Oorspronkelijk hadden heren en ridders een uniek wapenschild. Toen in de late 12e eeuw het wapen steeds meer prestige had verworven, gingen zonen hun vaders wapen gebruiken, soms ongewijzigd. Zo ontstond het familiewapen.
Familiewapens worden steevast geassocieerd met adel, kastelen, rijkdom en ridders. Toch duidt een wapen lang niet altijd op een adellijke komaf. In Nederland lieten ook de boeren, burgers en buitenlui via dit soort erfelijke symbolen zien dat ze lid waren van een bepaalde familie.
De wapens van adellijke families worden in Nederland door de overheid beschermd en staan geregistreerd bij de Hoge Raad van Adel. Ook iedereen die niet van adel is kan een wapen aannemen en laten registreren mits het ontwerp voldoet aan de regels van de heraldiek.
Het is niet elitair en ook niet voorbehouden aan de adel. ,,Er zijn 324 adellijke geslachten in Nederland en er zijn 150000 wapens, op z'n minst. Iedereen mag gewoon een familiewapen voeren.
Hoe ziet een familiewapen eruit? Een familiewapen bestaat in principe uit een schild, helm met helmteken, helmkleden en een wrong (opgerolde doek). Soms zie je ook nog schildhouders, een voetstuk en een spreuk op een lint. Maar het belangrijkste is het schild, dit vond je ook terug in de wapenschildboeken.
In CBG Familiewapens zijn familiewapens digitaal ontsloten. De website bevat afbeeldingen van moderne en historische familiewapens en beschrijvingen van familiewapens. Het is een eenvoudig hulpmiddel om na te gaan of er een familiewapen is voor de familie die je onderzoekt.
Indien u een nieuw familiewapen wilt (laten) ontwerpen, is het raadzaam contact op te nemen met het College van Herauten ([email protected]). Het college kan u adviseren over de ontwerpcriteria en u de weg wijzen naar professionele wapenontwerpers en wapenschilders.
De Nederlandse leeuw komt oorspronkelijk uit het graafschap Nassau in het hedendaagse Duitsland. Vanaf de 12e eeuw gebruikten de Nassaus een staande gouden leeuw als familiewapen.
Het rood […] laat het vurige verlangen naar deugd kennen; de kleur van het morgenrood en betekent derhalve overwinnende kracht, triomf en heerschappij; tevens kleur van het recht. Blauw, de tweede kleur, van het hemelblauw afgeleid, betekent trouw, bestendigheid en deemoed.
Symboliek wapen
De leeuw is afkomstig uit het wapen van het Huis Nassau, het zwaard en de pijlenbundel van de Statenleeuw. De Statenleeuw stond op het wapen van de Staten-Generaal tijdens de Republiek der Verenigde Nederlanden. De pijlen staan symbool voor de zeven provinciën.
Onze familiewapen maker heeft honderden sjablonen voor schilden en symbolen. Je kunt in de bibliotheek van onze app als creator bladeren of naar voorwerpen zoeken. Je kunt alle elementen kleuren en combineren. Onze heraldiek generator maakt het heel gemakkelijk om je wapenschilden te maken.
Heraldiek of wapenkunde is de gewoonte die in onder meer in de loop van de twaalfde eeuw in Europa is ontstaan om wapenuitrustingen van ridders te versieren met symbolische voorstellingen, emblemen waaruit later de wapens zijn ontstaan.
Het wapenschild van het Koninkrijk der Nederlanden toont een leeuw. Een 'lion rampant', zoals dat in de heraldiek heet. Een klimmende leeuw van goud op een veld van azuur, die we niet in zijn hemdje laten staan.
Het oppervlak van het schild wordt het veld genoemd. Alles wat daarop voorkomt noemt men stukken. De beschrijving van het schild heet met een mooi woord de blazoenering.
Wapens en nationale emblemen zijn symbolen die door landen worden gebruikt om hun eigen identiteit uit te drukken. Zie ook het overzichtsartikel Heraldische wapens van de wereld en de categorie:Vlag naar land.
Tijdens de kruistochten kwamen zware, gesloten helmen in zwang. Om in de strijd te zien wie vriend en wie vijand was, moest elke ridder zijn eigen teken op het wapenschild afbeelden. Deze tekens werden al snel een belangrijk symbool en vonden een plek op documenten, grafstenen, gevelstenen en banieren.
De vlag van Nederland staat symbool voor Nederland en de eenheid en de onafhankelijkheid van het gehele Koninkrijk der Nederlanden. Het rood-wit-blauw is zowel te land als ter zee in gebruik als civiele vlag, dienstvlag en oorlogsvlag.
Het wapen van Duitsland bestaat uit een zwarte adelaar (de Bundesadler) op een geel veld. De poten, snavel en tong van de adelaar zijn rood. De huidige afbeelding is in stand sinds het ontstaan van de Bondsrepubliek in 1949, en voor geheel Duitsland sinds de hereniging in 1990.
Waarom is het eigenlijk een leeuw? "In 1815 koos de regering de Nederlandse leeuw als nationaal symbool. Een van de dieren die daarbij het onderspit moest delven was de kikker. Venetië had het diertje gebruikt om de spot te drijven met die republikeinen in hun zompige landje.
Op de Nederlandse Familienamenbank vind je de herkomst van een achternaam en ook waar die in Nederland het meeste voorkomt. Op Geneanet kan je je achternaam traceren in heel Europa. Hou bij Geneanet wel in gedachten dat de verspreiding van een naam uit de database komt van de stambomen in dat systeem.
Ga je op zoek naar Duitse genealogische bronnen, weet dan dat er geen centrale index voor heel Duitsland bestaat, zoals de site van het Rijksarchief in België of Open Archieven. Het loopt van deelstaat tot deelstaat uiteen wat je wel of niet digitaal gaat vinden.
Parochieregisters en registers van de burgerlijke stand online. De website van het Rijksarchief maakt meer dan 36,4 miljoen pagina's genealogische bronnen (parochieregisters en burgerlijke stand) toegankelijk. Miljoenen akten gratis in uw woonkamer toegankelijk.
De fleur de lis (ook fleur-de-lis, fleur-de-lys of 'Franse lelie') wordt gebruikt in de heraldiek, waar ze vooral geassocieerd wordt met Frankrijk. De lelie is in de leer der emblemata een symbool van de maagd Maria, van zuiverheid en maagdelijkheid.
Blazoen definities
naamw. Uitspraak: [bla'zun] Verbuigingen: blazoen|en (meerv.) 1) teken, meestal in de vorm van een gekleurd schild, als symbool voor een familie of een land Voorbeeld: `een leeuw en een kroon in het blazoen van de provincie`S...