Dit kan een nierprobleem, leverprobleem of een hormonale stoornis (ziekte van Cushing) zijn. Maar ook suikerziekte, een blaasontsteking, een baarmoederontsteking en bepaalde tumoren kunnen leiden tot veel drinken en veel plassen.
Als uw hond te veel plast, en niet onbeperkt kan drinken, kan uw hond uitdrogen.Dit kan leiden tot blijvende schade aan de nieren. U mag dus nooit de waterbak weghalen! Vraag een dierenarts de oorzaak van het vele plassen te onderzoeken.
Hoe vaak plast een hond gemiddeld per dag? Een volwassen hond moet gemiddeld 3 tot 4 keer worden uitgelaten om zijn behoefte te doen. Omdat honden niet alleen maar plassen omdat het 'moet', maar ook om hun geur achter te laten, doen zij ook regelmatig kleine plasjes.
Pijn bij plassen, vaak plassen en bloed bij de urine zijn de drie meest voorkomende symptomen van blaasontsteking bij honden. Wanneer jouw hond na het gebruik van antibiotica nog steeds klachten heeft of de klachten binnen een half jaar terugkeren is het raadzaam om een uitgebreider onderzoek te laten doen.
Honden die niet zijn uitgedroogd produceren zo'n 10 – 20 ml urine per kg lichaamsgewicht per dag. Voor een hond van 10 kg betekent dat een minimum van een halve beker urine per dag. Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen veel plassen en vaak plassen.
Het is normaal om overdag 5 tot 7 keer te plassen en 's nachts 0 tot 1 keer. Wanneer u al aandrang krijgt als er minder dan 200 ml urine in uw blaas zit en u hier regelmatig aan toe geeft door dan te gaan plassen, verliest de blaas de normale blaascapaciteit. Vaak plassen is vaak heel hinderlijk.
Een blaasontsteking bij honden gaat vaak vanzelf over omdat de hond de bacterie er uiteindelijk gewoon uit plast. Dit is bij mensen net zo. Veel drinken is hiervoor wel belangrijk, dus als jij merkt dat jouw hond juist niet wil drinken, wordt dit wellicht een beetje lastig.
De meest voorkomende oorzaken van een blaasontsteking zijn bacteriële infecties en blaasstenen. Daarnaast kan een blaasontsteking ontstaan door poliepen, een afwijkende anatomie van de blaas en tumoren. Het zal duidelijk zijn dat antibiotica dus niet altijd dé oplossing is.
Als uit het urineonderzoek blijkt dat het inderdaad om een urineweginfectie gaat, zal er een behandeling met antibiotica worden gestart. Het doel daarvan is alle ziekmakende bacteriën uit de blaas en nieren te verwijderen. Ciprofloxacine wordt vaak voorgeschreven om een urineweginfectie bij honden te bestrijden.
De meeste puppy's kunnen ongeveer zeven uur lang slapen zonder te hoeven plassen, dus haal zijn waterbakje weg om ongelukjes te voorkomen. Als je puppy je 's nachts wakker maakt omdat hij moet plassen, houd de wandeling dan heel kort.
Even alleen zijn kan best, maar als een hond vaak en veel alleen is, dan gaat dat ten koste van het welzijn. Een volwassen hond kan soms wel 8 uur zijn plas ophouden, maar dat wil niet zeggen dat hij het emotioneel aan kan om voor 8 uur alleen door te brengen.
Laat je pup in het begin iedere 2 uur uit. Ga naar buiten voor en na iedere maaltijd, voor en na het slapen en na het spelen. Zet in het begin 's nachts de wekker. Hij kan zijn plas nog niet de hele nacht ophouden.
Oorzaken bij volwassen honden
Als je volwassen hond ineens in huis plast kan dit veroorzaakt worden door medische problemen zoals urineweginfecties, blaasstenen of incontinentie. Stress, angst, territoriale conflicten of veranderingen in de routine kunnen ook bijdragen aan dit gedrag.
Bij een hond met de ziekte van Cushing is het gehalte van cortisol in het bloed continue ongezond hoog. Als dit onbehandeld blijft, wordt de hond steeds zwakker, en zal tenslotte aan de aandoening overlijden. Cortisol wordt geproduceerd door twee kleine klieren die bij de nieren liggen. Deze klieren heten de bijnieren.
Een gestreste hond kan ook verstarren, of wegkijken van de waargenomen bedreiging.Honden hijgen wanneer ze opgewonden, warm, buiten adem na inspanning, of gestrest zijn. Hijgen als gevolg van stress gaat vaak samen met andere tekenen van stress en angst.
Verdeel rijst, zout of niet klontvormende kattenbakvulling op de betroffen plek. Deze hulpmiddelen kunnen urine uit de omgeving opnemen. Na tien minuten kun je alles verwijderen en de achtergebleven vlek behandelen. Dit kun je bijvoorbeeld met een speciale urinereiniger voor huisdieren doen.
Indien een blaasontsteking voor de eerste keer optreedt variëren de kosten tussen de 80-100 euro. Deze kosten zijn gebaseerd op een consult, urine onderzoek en medicatie. Indien aanvullend onderzoek nodig is (echo / röntgenfoto / bacteriologisch kweek) komen er kosten bij van 100-250 euro.
Er zijn dan ook verschillende oorzaken: Bekkenbodemproblemen; Een ziekte aan de blaas: blaasontsteking, blaasstenen of een blaastumor; Een eerdere operatie voor stressincontinentie geeft meer kans op een overactieve blaas; Medicijnen; Psychische problemen; Bestraling; Beschadiging of ziekte van de zenuwen.
Een overactieve blaas is een aandoening waarbij de blaas uit balans is en hypergevoelig wordt. Hierdoor moet u vaak plassen, heeft u heel vaak het gevoel dat u moet plassen of kunt u de plas niet ophouden als u moet plassen. Bij een overactieve blaas bent u als het ware aan het vechten tegen uw eigen blaas.
Normaal plast een mens ongeveer zeven keer per 24 uur. Als u dus aanzienlijk vaker plast dan dit, heeft u een overactieve blaas. U kunt soms wel ieder uur moeten plassen en soms ook wel vaker dan 1 keer per uur. Een overactieve blaas komt doordat uw blaas extra prikkelbaar is.
Veel drinken en plassen:
De nieren kunnen de urine niet meer goed concentreren als uw hond een nierprobleem heeft. Hierdoor zullen ze meer gaan plassen en daardoor meer gaan drinken. De urine zal dan wateriger zijn en het soortelijk gewicht van de urine en het concentratievermogen zal dus dalen.
De hond begint zijn gewicht te verliezen en in een later stadium krijgt hij last van braken en diarree. In een terminaal stadium gaat de hond geen urine meer produceren en gaat sterven door een ureum vergiftiging.