Hoe voorkomt u zwemmersjeuk? Ga liever niet zwemmen in water waarvan bekend is dat mensen er zwemmersjeuk hebben gekregen.Spoel u goed af onder de douche en droog u ook goed af na het zwemmen in zoet natuurwater. Vraag aan de gemeente waarvan het natuurzwemwater is of er iets bekend is over zwemmersjeuk.
Zwemmersjeuk begint na zwemmen in zoet natuurwater. Het komt door larven van een platworm. Die kruipen in uw huid. U kunt er hoofdpijn, koorts en misselijkheid bij krijgen.
Niet alle plaatsen waarin men kan zwemmen worden echter gecontroleerd. Het risico op zwemmersjeuk treedt op in watertjes waar men zowel de eenden als de slakken kan verwachten, veelal niet zo heel diep, stilstaand of langzaam stromend water.
Zwemmersjeuk is ongevaarlijk maar kan wel hinderlijk zijn en soms lang aanhouden. Het water van zwemvijver 't Wed en van de Oosterplas is van uitstekende kwaliteit. Toch kunnen mensen die gevoelig zijn voor zwemmersjeuk na zwemmen last krijgen van huidirritatie.
IJsblokjes in een washandje op de jeukende plek(ken). Dep wat mentholpoeder op de jeukende plek. Drenk een doek in appelazijn en wikkel het om de jeukende plek. Gebruik appelazijn niet op wondjes of op uw gezicht.
Jeuk door warmte in bed
Als u slaapt, verliest u een bepaalde hoeveelheid vocht. Dit vocht moet opgenomen worden door het beddengoed en de matrashoes. Als dat onvoldoende gebeurt, dan blijft het vocht op de huid, kunnen we afkoelen en kan de huid ontsteken en jeuken.
Zwemmersjeuk kan geen kwaad en gaat vanzelf over. De klachten duren 12 uur tot 3 weken. Zwemmersjeuk is niet besmettelijk.
Ziek word je van virussen
Een griepje, een verkoudheid: ziek worden we van een virus of een bacterie. Niet omdat we in een badpak in de regen aan de waterkant staan. Sterker: als je regelmatig in koud water gaat zwemmen, ben je minder vatbaar voor griepjes en verkoudheid.
Als je hebt gezwommen in water met blauwalgen, kun je last krijgen van jeuk en huiduitslag. Ook kun je last krijgen van hoofdpijn, misselijkheid, diarree, koorts, een zere keel, oorpijn, oogirritaties, loopneus of gezwollen lippen. De klachten gaan na ongeveer 5 dagen vanzelf over.
Chloor zit in het water om het schoon te houden en verspreiding van bacteriën en vuil te voorkomen. Maar helaas is het niet zo goed voor je huid. Het droogt de huid uit en kan ook huidirritaties veroorzaken. Even douchen na het zwemmen kan dit voorkomen.
Zwemmersjeuk ontstaat meestal enkele minuten na het zwemmen in zoetwater. Je krijgt last van een prikkelend gevoel op de huid. Na een uur verschijnen er heftig jeukende papels, rode vlekken of een licht gezwollen, rode huid. Zwemmersjeuk komt veel voor onder de rand van zwemkleding.
Als je in het water bent heb je meer kans dat je poriën zich openen en de chloor in je cellen terecht komt. Dit kan er voor zorgen dat je huid water, natuurlijke oliën en talg verliest en hierdoor uitdroogt en gaat schilferen. En dat kan dan weer leiden tot rimpels en kleine huidlaesies.
De jeuk en uitslag kunnen na een halve dag alweer verdwijnen, maar ook twee of drie weken aanhouden. De jeuk gaat meestal eerder vanzelf over. Er is geen medicijn tegen. Soms helpt het om de huid te koelen, bijvoorbeeld met een ice-pack of een theedoek met ijsklontjes.
Zwemmersjeuk bij honden? Zwemmersjeuk zoals bekend bij mensen wordt veroorzaakt door parasieten van vogels. Het is niet duidelijk of dit ook bij honden voorkomt. Bij mensen geeft het jeukende rode pukkels.
Netelroos of galbulten (de medische term is urticaria) is een huiduitslag met rode, licht gezwollen bulten en plekken die vaak heftig jeuken. Netelroos ontstaat meestal plotseling en de uitslag ontwikkelt zich in korte tijd. De plekken kunnen ook zo weer wegtrekken, meestal binnen enkele uren.
Uiteindelijk heeft deze ontregeling ook invloed op de bloedvaten en zenuwen in de hersenvliezen. Deze vliezen bevinden zich direct onder de schedel. Prikkeling van de bloedvaten en zenuwen hierin leidt tot hoofdpijn en ontregeling van de hersenschors.
Bouw dan langzaam op totdat je langer in het water kan blijven. De stelregel die vaak wordt gehanteerd is 1 minuut dippen per graden Celsius.
blijf niet te lang in het water. In het algemeen geldt dat je 1 minuut per graad Celsius watertemperatuur in het water kan blijven. Als het water twee graden is, kun je volgens die regel maximaal 2 minuten zwemmen.
Gezondheidseffecten van de desinfectie van zwembadwater
Bij een teveel aan chloor in het water kan men last krijgen van uitslag en eczeem. Water met een hoge pH verhoogt de gevoeligheid voor dit soort aandoeningen. Als het water veel in beweging is, komt het water met veel lucht in aanraking.
Op de website van Zwemwater(externe link) vindt u actuele informatie en nieuws over de officiële en goedgekeurde zwemlocaties in Nederland. Ook op een mobiele telefoon kunt u snel en handig een overzicht van alle veilige buitenzwemlocaties bij u in de buurt krijgen. Download daarvoor de app Zwemwater.
Hoe ziet huiduitslag eruit ? Een huiduitslag is een plots verschijnen van rode, roze of paarsrode bultjes of vlekjes op een bepaalde lichaamsdeel (bijv. het gezicht of de handen) of over grotere delen van het lichaam. Wanneer de gehele huid rood is spreken we ook wel van erytrodermie.
De vaseline crèmes of zalven werken echter beter, bij een erg droge huid. Deze crèmes of zalven houden de huid soepel en voorkomen verdere uitdroging van de huid. Klachten als jeuk, schilfering, kloven en branderige plekken verminderen en andere klachten, zoals eczeem, verergeren minder snel.
Ook is het heel vervelend als er door het krabben wonden ontstaan. Niet alleen geeft dit bij de genezing vaak extra jeuk, maar ook verslechtert de conditie van de huid (die meestal bij een huidaandoening toch al kwetsbaar is). Zo ontstaat er gemakkelijk een vicieuze cirkel: U heeft jeuk.
Raadpleeg je huisarts bij hevige jeuk tijdens het slapen om de oorzaak te vinden. Goede hygiëne is belangrijk, net als aangepast beddengoed. Draag luchtig zittende nachtkleding, bij voorkeur van katoen, dat niet schuurt. Zorg ervoor dat de huid niet te droog is en gebruik een anti-allergene voedende crème.