1. Blobvis. De Blobvis, ook wel bekend als het lelijkste dier ter wereld. Naast lelijk is de blobvis ook nog eens lui, hij zwemt niet, maar zweeft een beetje over de bodem van de zee terwijl hij alles wat levend is opslokt.
De vis heeft een ingezakt "gezicht" met een dikke neus. De blobvis is bedreigd omwille van de intensieve sleepvisserij. Het dier is nu verkozen tot lelijkste dier ter wereld en krijgt daardoor de eer om voortaan als logo van de Ugly Animal Preservation Society door het leven te gaan.
De blobvis mag zich officieel het lelijkste beest op aarde te noemen. De vis is in een verkiezing verkozen tot meest afzichtelijke diersoort. Met zijn slijmerige uiterlijk en droevige gezichtsuitdrukking is de blobvis inderdaad niet moeders mooiste.
Blobvis. De blobvis wordt door veel mensen gezien als het lelijkste dier ter wereld. Zijn naam dankt hij aan het feit dat het letterlijk een klodder roze slijm lijkt. De blobvis leeft rond de kust van Australië en Tasmanië.
Blobvis. Het zou maar zo een mislukt bakmengsel kunnen zijn maar dit dier leeft toch echt op onze aarde. De blobvis leeft in de diepzee waar een zwemblaas niet efficiënt is. Zijn drijfvermogen dankt hij daarom aan de grote hoeveelheid gelatine in zijn lichaam.
De neusaap uit Borneo, wie kent hem niet? De aap heeft een lange staart, een bolle buik en zwemvliezen tussen zijn tenen. Maar het is vooral de enorme augurkvormige neus van de mannetjes neusaap waar je niet omheen kunt.
1. Paradijsvogel. De paradijsvogel is de mooiste vogel ter wereld en tegelijk het mooiste dier. Er bestaan ruim 70 soorten van.
De vissen maken de geluiden door hun zwemblaas (een met gas gevulde blaas op de buik) te laten trillen. “Alle vissen kunnen het horen, maar ze kunnen het geluid niet allemaal maken,” weet onderzoeker Shahriman Ghazali.
De Scydosella Musawasenis kever heeft een lengte van 0,325 millimeter en is bijna niet te zien. Het was al langer bekend dat deze kevers erg klein zijn, maar dit is de eerste keer dat de diertjes zijn gemeten in de natuur.
Maar de Californische Condor heeft niet voor niets een plekje geclaimd in de lijst lelijke dieren. Bij deze vogel lijkt het alsof zijn kop door het vuur is gehaald en hij het nét heeft overleefd. Snel zal je 'm niet tegenkomen, want hij leeft voornamelijk in de heuvels van Los Angeles.
Zijn huid is gemaakt van soort roze gelatine om niet onderkoeld te raken. Hij heeft geen spieren of skelet. Boven water lijkt de blobvis gewoon een hoopje slijm, maar dat komt doordat zijn flexibele lijf en zijn zachte graten gemaakt zijn voor de immense druk zo diep onder water.
Eten doet de blobvis niet vaak en dit is ook niet belangrijk, omdat hij bijna niet beweegt en weinig energie verbruikt. Als hij eet, eet hij voornamelijk zeedieren zoals zee-egels, kreeften en krabben.
De blobvis heeft namelijk geen zwemblaas. Iets wat vrijwel alle andere vissen wel hebben en wat ze gebruiken om hun koers te bepalen. Omdat de blobvis geen zwemblaas heeft, heeft hij geen andere keus dan met de stroming mee te gaan.
Het dier wordt ongeveer 30 cm lang en zwemt op een diepte tussen de 600 en 1200 meter. De vis heeft geen tanden en eet alles wat toevallig langs komt.
De blobvis leeft 600 tot 1200 meter onder de zeespiegel. Het wereldrecord diepzeeduiken staat op naam van Ahmed Gabr. De Egyptenaar dook in 2014 wel 332,35 meter diep.
En de domste: de kakapo
Domheid is natuurlijk moeilijk te vergelijken, maar een van de allerdomste dieren is de kakapo. Van deze papegaai is bekend dat hij regelmatig vergeet hoe zwaar hij is, waardoor hij bij het opstijgen neerploft. Hij kan helemaal niet vliegen namelijk.
De Groenlandse walvis is het oudste zoogdier met een maximaal vastgestelde leeftijd van 211 jaar. Enkel de Groenlandse haai, het oudste gewervelde dier, en de diepzee-oester Neopycnodonte zibrowii met naar schatting zo'n 500 kaarsjes op zijn verjaardagstaart, strijden mee voor de titel.
1. Blauwe Vinvis – 110.000 kilogram. Het grootste dier op aarde is de Blauwe Vinvis. Ze kunnen lengtes behalen van 33 meter en een gewicht halen van meer dan 170.000 kilogram.
Het korte antwoord is ja, vissen slapen. De manier waarop ze slapen is echter totaal anders dan bij mensen, zoogdieren en de meeste andere dieren. Tijdens het slapen komen de meeste vissen in een rusttoestand waarin ze stil blijven, een lagere stofwisseling hebben, minder ademhalen en minder hersenactiviteit hebben.
Een vis heeft kieuwen, die dezelfde functie hebben als de longen bij een mens. Komt een vis uit het water, dan zijn de kieuwen niet in staat om zuurstof op te nemen en zal de vis stikken. Ergo: een vis uit het water 'verdrinkt' op dezelfde manier als een mens in het water.
Gewervelde dieren zoals honden, katten, vissen en vogels hebben bijvoorbeeld hersenen, maar ook krabben, insecten en inktvissen. Dieren zoals ringwormen, slakken, sponzen, anemonen en kwallen hebben geen hersenen. De grote hersenen Het grootste deel van onze hersenen noemen we (niet verrassend) de grote hersenen.
Sneeuwluipaard. Het sneeuwluipaard is voor veel reizigers het meest bijzondere dier op aarde. Het dier is erg fraai, maar ook schuw.
Nu leven er alleen nog tijgers op enkele plekken in India, Nepal, Bhutan en Bangladesh, Oost-Rusland en Zuidoost-Azië, in een gebied dat bij elkaar opgeteld nog maar 5% beslaat van zijn oorspronkelijke leefgebied. Ook in het noorden van China leeft nog een kleine populatie tijgers.
iNaturalist. Met iNaturalist kan je planten én dieren identificeren. Je moet wel even een account aanmaken, vervolgens kan je gemakkelijk zoeken door een foto te maken of een afbeelding uit je galerij te kiezen. De app geeft de top-10 suggesties op basis van je afbeelding en locatie.