Hij filtert niet alleen kookluchtjes, maar filtert ook pollen, bacteriën en allergenen uit de lucht. Een groot voordeel is dat een plasmafilter een lange levensduur heeft in tegenstelling tot een koolstoffilter, welke gemiddeld iedere 3 maanden moet worden vervangen. Dit scheelt dus weer in de portemonnee!
Gemiddeld gaat een koolstoffilter 6 tot 8 maanden mee. Dit in tegenstelling tot plasmafilters, deze hebben een levensduur van zo'n 15 jaar. Het plasmafilter is een relatief nieuwe ontwikkeling en werkt met koude verbranding. Het filtert naast de geuren uit de kooklucht ook pollen, bacteriën, virussen en schimmels.
Een plasmafilter gaat de gehele levensduur van de keuken mee en hoeft nooit gereinigd te worden. U moet alleen na het koken de afzuigkap nog even na laten draaien om het systeem schoon te houden.
Werking van een plasmafilter
Na deze voorfiltering, wordt de lucht door een op plasma gebaseerde reactie en oxidatieproces gevoerd. In het hoogspanningsveld van de Plasmafilter ontstaat een reactie en oxidatieproces waardoor hinderlijke geuren en verontreinigde lucht worden vernietigd.
Een filter gaat gemiddeld 6 maanden mee. Daarnaast filtert een recirculatie afzuigkap ongeveer 85 à 90 procent van de geurtjes uit de kooklucht. Dit is minder dan bij een luchtafvoer. Bovendien is de zuigkracht minder goed als je de afzuigkap als recirculerende afzuigkap gebruikt.
De Bora Basic is de beste inductie kookplaat met afzuiging van 2021. Met een Bora kookplaat heb je het beste systeem op de markt. Een uniek design met een topklasse levensduur zorgt voor veel kookplezier. De afzuiging kan naar één of twee kanten worden gedraaid.
Veel mensen vragen zich af of ze een luchtafvoer afzuigkap of een recirculatie afzuigkap moeten nemen. Omdat een luchtafvoer afzuigkap veel beter en effectiever is in het afvoeren van kooklucht en vet, raden we altijd aan om een luchtafvoer afzuigkap te nemen.
Een plasmafilter wordt op de uitlaat van een afzuigkap gemonteerd. Voor bijna iedere afzuigkap is er een passend plasmafilter. Het plasmafilter wordt afhankelijk van het type afzuigkap onzichtbaar weggewerkt in de schacht van de afzuigkap of achter uw keukenmeubels.
Een koolstoffilter kost gemiddeld 50-60 euro en dient 1 tot 2 keer per jaar vervangen te worden. Een plasma filter kost 750 euro en gaat 7-10 jaar (afhankelijk van het gebruik) mee. Een monoblock kost 120-140 euro en gaat 5-6 jaar mee.
Bij recirculatiesystemen blijft de lucht gewoon in de woonruimte. De lucht, die niet alleen kook- en braadgeurtjes maar ook vetmoleculen bevat, wordt door de afzuiging aangezogen, gefilterd en weer vrijgegeven in de keukenruimte. De lucht komt er gereinigd terug uit.
Een longlife koolstoffilter kun je eenvoudig schoonmaken in de vaatwasser. Let wel op dat je dit in een lege afwasmachine doet om te voorkomen dat er etensresten vast komen te zitten in het filter. Het verschilt per merk of en welk schoonmaakmiddel je hiervoor kunt gebruiken.
Misschien heb je nog nooit van koolstoffilters gehoord, maar het is een belangrijk onderdeel dat nodig is tijdens het koken. Ze zorgen namelijk voor een prettige en gezonde leefomgeving, door het filteren van fijnstof en nare kookluchtjes. Welke koolstoffilter je nodig hebt, hangt af van de afzuigkap die je hebt.
