Door bij jou te liggen kan jouw kat lekker vredig en ontspannen slapen. Toch is het niet een eenzijdig verhaal. Je kat wil jou namelijk ook beschermen. Katten kunnen namelijk voelen wat wij ervaren en ze zijn alert wanneer er een potentieel gevaar dreigt.
Op of tegen je hoofd aan liggen, is dus een beredeneerde blijk van genegenheid. Anderzijds zal ze dit nooit doen bij iemand die ze niet vertrouwt, dus je mag je gerust uitverkoren voelen! Wat de 'huidhonger' van je kat betreft: ook daar is het om je vertrouwde geur én je lichaamswarmte te doen.
Een kat zoekt naar een warmtebron, en als ze die niet in de zon vinden, vinden ze het wel bij jou. Een kat slaapt simpelweg bij jou omdat die je leuk en gezellig vindt, ze voelen zich comfortabel en vallen daardoor gemakkelijk in slaap. Een kat markeert zijn territorium, zodat deze plek vertrouwd aanvoelt.
Dit wordt in kattentaal gezien als een vorm van agressie en is daarom wel degelijk bedreigend. Katten die elkaar niet mogen, kunnen elkaar langdurig aanstaren. Dat staren is meestal een voorbode van een gevecht.
Onderzoekers van de Engelse universiteiten Sussex en Portsmouth hebben wetenschappelijk aangetoond dat je aan katten kunt laten weten of je vriendelijk bent door te 'praten' met je ogen. De onderzoekers keken naar de zogenaamde 'slow blink' die, vertaald naar menselijke communicatie, gezien kan worden als een glimlach.
De meeste boosheid bij katten komt voort uit angst, en agressief gedrag stamt af van het idee dat je kat heeft dat hij zich moet verdedigen. Als je je kat in een situatie brengt waar angstige emoties opkomen, zal dat vaak uitmonden in boosheid.
Ze zijn territoriaal
Katten hebben niet altijd bij mensen thuis op de bank kunnen chillen; het zijn oorspronkelijk geen huisdieren. Ooit leefden ze buiten en moesten ze hun territorium beschermen. Door op jouw spullen te gaan liggen, claimen ze hun plekje in huis.
Hij drukt zijn harige kopje tegen je aan en zijn wangetjes wrijven langs je heen, waardoor hij zijn geur op jou achterlaat. Hij laat jou weten dat hij je leuk vindt en dat je van hem bent! Wanneer je kat op zijn rug gaat liggen en zijn buikje blootstelt aan jou, is dat een teken dat hij je vertrouwt.
Gemiddeld heeft de mens een zichtscherpte van 20/20. De visuele scherpte van een kat fluctueert tussen 20/100 tot 20/200. Ofwel: een kat moet op ongeveer 6 meter van een object zijn om te kunnen zien wat een mens van 30 tot 40 meter afstand kan zien.
Geef 'kattenkusjes' door je ogen zachtjes dicht te doen en probeer zo min mogelijk in de ogen van je kat te kijken. Experimenteer met waar en waarmee ze geaaid wil worden. Ga zelf op de grond zitten of liggen om contact te maken met je kat. Praat tegen je kat in plaats van haar altijd te willen aanraken.
Je kat miauwt veel om aandacht te vragen
Dan hebben ze vrij snel in de gaten dat miauwen wat oplevert en wordt het aangeleerd gedrag. Je kat kan gaan miauwen uit verveling, hij wil dan aandacht van je of spelen. Er zijn katten die dan juist 's nachts veel miauwen.
De kat stelt zich extra kwetsbaar op door zijn buik te tonen. Een kat zal daarom niet op deze manier gaan liggen wanneer er roofdieren in de buurt zijn. Alleen wanneer de kat helemaal ontspannen is en zich veilig voelt, gaat hij op zijn rug liggen met zijn buik omhoog.
Ze houden er bijvoorbeeld van om grotere stukken in huis te rennen. Laat dus bij een paar kamers de deur open zodat hij de ruimte heeft. Ook is het slim om een krabpaal aan te schaffen. Zo voorkom je dat je kat als jij even niet oplet zijn nagels scherpt aan je bank.
Hieruit concluderen de onderzoekers dat katten niet alleen hun baasje herkennen, maar ook door de tijd heen leren in welke gemoedstoestand hun mens zich bevindt en zich daarop instellen.
Katten weten dat ze in de dierenwereld relatief klein en kwetsbaar zijn, daarom slapen ze instinctief het liefst op een beschutte plek, waar ze zich een beetje kunnen 'verstoppen'. Dat geeft ze een veilig gevoel.
Onder elkaar communiceren katten vooral via lichaamstaal. Maar bij ons gebruiken ze hun stemgeluid. Klein kittens hebben als snel in de gaten dat mensen veel sterker op stemmen reageren dan op lichaamstaal of geurboodschappen.
Uit onderzoek van de Amerikaanse Oregon State University blijkt dat katten wel degelijk van mensen kunnen houden. Voor het onderzoek moesten 38 katten kiezen tussen menselijke aandacht, speeltjes en geuren. De helft van de beestjes koos zonder twijfel voor menselijke aandacht.
Als je kat slaapt met haar pootjes onder haar lijf dan voelt ze zich helemaal thuis. Een geïrriteerde kat zal haar poten strekken en de haren op haar rug recht overeind zetten. Een kat met een goed humeur zal zich niet zo groot maken om er kleiner en niet bedreigend uit te zien.
Nu blijkt dat niet alleen honden, maar ook katten ons vanalles proberen duidelijk te maken. Daarvoor doen ze zelfs zo veel moeite dat ze een eigen, voor mensen begrijpbare taal hebben ontworpen. Als katten met elkaar communiceren, doen ze dat niet met hun 'typische' miauw.
Je kat knipoogt met beide ogen
Je lieve kat knipoogt met beide ogen naar je. Dat is kussen met de ogen en betekent "ik hou van je". Als je in kattentaal op je kat wilt reageren, knijp dan beide ogen langzaam dicht in haar richting. Jouw kat zal dit begrijpen.
Als je kat constant rond je benen draait, dan is dit waarschijnlijk een teken van ware liefde. Wrijven tegen iemand is hoe katten hun genegenheid tonen. Net als bij het kopjesgeven laten ze hun 'blije boodschap' achter op het onderwerp van hun verlangen, en claimen ze het daarmee als hun bezit.
Ze kan nog zo schuldig kijken, maar zich schamen doet ze niet. Maar dat is een illusie, zegt Schilder. 'Als je hem met de hand van de tafel schuift, zal hij precies hetzelfde doen. ' Het dier kan zich niet schamen.