij oude Germaanse stammen symbool voor vruchtbaarheid en goddelijkheid. Vooral de dennenboom valt op, omdat hij het hele jaar door groen blijft. De groene boom kondigt daarnaast ook de nieuwe lente aan.
,,Niet alle moslims zullen behoefte hebben om iets aan kerst te doen, maar het is een misvatting dat de kerstboom een religieus symbool is. Hij staat voor gezelligheid, en het is een teken van integratie als moslims hem in de huiskamer hebben staan.'' Volgens Odaci kan de islam prima uit de voeten met het kerstfeest.
In de christelijke traditie zet men een kerstboom op met kerst, omdat de driehoekige vorm doet denken aan de heilige drie eenheid van de vader, de zoon en de heilige geest. In landen als Polen en Oekraïne werd de kerstboom ook wel op de kop gehangen, zodat het leek op het kruis van Jezus.
De helft van alle Nederlanders heeft een kerstboom in huis ieder jaar. Dat kan een kleintje zijn of een knoepert van wel 2 meter hoog. Heel lang geleden rond het begin van onze jaartelling, haalde de Germanen, ik zal maar zeggen onze voorouders, in de winter takken van de bomen om in huis te versieren.
Officieel duurt de kerstperiode van 21 december tot Driekoningen op 6 januari. Na Driekoningen mag de kerstboom weer weggehaald worden. Het is en blijft een rotklus om alle lichtjes weer uit de boom te halen en netjes op te bergen en ook de uitvallende naalden zijn geen pretje.
Het Christendom en het kerstfeest
De Christelijke kerken, en vooral de Rooms-katholieke Kerk, hebben de kerstboom lange tijd geweerd. De kerstboom heeft met de inhoud van het christelijke kerstfeest namelijk helemaal niets te maken.
De oorsprong van de kerstbal lijkt de heksenbal te zijn, die vroeger in huis aan de lamp hing of in de tuin in de borders lag. Doordat men geloofde dat heksen geen spiegelbeeld hadden, kon men via de spiegelende bal makkelijk een heks herkennen als die zich in huis bevond.
Het kerstfeest is ontstaan in de vierde eeuw na Christus, en wel tegelijk in Rome en Jerusalem. Daarom werd het feest op twee verschillende data gevierd: te Rome op 25 december, in Jerusalem op 6 januari. Vanuit beide steden verspreidde het feest zich naar de rest van het rijk.
Volgens de traditie is 6 januari de datum waarop je je kerstboom aftuigt. Dan is het namelijk Driekoningen, de dag waarop volgens de Bijbel de Wijzen uit het Oosten in Bethlehem aankwamen. Deze feestdag symboliseert het einde van de kerstviering. Het zou ongeluk brengen om je kerstboom op een later moment af te tuigen.
"Het idee dat Jezus de zoon van God is, is in strijd met de islam. Zijn geboorte dus ook", vertelt arabist Leo Kwarten. "Veel moslims vieren daarom geen Kerst." Harde cijfers zijn er niet, maar hij schat dat 30 tot 40 procent van de moslims toch iets doet: in de vorm van feestelijke verlichting of een boom.
Christenen in Mauritanië hebben eind december ook geen reden voor een feest. In het land zijn weliswaar enkele kerken te vinden, maar deze zijn alleen toegankelijk voor buitenlanders. Mauritaniërs zelf mogen zich niet bekeren tot een ander geloof dan de islam, anders wacht hen de doodstraf.
De bomen werden gebruikt als versiering bij toneelstukken en andere evenementen rond die periode. Het versieren van de boom deed dienst als een symbool van schoonheid en hoop in de koude wintermaanden. Later werden ook christelijke elementen belangrijk in het versieren van de boom.
Het licht in onze kerstbomen symboliseert de zon, de 'wedergeboorte' of de 'terugkeer' van de zon na de zonnewende. Licht staat ook voor nieuwe leven, in het Christelijke geloof uitgedrukt in de geboorte van Jezus.
Uit bronnen blijkt dat kerstbomen al in de late middeleeuwen, vanaf de vijftiende eeuw, in gebruik waren tijdens christelijke winterfeesten. Dit gebeurde in Oost-Europa, de Duitse gebieden en Scandinavië. Vooral in de Duitse landen was het gebruik van kerstbomen behoorlijk wijdverspreid.
De kerstboom vindt zijn oorsprong in de Germaanse geschiedenis, en komt dus oorspronkelijk uit het deel van Europa waar Germaanse talen worden gesproken. Ook Nederland hoort daarbij, maar in zijn algemeenheid wordt gedacht dat de kerstboom oorspronkelijk uit Duitsland komt.
De bijbelse Jezus is 2 jaar jonger dan de historische Jezus. Hij is niet op 25 december in het jaar 0 geboren, maar op 17 juni in 2 voor Christus. Conclusie: onze jaartelling is 2 jaar te laat begonnen. En bovendien vieren we kerst in het verkeerde jaargetijde.
Christenen herdenken dat Jezus, de zoon van God, op de wereld kwam. Protestanten en rooms-katholieken vieren Kerstmis op 25 december. Deze datum is gekozen door de Romeinse keizer Constantijn, omdat dit samenviel met het Romeinse zonnefeest. Orthodoxe christenen vieren de geboorte van Jezus op 7 januari.
Het is één van onze elf officiële feestdagen en we schrijven het zelfs met hoofdletters: Tweede Kerstdag. Maar waarom eigenlijk? We vieren officieel niets, want zelfs Jezus Christus viert zijn verjaardag geen twee dagen achter elkaar. Toch is Tweede Kerstdag in meerdere landen bij wet een erkende feestdag.
Het woord 'Kerstmis' betekent eigenlijk 'Christus-mis', omdat dit feest gewijd is aan de geboorte van Jezus die de christus (de gezalfde) wordt genoemd. Het woord 'kerst' is uit het woord christus ontstaan; zo betekent "kerstenen" bijvoorbeeld "christelijk maken".
De glazen ballen van de glasblazer waren geïnspireerd op de heksenbal. Deze ballen werden in huis opgehangen om kwade geesten af te schrikken. Want, zo was de theorie, als een geest zichzelf in het glas zou zien, dan zou die van schrik maken dat-ie weg kwam.
De oorsprong van de kerstboom
Zijn huwelijk met de godin van de liefde en de vruchtbaarheid Ishtar (in de Bijbel: Astarte of Asjera) leidde steevast tot zijn dood. Bij de verering van Astarte horen groenblijvende bomen (ook bekend als de kerstboom, die ook een altijd groenblijvende boom is).
Nederland telt zo'n 30.000 Jehovah's Getuigen die geloven dat alleen zij het ware geloof verkondigen. Ze stemmen niet, vieren geen Kerstmis of verjaardagen, weigeren dienstplicht en bloedtransfusies.
In totaal is een fijnspar van 2 meter dus ongeveer 7 á 8 jaar oud. De nordmann groeit veel langzamer,deze boompjes zijn na 3 jaar ongeveer 15 cm groot. Na het uitplanten groeien deze bomen ongeveer 25 cm per jaar. Een Nordmann van 2 meter is dus ongeveer 10 á 11 jaar oud!