Playa Kalki is tevens een fijne plek om na je onderwateravontuur nog even heerlijk te zonnen in het witte zand, of om lekker te lunchen bij een beachbarretje. De bekende duiklocatie Mushroom Forest heeft niet veel introductie nodig. Het wordt consequent verkozen tot de nummer één duikspot op Curaçao.
Het ligt iets ten noorden van Venezuela en is omgeven door meer dan 40 vierkante mijl van de beste koraalriffen in het Caribisch gebied. De koraalriffen bevinden zich op een diepte van ongeveer 30 meter en lopen dan af tot een diepte van meer dan 300 meter op sommige plaatsen.
Er zijn tal van duikopleidingen, waarvan PADI de meest bekende is. De kosten van de opleiding zijn afhankelijk van de duikschool. Reken op een bedrag tussen 375 en 450 euro. Voordat je begint met het nemen van duiklessen kun je ook een proefduik of een introductieduik maken.
Flamingo's spotten op Curaçao
Je kunt op twee plekken flamingo's zien op Curaçao: bij de Sint Michielsbaai en bij de zoutpannen van Jan Kok in Sint Willibrordus, ook wel de saliña van Rif-Sint Marie genoemd. Bij de Sint Michielsbaai zijn de flamingo's helaas erg ver weg.
Tijdens het snorkelen op Curaçao is het handig om waterschoenen te dragen. Je loopt er makkelijk mee het water in en je zult je voeten minder snel openhalen aan koraal. Ook ben je beter beschermd tegen eventuele zee-egels. Ook zit er in je duikbril soms een siliconenlaagje dat voor een bepaalde waas zorgt.
De wijken Koraal Specht, Souax, en Seru Fortuna staan bekend als arme en daardoor minder veilige wijken. Je kunt hier op zichzelf prima met een auto doorheen rijden maar het is niet raadzaam om een van deze wijken te voet te verkennen, zeker niet na zonsondergang.
Waar verblijf ik op Curaçao? De bekendste plekken om te verblijven zijn bij de bekende stranden Jan Thiel en Mambo Beach, maar ook het prachtige district Pietermaai is een geliefde plek. Daarbuiten biedt Curaçao nog meer mooie kustplaatsen en afgelegen parels om te overnachten.
Op Curaçao komen enkele gevaarlijke vissen voor zoals de lionfish en de Stone fish (steenvis). De steenvis is het gevaarlijkst. Het gevaarlijke aan deze vis is dat je hem meestal niet ziet. De steenvis camoufleert zich en ligt bijna bewegingloos op rotsen te wachten totdat niets vermoedende vissen voorbij zwemmen.
Waar vind je schildpadden op Curaçao? Schildpad-spot-zekerheid heb je in theorie op Klein Curaçao en in praktijk op Playa Grandi. Ook heb je een redelijke kans bij Playa Lagun en Porto Marie. Je kunt ze zelfs zomaar tegenkomen bij een ander strand, maar wil je ze per se zien, dan raad ik je echt Playa Grandi aan.
Daardoor is Playa Grandi de perfecte plek om met schildpadden te zwemmen. Voordat je het weet zwem je tussen 4 schildpadden door, hoe leuk. Je kan de schildpadden op Playa Grandi vaak vinden tussen 10:00 en 16:00 uur.
Verblijven bij het gezellige Jan Thiel Baai
Het is allemaal een stukje kleiner en iets minder massaal dan Mambo Beach maar het is er zeker niet minder druk. Als we moeten kiezen tussen het strand van Mambo of Jan Thiel dan vinden we Mambo Beach wel een stuk mooier doordat het wat ruimer is.
Bij Santa Cruz kunt u opstappen en deze zal u langs de kust naar de blue room brengen. Na een korte vaartocht komt u aan bij deze attractie, na korte instructie kan de grot in worden gezwommen. Na zo een 15 minuten zal de boot weer terug varen en word u weer netjes bij Santa Cruz afgezet.
Op Curaçao komen tien soorten inheemse zoogdiersoorten voor: vleermuizen (8 soorten), het Curaçaos witstaarthert en het Curaçaos konijn. Daarnaast zijn er de afgelopen eeuwen grote groepen zoogdieren op het eiland gebracht die uiteindelijk verwilderden. Geiten en katten zijn daar voorbeelden van.
De kans op een ontmoeting met een zeeschildpad is onderwater het grootst bij Playa Lagun, de sleepboot bij Caracasbaai en rond Klein Curaçao.
In de natuurlijke lagune bij de Dolphin Academy kun je zij-aan-zij met de dolfijnen het water in duiken en onder water de dolfijnen aaien en enige interactie met ze hebben. Tarief € 189 incl. toegang tot Sea Aquarium Park.
Voor Curaçao, Sint Eustatius en Sint Maarten werden elk drie haaiensoorten waargenomen. Er is nog een aanvullende BRUV-onderzeeërtest op 300 meter diepte rondom Curaçao gedaan, waarbij een extra haaiensoort werd gezien: de Cubaanse doornhaai.
Op Curaçao komt de Curaçaose slang (Liophis triscalis) of Kolebra di Kòrsou voor. Veel mensen zijn bang voor slangen. Terwijl de slangen die wij tegen kunnen komen volstrekt ongevaarlijk zijn en dat weten mensen meestal zelf ook. Toch kunnen ze hun angst niet bedwingen wanneer ze dit reptiel zien.
Met snorkelen moet je vooral opletten voor zee-egels. Op sommige stranden is veel dood koraal aangespoeld hier vinden veel mensen het prettig om met waterschoenen het water in te gaan om wondjes te voorkomen.
Op een gegeven moment heb je de stranden wel gezien, heb je elke vis ontmoet, heb je de lagunes met flamingo's bezocht en te vaak uit eten geweest in Willemstad. Eigenlijk is alles tussen de zeven dagen en 2.5 week een prima tijd om je te vermaken op Curaçao.
Als u naar Curaçao reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Het paspoort moet voor het hele verblijf in Curaçao geldig zijn. U kunt niet met uw Nederlandse identiteitskaart reizen naar Curaçao.