Doordat rook altijd stijgt is het belangrijk om de rookmelder aan het plafond te hangen.Dit is de plek waar de rookmelder het snelste alarm kan geven indien er een brand ontstaat. Hang de melder in het midden van het plafond op minimaal 50 centimeter van een muur of hoek.
Rookmelders worden hoog aan de muur of aan het plafond geplaatst, aangezien warmte en rook opstijgt. Wij adviseren om zeker een rookmelder op te hangen in de hal en op de overloop, aangezien dit de vluchtroutes zijn als er een brand uitbreekt.
Nog even dit. Veel mensen vragen zich af: mag een rookmelder verticaal hangen? Als daarvoor een bevestigingssysteem is bijgeleverd, dan kan dat inderdaad.
Rookmelders in normale ruimtes
Rookmelders moeten bij voorkeur aan het plafond worden gemonteerd. Het liefst ook in het midden van het plafond, zodat je een zo groot mogelijk oppervlak 'beveiligd'. Rookmelders moeten in elk geval minimaal 0,5 m van een muur, balk of van meubilair worden verwijderd.
Waar moet je de rookmelders plaatsen? Plaats een rookmelder op elke verdieping, tegen het plafond. Dus niet tegen de muur! Zorg dat deze minimaal 50 centimeter van een muur of hoek hangt, en niet op de tocht of in de buurt van mechanische ventilatie.
De elektrische impulsen kunnen de rookmelder storen. Plaats een rookmelder ook niet in de buurt van ramen, deuren en ventilatiekappen. Op oppervlakten die warmer of kouder zijn dan de rest van de ruimte in huis. Door de temperatuurverschillen kan het voorkomen dat de rook de melder niet op tijd bereikt.
In de woonkamer kan je een rookmelder het beste plaatsen in het midden van de kamer, zo hoog mogelijk tegen het plafond, op minstens 30 centimeter van een lamp en op minstens 50 centimeter van een muur of hoek. Plaats de rookmelder niet tegen de muur.
Sinds 1 juli 2022 is in iedere woning een rookmelder verplicht. Deze verplichting bestaat al sinds 2003 voor nieuwbouwhuizen, maar in de nieuwe wetgeving staat dat ook in bestaande woningen op iedere verdieping een rookmelder moet hangen.
Mag ik een rookmelder op de kast leggen of boven een kast plaatsen? Een rookmelder mag in geen geval op een kast liggen of boven een kast geplaatst zijn. Op deze plaatsen komt de rook namelijk te laat om tijdig alarm te slaan.
Doordat rook altijd stijgt is het belangrijk om de rookmelder aan het plafond te hangen. Dit is de plek waar de rookmelder het snelste alarm kan geven indien er een brand ontstaat. Hang de melder in het midden van het plafond op minimaal 50 centimeter van een muur of hoek.
De ideale plaatsing van een rookmelder in het trapgat is het midden van het plafond van de eerste verdieping. Dit zelfde geld voor als uw een trapgat naar de zolder toe. Het zou verstandig zijn om zijn om een potentiele brandhaard bij voorbaat te bedenken.
Plaatsing van de rookmelder in de keuken
Hang de rookmelder in de keuken zo ver mogelijk weg van het fornuis en de oven. Zo voorkomt u dat deze onnodig alarm slaat op het moment dat u aan het bakken en braden bent.
Als er in de ruimte een kachel, CV ketel of geiser bevindt, plaats dan de koolmonoxidemelder boven dit apparaat of tegen het plafond. Koolmonoxide zal in dit geval namelijk wél stijgen door de warme lucht en zal als eerste dus naar het plafond gaan. Als daar een CO-melder hangt word je op tijd gewaarschuwd.
In uw huis moet sinds 1 juli 2022 op iedere verdieping met een woonkamer, slaapkamer of keuken een rookmelder hangen. Zo krijgt u sneller een waarschuwing bij rook of brand. In een zolder of kelder die u alleen gebruikt voor bijvoorbeeld het drogen van was of als berging, is een rookmelder niet verplicht.
Conclusie: in 2022 is uit de meeste tests en recensies gebleken dat Jalo Helsinki KUPU 10 de beste rookmelder is die nu verkrijgbaar is in Nederland. Een zeer goed alternatief voor de Jalo Helsinki KUPU 10 is deze Alecto SA-110 Rookmelder 10 jaar.
Welke rookmelder adviseert de brandweer? De brandweer adviseert alleen een rookmelder met het Europese keurmerk EN 14604. De brandweer adviseert rookmelders van het merk Alecto.
Op iedere bouwlaag moet een goedgekeurde brandmelder komen te hangen. Een zolder die niet als verblijfsruimte dient, hoeft geen rookmelder te hebben hangen. Als jouw besloten gang op de begane grond een vluchtroute is voor een verdieping erboven, dan moet je daar ook een werkende rookmelder ophangen.
Plaats een rookmelder en zorg voor een zaklamp in uw meterkast. Hang een rookmelder op in de meterkast die u waarschuwt wanneer er rookontwikkeling ontstaat. Zorg ook voor een zaklamp in de meterkast. Zo heeft u altijd licht bij de hand als de stroom uitvalt.
De magnetische montageset bestaat uit 2 metalen, magnetische plaatjes die beide voorzien zijn van stevige 3M dubbelzijdige tape. Het ene plaatje kleef je op de bodemplaat van de rookmelder, en het andere plaatje kleef je op het plafond. Zorg er voor dat je de plaatjes bij installatie 10 seconden lang stevig aandrukt.
Naast dat koolmonoxide ook in andere apparaten kan ontstaan, kan het altijd vanaf buiten via muren of ramen een woning binnentreden. Ook bij lage concentraties kan koolmonoxide zorgen voor lichamelijke krachten.
Voor een aan de muur gemonteerd alarm geldt dat het minimaal 150 mm vanaf het plafond moet hangen en hoger dan elk raam of deur. Het alarm moet op horizontale afstand op 1 tot 3 meter vanaf de dichtstbijzijnde rand van het brandstof verbruikend toestel worden geplaatst.
Koolmonoxide is een gas dat bijna net zo zwaar is als zuurstof. Daardoor mengen de twee gassen snel. Zoals warme lucht omhoog gaat in een hete luchtballon, gaat warme koolmonoxide uit bijvoorbeeld een cv ketel ook omhoog.
Gaat u vlak bij een rookmelder bijvoorbeeld gourmetten, schuren/zagen of behang afstomen, dan kan de rookmelder afgaan door rook, stof of stoom. Het is dan beter om de rookmelder tijdelijk af te dekken. Zo kan er ook geen vet en stof in komen, dus blijft de rookmelder schoon.