Breedte van de recirculatie afzuigkap
Zorg ervoor dat je afzuigkap tenminste net zo breed is als je kookplaat. Een 60 cm afzuigkap boven een 90 cm fornuis werkt simpelweg niet. Een 90 cm afzuigkap werkt wel prima boven een 60 cm kookplaat.
De ULBF moet na 300 bedrijfsuren worden vervangen, de ULB3X na 600 bedrijfsuren. BORA X Pure: In de recirculatievariant van de BORA X Pure is de BORA Pure actieve-koolfilter (PUAKF) het enige juiste product. Na 150 uur draaien is het filter echter wel aan vervanging toe.
Beide soorten afzuigkappen hebben een vetfilter om het vet op te vangen dat tijdens het koken vrijkomt. Afzuigkappen met een recirculatiesysteem hebben ook een koolstof- of plasmafilter nodig. Koolstoffilters maak je eens in de zoveel tijd schoon of vervang je. Als alternatief hiervoor bestaan plasmafilters.
Een motorloze afzuigkap is een afzuigkap zonder motor. Deze afzuigkappen maken gebruik van het centrale afzuigsysteem van uw woning. Op deze manier heeft u geen last van een motor welke veel kabaal maakt.
Als jouw afzuigkap een koolstoffilter heeft, is het belangrijk om bij intensief gebruik het filter elke 6 maanden te vervangen. De lucht gaat bij dit type afzuigkap namelijk niet via een afvoer naar buiten, maar de lucht wordt gereinigd en vervolgens weer de keuken in gelaten.
Tijdens het koken komt fijnstof vrij, vooral bij het braden van vlees en het wokken van groenten. Die fijnstof kan tot enkele uren na het koken in huis blijven hangen. Een afzuigkap is dan ook een must, het liefst met een kap die helemaal over het fornuis hangt, zodat de damp eronder blijft.
Een recirculatie afzuigkap zuigt de vuile lucht op, waarna de koolstoffilters al het vuil in de opgezogen lucht absorberen. De lucht wordt vervolgens schoon en wordt weer door de afzuigkap in de ruimte terug geblazen.
Elke recirculatie afzuigkap maakt gebruik van koolstoffilters. Hiermee reinigt het apparaat de lucht in je keuken en blaast deze vervolgens weer terug. Om te zorgen dat je afzuigkap goed werkt, is het belangrijk om de filters regelmatig te vervangen.
Een dampkap zonder afvoer voor het ultieme kookplezier
De unieke Pure technologie vervangt complexe afvoerbuizen én je krijgt er zuivere lucht voor in de plaats. Met een recirculatiedampkap hoef je helemaal geen toegevingen te doen op vlak van design, comfort of efficiëntie.
Dit werkt volgens een natuurkundig principe. Kookdampen stijgen namelijk op met een snelheid van een meter per seconde. Een krachtig afzuigsysteem in de kookplaat zuigt de damp naar beneden met en snelheid van vier meter per seconde. De afzuigsnelheid is dus krachtiger dan de opstijgsnelheid.
Als beste budget recirculatie afzuigkap komt de TF 6000 Davoline vlakscherm afzuigkap het beste uit de test. Dit is een RVS afzuigkap met een uitschuifbaar scherm die eenvoudig onder het keukenkastje te monteren is.
Een afzuigkap heeft veel lucht nodig om goed te kunnen werken. Als deze lucht niet aanwezig is, kan de afzuiger niet optimaal werken. Dit kun je oplossen door bijvoorbeeld een raam open te zetten. De afzuigkap kan extra of rare geluiden maken als de filters niet goed geplaatst zijn.
Recirculatie Afzuigkappen
Een recirculatie afzuigkap is een goede oplossing als je geen afvoerkanaal hebt in je keuken. Recirculatie afzuigkappen gebruiken vaak een koolstoffilter om de lucht te zuiveren. Het koolstoffilter haalt de deeltjes en geur uit de lucht en stuurt de gefilterde lucht weer naar buiten.