Er zijn diverse mogelijkheden voor de ondergrond: boomschors, zand, houtsnippers. Voor welk materiaal je kiest is afhankelijk van de vraag of je ren overdekt is of niet. Zit er geen dak op, dan zijn materialen die vocht vasthouden niet aan te raden. Je krijgt dan al gauw schimmel en modder in de kippenren.
Een legnest moet het liefst zo veel mogelijk vochtwerend materiaal zijn en voorzien van een laagje tabakstelen.
Esve Badzand is speciaal badzand voor pluimvee. Voor de hygiëne is het voor pluimvee erg belangrijk om dagelijks een stof- en/of zandbad te nemen. Dit helpt bij het verwijderen van vuil, luizen, vlooien en mijt. Turf, zand en aarde is hiervoor een ideale combinatie.
Bodembedekking legnest: In het legnest is absorberend materiaal op de bodem vereist. Ook hier kan je kiezen voor zaagsel of hennepvezel. Ook stro werkt hier prima. Onze voorkeur gaat uit naar boekweitdoppen.
Zoek een mooie droge locatie, want nat zand is niet ideaal voor kippen om zich in te baden. Naast dat het zand de veren van de kip schoon houdt, heeft een zandbad ook een goede werking tegen parasieten zoals luizen, vlooien en mijten. Het zand zal de parasieten doden.
Houtvezel of stro zijn een prima alternatief. Deze nemen ook veel vocht op en ze zijn goedkoper. Een bijkomend voordeel van houtvezel is dat het zeer snel droogt. Stro is echter ook een smakelijk en voedzaam hapje voor je kippen.
Er zijn diverse mogelijkheden voor de ondergrond: boomschors, zand, houtsnippers. Voor welk materiaal je kiest is afhankelijk van de vraag of je ren overdekt is of niet. Zit er geen dak op, dan zijn materialen die vocht vasthouden niet aan te raden. Je krijgt dan al gauw schimmel en modder in de kippenren.
Je kunt een deel van de kippenuitloop bedekken met een laagje stro. De kippen beleven daar een hoop plezier aan. Stro wel geregeld verversen. Naast het stroo ook de grond af en toe met de riek omspitten.
Kippen die de ruimte hebben, nemen dagelijks of om de dag een stofbad of zandbad. Ze maken een kuiltje in de grond en verspreiden zand en stof over hun verenkleed. Daarna schudden ze zich uit. Hiermee verwijderen ze overtollig vet en ontdoen ze zich van luizen, vlooien en mijten.
Eén nest per drie hennen is voldoende. Bedek het legnest met wat hooi of stro en ververs dat regelmatig. De meeste kippen bedanken je dagelijks voor hun fijne nestje met een vers ei.
Voorzie voor je kippen een zandbadje met een opstaande rand van ongeveer 20 centimeter. De grootte van het bad hangt af van de grootte van de kippen. Voor dwerghoenders volstaat een oppervlakte van 55 vierkante centimeter. Voor grotere rassen kan een zandbadoppervlakte tot één vierkante meter nodig zijn.
Waarom neemt mijn kip een stofbad? Met een stofbadje ontdoet je kip zich van overtollig vet, luizen, vlooien en mijten. Het fijne zand doodt de parasieten. Bovendien houdt het haar verenpak gezond en sterk.
Net zoals wij graag op een heerlijk bed op een mooi matras liggen, hebben kippen ook wel hun voorkeur voor een bedje. Ze hebben het liefste een stok van hout en dat komt omdat kippen in de natuur in bomen of takken slapen. Die stok mag niet helemaal rond zijn en vooral niet te dun want dat zit namelijk niet zo lekker.
Voor de meeste rassen geldt een hoogte van zo'n 80 cm.De sierkipjes zullen wat kleiner zijn. Voor deze kipjes kun je de zitstok wat lager plaatsen. Vier tot vijf krielen hebben genoeg aan een zitstok van een meter. Zwaardere rassen hebben meer ruimte nodig: twee tot drie kippen per meter.
Een broedse hen
Kippen kunnen broeds worden, ook als u een haan heeft. Vaak zal een broedse kip in de nestkast van het hok op haar eieren blijven zitten, maar er zijn ook kippen die een rustig plekje opzoeken buiten het hok. In dit geval kan de broedse hen de hele nacht buiten het hok blijven zitten.
Kippen hebben behoefte aan water en vast kippenvoer. Dat voer kan bestaan uit groenvoer, zaden en granen, wormen en insecten. Ook is er speciaal legvoer voor kippen of onderhoudsvoer. Dit voer kun je het beste onbeperkt aanbieden in een trapbak.
Dit mag je de kippen voeren
Onze kippen eten vrijwel alles, het is dus prima als jullie overgebleven etensresten aan de kippen geven. Keukenafval, zoals resten gekookte pasta of rijst, groente- en fruitafval vinden ze erg lekker. Brood mag ook, maar niet te veel.
Wat je zeker mag geven zijn: fruit, gekookte noedels, rijst en aardappelen. Aardappelschillen mogen ook, tenzij ze groene plekken hebben. Voedingsresten die je niet mag geven zijn: Yoghurt, want dit werkt laxerend bij kippen.
Kippen kunnen slecht tegen wind, warmte of regen, dus het nachthok moet geventileerd kunnen worden, maar het mag er niet tochten.
Beukensnippers in het kippenhok of de kippenren.
Beukensnippers zijn geschikt voor in het kippenhok of in de kippenren. Het zorgt voor een schone bodem in het hok of de ren en neemt hierbij vocht op waardoor het langer schoon blijft.
Elke kip reageert verschillend op regen en wind, omdat ze allemaal een eigen verenpak en vetlaag hebben. Hoe dikker de vetlaag, hoe meer bescherming deze biedt. Door vocht en tocht kunnen je kippen een verkoudheid oplopen. Hitte en vochtig weer verhogen het risico op de ziekte coccidiose.
Het nachthok: In het nachthok leg je bij voorkeur iets wat goed absorbeert en weinig stof afgeeft. Een goede optie is fijne beukensnippers of hennepvezel. Een goedkopere optie is zaagsel, dit werkt goed, maar geeft meer stof. Om het nachthok tegen bloedluizen te beschermen kun je ook tabaksnippers gebruiken.
Voor ieder dier is een prettige ondergrond belangrijk. Zowel voor kippen als konijnen en allerlei andere dieren, is boomschors een oplossing.
Wist je dat lavendel niet alleen veilig is voor kippen maar ook voor honden en katten! Heb je slakken in de tuin dan kun je deze plant ook gewoon plaatsen.