De 1e week gaat je tattoo genezen en krijg je korstvorming. Dit gaat jeuken, niet krabben want dan kan je de inkt eruit trekken, insmeren helpt bij de jeuk. Nog steeds geen synthetische of wollen stof op de tattoo. De 2e week zijn de meeste korstjes er af en is je tattoo voorzien van een nieuwe dunne huidlaag.
Na zo'n 3 weken moeten de korstjes er helemaal afgevallen zijn en er moet een dunne huidlaag over de tattoo heen liggen. Deze huidlaag noemen we 'silver skin', en hij zorgt ervoor dat de tattoo er wat dof uitziet. De helderheid komt met de tijd terug als de tattoo helemaal geheeld is.
Hoe vaak moet je je tattoo insmeren? Smeer je tattoo de eerste 4 dagen om de 4 uur in als dat mogelijk is. Daarna minimaal twee keer per dag, in de ochtend en in de avond, totdat je tattoo helemaal genezen is. De genezing van je tattoo duurt ongeveer 2-4 weken.
Smeer de nieuwe huid regelmatig in met bodylotion/bodyoil om de huid vochtig te houden en deze te helpen met het herstelproces. Nooit aan de korstjes/velletjes krabben!! Binnen een aantal dagen zal alle oude huid verdwenen zijn en zal de uiteindelijke kleur van je tattoo zichtbaar worden.
De korst zal na enkele dagen iets krimpen, het kan eruit zien alsof de tattoo is gaan vloeien, dit is niet het geval, De tattoo is aan het genezen en het deel wat eruit steekt is al min of meer “vrij” van korst vorming.
Insmeren Na het wassen en voorzichtig droogdeppen van je tattoo kan je huid flink droog aanvoelen. En te droge tattoo kan hierdoor kleine scheurtjes en barstjes oplopen wat de tattoo kan beschadigen. Daarom wordt er in heel veel gevallen geadviseerd om je tattoo in te smeren met een creme of balsem.
Voor het slapen gaan mag je de tatoeage licht insmeren met de zalf die je hebt mee gekregen. Smeer de tatoeage niet dicht, maar zorg voor een dun laagje. Op die manier kan de wond blijven ademen. Draag er eventueel katoenen kleding overheen om zowel de tattoo als je beddengoed te beschermen.
Soms heeft het te maken met de keuze van de inkt, maar de zon is de grootste boosdoender waardoor je tattoo vervaagt. Soms zit je tattoo gewoon op een plek waardoor het sneller vervaagt, zoals op je vinger of op je voet. Alle tattoos vervagen uiteindelijk. Bij de een wat meer en sneller, dan bij de ander.
Vaseline kan ervoor zorgen dat de huid verstopt raakt. Dat komt doordat Vaseline echt een laagje over de tattoo legt, waardoor jouw huid niet meer kan ademen. Je loopt hiermee het risico dat je bacteriën “insluit” onder het laagje Vaseline, waardoor jouw tattoo kan gaan ontsteken.
De GGD raadt aan om je tattoo in te smeren met Bepanthen zo lang het een open wond is. Dat is ongeveer de eerste 5 à 6 dagen. Zoals gezegd onder het kopje Afdekken van de wond, werken wij met de second skin. Het voordeel van dit product is dat de tattoo nooit een open wond is.
Smeer je tattoo na het wassen en wanneer je het idee hebt dat 'ie uitdroogt in met een fijne crème. Door je tatoeage regelmatig in te smeren met een fijne crème (zoals Ultrablend van Lush of Bepanthen) zal je tattoo ook minder veel schilferen.
| Tattoo zalf vs tattoo crème. De LCHV richtlijnen*** geven aan dat een aftercare-product een hoog percentage vet moet bevatten en Bepanthen Tattoo Zalf bevat dit (70% vet). Bepanthen Tattoo Zalf is namelijk een 'vettige' zalf die een beschermend laagje op de huid legt.
Je tattoo heeft net als een normale wond, vocht nodig om te genezen. Als je tattoo te droog wordt, geneest het minder snel. Een te vochtige wond is weer niet goed, want dan verhoog je het infectiegevaar. Smeer je tattoo regelmatig in met de crème of zalf die je speciaal voor het genezen van je tattoo hebt gekocht.
De plastic folie is niets meer of minder dan de huishoudfolie die je thuis in je keukenla hebt liggen. Je tattoo wordt daarmee afgedekt om je te beschermen tegen bacteriën en andere ziektekiemen. En om je kleding te beschermen natuurlijk.
Als je te veel crème of zalf op je tattoo smeert, sluit je je huid te veel af en kan je tattoo niet ademen. Dit is echt te veel crème op je tattoo.
Dep de tatoeage voorzichtig droog met een schone handdoek. Gedurende drie dagen is het aan te raden om de tatoeage twee keer per dag te wassen. Hierna volstaat één keer per dag, gedurende de eerste week. Breng na het wassen een dunne laag bepanthene zalf aan.
Niet met Vaseline, Uierzalf of Nivea smeren. Dit dekt de wond af en belemmert het genezingsproces. Zorg dat je tijdens het genezingsproces: de tattoo/wond zo min mogelijk aanraakt (was eerst je handen voordat je de tattoo verzorgt)
Eén van de meest pijnlijke plekken voor een tattoo is absoluut de tepel. Hier komen veel zenuwuiteinden samen, waardoor de pijn moeilijk te verdragen is. De nek, onderrug, bovenste ribben en het hoofd staan ook hoog op het lijstje van onze professionele tatoeëerders en de Barber DTS -crew.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geeft aan dat het risico op kanker door tatoeages klein is, maar niet verwaarloosbaar: variërend van 1 op 10.000 tot 1 op 1 miljoen. Tatoeage-inkt bevat stoffen als polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's) en aromatische aminen.
Je moet ten minste 24 uur voor je tattoo-afspraak geen alcohol meer drinken omdat alcohol je bloed verdunt. Dit geldt ook voor andere stoffen die je bloed verdunnen, zoals drugs of medicatie (bijv. aspirine).
Je tatoeage zal nadat je hem hebt laten zetten een paar dagen sijpelen en bloeden. Slaap op dit punt niet op de tatoeage, omdat hij luchtcirculatie nodig heeft. Zodra de nieuwe huidlaag zich over je tatoeage heeft gevormd, meestal na vier tot zeven dagen, kun je erop gaan slapen.
Niet liggen op je net gezette tattoo
Probeer te voorkomen dat je op je tattoo gaat slapen. Dat is sowieso pijnlijk en komt het genezingsproces niet ten goede.
Als er sprake is van langdurige roodheid van de behandelde huid (> 4 dagen) en de roodheid verspreid zich als vlekken tot buiten de behandelde huid, dan kan er in zeldzame gevallen sprake zijn van een beginnende infectie. De symptomen hiervan zijn: Warm aanvoelende huid. Zwelling (oedeem)
Bepanthen Tattoo Zalf bevat een hoge concentratie dexpanthenol en ondersteunt het natuurlijke huidherstel van de getatoeërde huid (tattoo verzorging). Door de speciale samenstelling vormt de zalf een beschermend laagje op de huid. Het doorzichtige laagje sluit de huid niet af en laat haar ademen.