Yakult past heel goed in een gezonde levensstijl. Veel topsporters gebruiken dan ook Yakult. Yakult kan de stoelgang verbeteren bij personen die gevoelig zijn voor verstopping. Ook kan Yakult bijdragen aan een evenwichtige darmflora door een toename van het aantal lactobacillen.
Het innemen van Yakult zou weliswaar het aantal bacteriën in het spijsverteringskanaal verhogen, maar dat wil niet zeggen dat je daardoor ook minder snel verkouden wordt of beter gaat poepen, aldus een andere hoogleraar. Echte wetenschappelijke onderbouwing is er dus niet.
Volgens de Europese voedselveiligheidsautoriteits EFSA mogen voor algemeen gebruik bedoelde probiotica als Yakult en Vifit niet gezond heten. Toch zou nu volgens Reuters bewezen zijn dat probiotica helpen tegen diarree als je een niet zo jofele darmflora hebt.
Op welk moment kan ik het best Yakult drinken? Op elk moment van de dag. Drink Yakult lekker koud uit de koelkast.
Vele mensen integreren Yakult in hun dagelijks ontbijtritueel. Hoe vaak mag ik Yakult drinken? Wij raden 1 flesje per dag aan, maar meer is natuurlijk ook mogelijk.
Overwegend mild voor je darmen
Griekse yoghurt bevat gunstige bacteriën (probiotica) die bijdragen aan een gezonde balans in je darmflora (12,13,14). Op deze manier draagt de yoghurt bij aan gezonde darmen en daarmee aan een goede vertering. Griekse yoghurt kan nog op een andere manier goed zijn voor de darmen.
Er zijn probiotische supplementen, maar er zijn ook een aantal probiotische zuiveldranken (Vifit, Actimel, Activia en Yakult). Soms ontstaan milde bijwerkingen van het nemen van probiotica, zoals buikpijn, diarree en opgeblazen gevoel.
Zo'n 80 gram per liter (dat zijn twintig klontjes). Yakult is met ruim twee suikerklontjes per flesje niet beter, net als Activia: bijna tien klontjes per bak van 400 gram.
De supermarktkoelingen staan er vol mee: zuiveldrankjes die pretenderen goed te zijn voor de darmen. Uit recent Brits onderzoek blijkt dat deze drankjes amper werken. Wat wel goed schijnt te zijn voor de gezondheid van de darmen, is kefir.
De diagnose 'lekkende darm' is te stellen met een test waarbij zonuline /histamine en calprotectine worden getest. De diagnose komt zowel voor binnen de reguliere als de complementaire geneeskunde.
Wanneer je minder goede bacteriën in de darm hebt, kunnen bacteriën die buikklachten veroorzaken de overhand krijgen. Een probiotica bevat goede bacteriën en kunnen daarom de darmflora herstellen. Nu zijn er in de supermarkt diverse drankjes te koop met probiotica: vifit, yakult en actimel.
Onderzoek heeft aangetoond dat probiotica grote schade kunnen aanrichten in de darmflora als ze na een antibioticakuur worden ingenomen. Probiotica worden tegenwoordig vaak ingeroepen als hulpmiddel tegen allerlei verteringsproblemen. Toch lijken ze niet zo heilzaam te zijn voor de darmen als eerst gedacht.
In gecontroleerde onderzoeken is aangetoond dat het in Nederland vrij verkrijgbare probioticum met Saccharomyces boulardii en een probiotische drank met Lactobacillus casei, L Bulgaricus en Streptococcus thermophilus in meer of mindere mate diarree bij antibioticumgebruik kunnen voorkomen.
Yakult is een verrassend lekkere zuiveldrankje met minimaal 6,5 miljard bacteriën per flesje. Yakult past heel goed in een gezonde levensstijl. Veel topsporters gebruiken dan ook Yakult. Yakult kan de stoelgang verbeteren bij personen die gevoelig zijn voor verstopping.
Bij een leaky gut (=lekkende darm) is de darmwand beschadigd geraakt en vallen er hele kleine gaatjes in de darmwand waardoor deze gaat lekken. Het gevolg is een cascade van elkaar beïnvloedende reacties, waardoor uiteindelijk het darmslijmvlies beschadigd raakt en een verhoogde doorlaatbaarheid van de darm ontstaat.
Voor de meeste mensen werkt cafeïne als een mild laxerend middel, dat er vooral voor zorgt dat je vaker moet plassen. Sommige mensen zijn echter gevoeliger voor het goedje, waardoor ze een zwaarder laxerend effect zullen ondervinden.
Door je inname van zuivel te beperken, kun je problemen zoals buikpijn, winderigheid en andere vervelende darmproblemen aanzienlijk verminderen. Vervang bijvoorbeeld je kwark/yoghurt of whey voor een plantaardige variant of een plantaardige eiwitshake. Een probiotica supplement helpt je darmflora gezond te houden.
Waar worden darmen echt blij van? Vezels! Uit onderzoek blijkt dat slechts 10 procent van de Nederlanders dagelijks genoeg vezels binnenkrijgt. Toch zijn zowel de onoplosbare als de oplosbare vezels essentieel voor gezonde darmflora.
Yoghurt wordt veelal aanbevolen omdat het goed is voor de bacteriën in je darmen. Dit komt omdat in bepaalde yoghurt Bifidobaderium lactis BB-12 (Bifidobacterium) zit. Uit onderzoek bij gezonde mensen is gebleken dat dit de darmflora kan verbeteren en dat dit ook te merken is aan de stoelgang.
Probiotica zijn goede darmbacteriën. Deze bacteriën overleven het maagzuur en bereiken daardoor de darm. Ze kunnen bijdragen aan de balans van het microbioom (ook wel darmflora genoemd). Wanneer het microbioom uit balans is, kunnen klachten ontstaan zoals diarree.
Om Yakult als gezond te bestempelen missen we toch een concrete onderbouwing. De probiotica claims zijn afgewezen door de EFSA en er is vooralsnog geen bewijs dat de bacteriën een andere (of betere) werking zouden hebben dan bijvoorbeeld de bacteriën in yoghurt.
Onderzoek met probiotica
Behalve bij het prikkelbaardarmsyndroom zijn probiotica nog geen onderdeel van de standaardadviezen bij buik- klachten zoals chronische obstipatie. 8 Toch is er een groeiende interesse in de toepassing van met name lacto- bacillen en bifidobacteriën.
2) Eet vezelrijk
Vezels zijn deeltjes in je voeding die onverteerd in je dikke darm terecht komen. Daar helpen vezels om je spijsvertering gezond te houden en verstopping te voorkomen. Bijvoorbeeld doordat ze vocht opnemen, net als een spons. Daardoor kunnen vezels de ontlasting dikker en soepeler maken.
Voor de algehele gezondheid is een probiotica met meerdere stammen meestal het effectiefst. De meest voorkomende stammen zijn afkomstig van twee soorten: Lactobacillus en Bifidobacterium. Naar deze twee stammen is het meeste onderzoek gedaan.