Ongewervelde dieren, zoals insecten, wormen, week- en holtedieren, hebben een heel eenvoudig of helemaal geen hart.
De resultaten
Zo zagen de onderzoekers dat de hartslag van de blauwe vinvis wanneer deze naar voedsel dook, enorm terugliep. Gemiddeld sloeg het hart dan nog maar zo'n vier tot acht keer per minuut en even werden er zelfs maar twee slagen per minuut geregistreerd.
Het hart bestaat bij de meeste reptielen uit twee boezems en een kamer die niet geheel van elkaar gescheiden zijn.
Hij heeft drie harten, acht poten, en hersenen die over het hele lichaam zijn verspreid.
1500 slagen/minuut
Met 1,8 gram is de wimperspitsmuis het kleinste zoogdier dat er is, en hij beweegt extreem snel voor zijn grootte. Voor zijn vlugge bewegingen heeft hij een topmetabolisme nodig, en daarom is het tropische dier recordhouder hartslag.
Opvallend is bijvoorbeeld het feit dat de grootste dieren die in haar hele geschiedenis op onze planeet hebben bestaan - blauwe vinvissen - de langzaamste hartslag hebben. Blauwe vinvissen bieden echter nog veel meer redenen voor verrassing.
Het hart van een muis, dat tikt aan 600 slagen per minuut, geeft een muis zo'n 800 miljoen hartslagen tijdens zijn hele leven. De olifant, met een hartslag van 30 slagen per minuut, krijgt ongeveer hetzelfde aantal hartslagen tijdens zijn leven.
Alle gewervelde dieren hebben rood bloed. Hetzelfde geldt voor zoogdieren, vogels, reptielen en vissen. Maar bij de ongewervelde dieren zijn er soorten die geen rood bloed hebben, zoals wormen en inktvissen. Dat komt doordat deze dieren andere eiwitten dan hemoglobine gebruiken voor het transporteren van zuurstof.
De zoo van Parijs pakt morgen uit met wel iets heel erg bijzonders: de blob. Een wezen dat loopt zonder poten, eet zonder maag en communiceert zonder mond.
Krokodilachtigen hebben een afwijkend metabolisme en een aangepaste bloedsomloop. Ze kunnen bijvoorbeeld zuurstofarm en zuurstofrijk bloed mengen door een opening in het hart.
Deze dieren hebben écht geen hart
Dieren zonder hart? Dat verzinnen we niet! O.a. zeesterren, kwallen en zeekomkommers hebben helemaal geen gespierde pomp nodig om hun lichaam van zuurstof te voorzien.
Chimpansees staan met stip op nummer 1 in de lijst van de slimste dieren. Ze weten hun omgeving namelijk te manipuleren in hun eigen voordeel.
Al tientallen jaren is bekend dat zoogdieren een gemiddelde levensduur hebben van ongeveer een miljard hartslagen. Maar de mens komt tot circa 2 miljard hartslagen. Verschillende studies van Harvard tonen aan dat je langer leeft met een lagere hartslag.
Wat de maximale hartslag is, verschilt per persoon. Normaal ligt de hartslag van een volwassene in rust tussen de 60 en 100 slagen per minuut. Bij inspanning kan deze oplopen naar 180, soms zelfs boven de 200. Het is geen probleem als je hartslag niet te snel oploopt en na afloop weer geleidelijk afzakt.
Normaal slaat je hart in een regelmatig tempo. Hoe hoog je hartslag is, hangt af van wat je aan het doen bent. Zo is de hartslag in rust lager dan wanneer je je inspant. Over het algemeen is de hartslag bij volwassenen in rust tussen de 60 en 100 slagen per minuut.
Zo zijn aaseters als raaf, zwarte en rode wouw, gieren en talloze insectensoorten direct afhankelijk van dode dieren voor hun voedsel. Andere dieren profiteren indirect door insecten op de kadavers te eten. Dit gedrag wordt regelmatig voor de camera's vertoond door lijsters, roodborsten en koolmezen.
Aan het begin van de twintigste eeuw was paarde(n)kop dus een gebruikelijk woord, maar ook hoofd kwam voor als het om paarden ging. Van een gewoonte om altijd van een paardenhoofd te spreken, lijkt echter nog geen sprake.
De kangoeroe is samen met een ander typisch Australisch dier, de emoe, afgebeeld op de Australische munt. Deze dieren kunnen namelijk allebei niet makkelijk achteruit lopen. Dit symboliseert het streven naar vooruitgang van de Australische samenleving.
Het aantal harten varieert per regenworm, de gewone regenworm (Lumbricus terrestris) heeft vijf paar en dus tien harten in totaal. Om het lichaam van zuurstof te voorzien, hebben regenwormen net als gewervelde dieren hemoglobine als zuurstofdragende stof.
Insecten hebben nauwelijks of geen slagaders, maar wel een hart. Het lichaam van een insect bevat ook tracheeën: een zeer fijnvertakt stelsel van kleine buisjes met openingen aan de zijkant van het lichaam, dit is het ademhalingssysteem.
Verder heeft een mier hersenen, een hart en zenuwen. Het hart pompt een kleurloze vloeistof door het lichaam en die wordt gebruikt voor het afvoeren van overtollige stoffen.
De hartslag van een paard varieert van 24–32 hsm (in rust) tot 210–240 hsm (bij maximale belasting). Dat betekent dat paarden hun hartslag tot wel 10 keer zo hoog kunnen maken. De meeste mensen kunnen hun hartslag maar 4 keer verhogen.
Enkele hartfrequenties (per minuut): Hond: 60-120. Kat: 120-180. Konijn: 200-300.
U kunt het hart vinden waar de elleboog de borstkas “raakt”. Ook in de lies kunt u de hartslag voelen. Een normale frequentie ligt tussen de 120 en 160 slagen per minuut.