Een jaarlijkse kalkgift (magnesium houdend), na de herfst, verdient de aanbeveling om verzuring van de grond te voorkomen en het kalkgehalte zo nodig te verhogen. Een 2 jaar oude hoogstamfruitboom geef je een paar handjes vol.Een 25 jaar oude fruitboom krijgt jaarlijks een halve emmer vol (1 kg) met kalk.
Een appelboom is een volledig andere boom dan bijvoorbeeld een amberboom, en daarom moeten ze ook anders bemest worden. Laten we even een aantal verschillende fruitbomen uitlichten. Bij alle verschillende soorten fruitbomen is het aan te raden om kalk te strooien in februari.
De beste periode om kalk te strooien is het vroege voorjaar en de herfst. Wacht tot de vorstperiode voorgoed voorbij is en het gras begint te ontwaken uit de winterslaap.
Het witkalken van de boomstam houdt ongedierte tijdens de wintermaanden weg en vermindert de aangroei van mos aanzienlijk. De witte kleur voorkomt temperatuurschommelingen van de boomstam. Juist in de winter is een boom gevoelig voor wisselende temperaturen.
Het bemesten van de fruitbomen is eenvoudig en doet u normaal gesproken 1 keer per jaar. U kunt (koe)mestkorrels strooien of meststof in de grond sproeien met een handpomptank. Lees op de bijsluiter voor de juiste hoeveelheid vloeibare meststof. Bij mestkorrels strooit u een handvol rond de stam.
Als je je fruitboom twee keer per week water geeft, zal hij heel blij zijn. Als de droogte aanhoudt, kunt u uw fruitboom ongeveer 2 keer per week water geven. Zelfs in de vroege groeifase na de winter kunt u de scheuten en bloemen 3 keer per week ondersteunen met water.
Koemest kan je het hele jaar door strooien.Heb je een moestuin?In dat geval kan zal twee keer strooien per jaar in de meeste gevallen ook voldoende zijn.
Voor volwassen fruitbomen is droogte doorgaans minder problematisch. Door hun uitgebreide wortelstelsel vinden ze zelfs tijdens drogere periodes voldoende water. Pas aangeplante, jonge bomen hebben daarentegen na de aanplant en tijdens hete, droge periodes voldoende water nodig.
Net als bij de appelboom kun je je perenboom het beste eens per jaar bemesten. Dit doe je in het vroege voorjaar. Ook bij een perenboom bemesten geldt dat je ervoor kunt kiezen een tweede keer te bemesten wanneer de boom op zandgrond staat.
Voor planten die van zure grond houden is met kalk verrijkte grond een probleem. Zulke planten (bijvoorbeeld heideplanten en Rhododendron's) kunnen andere voedingssoorten dan juist minder goed opnemen. Bij zulke zure-grondplanten dus nooit kalk geven!
Zo verzuren zandgronden van nature sneller, en hebben die vaker te kampen met kalktekort. Elk jaar je gazon zomaar bekalken, zonder eerst de zuurtegraad van de bodem te meten, is geen goed idee. Teveel kalk is immers ook niet goed voor de bodem en je gazon. Doe elk jaar of elke twee jaar een bodemtest.
Eén keer per jaar kalk strooien is doorgaans voldoende om de zuurtegraad weer op peil te brengen. Reken op 0,8 kg DCM Groen-Kalk® per 10 m², als onderhoudsdosis. Bodems met een pH lager dan 5 zijn zwaar verzuurd en hebben nood aan een grondige herstelbeurt.
Hoeveel kalk je precies nodig hebt is natuurlijk afhankelijk van de grootte van het gazon. Je moet tellen op ongeveer 1 tot 1,5 kilo kalk per 10 m². Zorg er dus voor dat je het juiste gewicht kalk afweegt en verdeel dit gelijkmatig over je gazon.
Een appelboom heeft voldoende water nodig. Dit is vooral belangrijk tijdens het planten en de eerste periode na het planten. De fruitboom vraagt zo'n dertig tot veertig liter water per week. In de zomerperiode heeft de appelboom qua verzorging meer water nodig (zo'n 3 keer per week) dan in de rest van de seizoenen.
Breng een laag witkalk aan op de stam van je bomen.Vooral op de zuidelijke zijde, want die krijgt meer zon.Beschilder de stam van aan de grond tot aan de onderste, dikke takken. De witte kleur weerkaatst het zonlicht grotendeels waardoor de stam minder snel opwarmt.
De dosering van kalk
Deze stof zorgt voor de verhoging van de zuurgraad en verbetert het structuur van de grond. Om de pH-waarde met 0,1 te verhogen is ongeveer 5 kg tuinkalk per 100 m² nodig. Strooi rond de 5 tot 10 kg tuinkalk per 100 m² om de pH-waarde op niveau te houden.
Fruitbomen verzorging
Voor het beste resultaat bemest je je planten 2 keer per jaar, doe dit vroeg in de lente en in de zomer. Deze mest werkt tot 120 dagen. Een boom in de volle grond heeft 30 tot 40 gram mest nodig. Jonge boompjes en boompjes in pot hebben voldoende aan 10-20 gram mest per plant.
Pitvruchten zoals appel- en perenbomen en mispels snoei je in de winter, liefst in februari -maart of in de zomer, afhankelijk van wat je beoogt met de snoei. Steenvruchten zoals kersen, pruimen, perziken en abrikozen snoei je voor of na de bloei en na de oogst tot half september.
Een pruimenboom gedijt het beste in goed doorlatende maar kalkrijke grond. Het liefst staat een pruimenboom op klei- of leemgrond. In de zomer is voldoende water dan wel weer van belang. Plaats de boom op een zeer zonnige plaats in de tuin.
Geschikte planten voor een boomspiegel zijn bijvoorbeeld vrouwenmantel (Alchemilla mollis), ooievaarsbek (Geranium), schoenlappersplant (Bergenia 'Winterglod') en hartlelie (Hosta lancifolia), maar ook bolgewassen zoals sneeuwklokjes (Galanthus), de boshyacint (Hyacinthoides) en de prairielelie (Camassia).
Heb je moeite met voldoende water drinken? Je kunt water ook opeten! Watermeloen staat op nummer 1 en bevat 90% water. Blauwe bessen volgen samen met perziken, nectarines, mandarijnen, sinaasappelen, limoenen, citroenen, abrikozen en pruimen de tweede plaats met 85 tot 89% water.
Halfstam- en hoogstam fruitbomen wortelen meestal dieper dan laagstam fruitbomen. Hoewel deze bomen dus een stuk groter worden zijn ze beter geschikt voor drogere plaatsen, en daarom is het aanbevolen om hiervoor te kiezen op een zeer droge plaats in de tuin.
Koemest bij de aanleg van een gazon
Omdat koemest een organische meststof is, kun je eigenlijk niets fout doen. Bij kunstmest kun je te veel meststof geven, waardoor je juist schade toebrengt aan je planten of gazon. Bij organische meststoffen gebeurt dit niet, je kunt dus niets fout doen in de dosering van koemest!
Medio/eind maart, ongeveer een maand na het bekalken strooit u gedroogdekoemest of koemestkorrels uit op uw gazon.
Koemest wordt gebruikt voor de border,gazon en groentetuin. Geadviseerd wordt om het laat in het najaar bij alle planten te gooien zodat het de hele winter kan inwerken. Het duurt even voordat koemest werkt,maar het werkt wel lang door. Vroeg in het voorjaar kan het ook op het gazon gestrooid worden.