Zoete en mousserende wijnen kunnen het beste geserveerd worden op een temperatuur tussen de 6 en 8 graden. Een lichte, zachte rode wijn van karakter smaakt het beste tussen de 12 en 17 graden. Een zwaardere rode wijn is perfect op kamertemperatuur (17 tot 19 graden).
Wijn inschenken
Een wijnfles moet je vasthouden aan de onderkant van de fles wanneer je gaat inschenken. Je vult het glas tot minder dan de helft of tot aan het punt waar het glas het breedst is. Draai de wijnfles een kwartslag om om druppels te vermijden.
Als vuistregel geldt dat witte wijn tussen 7-13 graden moet worden geserveerd en rode wijn tussen 12-18 graden. Er zijn echter nuances en lichtere wijnen worden in principe op een iets lagere temperatuur geserveerd dan volle wijnen.
Met je vingers op de steel en niet bij de kelk, dat is de perfecte manier om een glas wijn te hanteren. De belangrijkste reden om je glas bij de steel vast te houden, is dat hierdoor de wijn niet opgewarmd wordt door de warmte van je handen. Bovendien voorkom je hiermee vette vingers op je glas.
"Als er een diepe ziel onderin de fles zit, dan zit er heel goede wijn in". Wederom word het door niemand op persoonlijke titel verkondigd (waarschijnlijk wegens geen goed argument), maar wordt er altijd verwezen naar "ze". Het generaliseren van de genoemde flessen is houdt een risico in.
Een bijzonder kwetsbare of oude wijn (vooral een van 15 jaar of ouder) kan je het beste pas een minuut of 30 voor het drinken decanteren. Een jongere, krachtigere, volle rode wijn - en ja, zelfs een witte - kan een uur of langer voor het serveren worden gedecanteerd.
Wijnglas vasthouden aan de steel
De belangrijkste reden waarom je wijnglazen aan de steel moet vasthouden en niet bij het glas is dat de warmte van je hand de wijn zal opwarmen. Het opwarmen zorgt ervoor de smaak van de wijn negatief wordt beïnvloedt, waardoor deze wat vlakker smaakt.
Wij hanteren de vuistregel 6 glazen uit een fles. Rode wijn schenk je tot net onder de boling. Je moet rode wijn kunnen draaien zonder dat het eruit klotst. Witte wijn en rosé schenk je juist net boven de bolling.
Je klinkt het glas tijdens een toast
Maar houd er rekening mee dat er nooit geklinkt mag worden met de glazen. In plaats van dat je dat doet, hef je alleen het glas. In de middeleeuwen werd er met het glas geklinkt, met de bedoeling dat er wat drinken in het andere glas werd gemorst.
Plop! Als de kurk breekt tijdens het openen van de fles en deze is nat van binnen, dan kan je er bijna vanuit gaan dat deze wijn bedorven is. Terugbrengen dus!
Als het einde van de kurk vochtig is, weet je dat de wijn niet is geoxideerd. Flessen waar een kurk in zit worden tijdens het bewaren op hun zij neergelegd. De kurk zet uit in de hals van de fles en voorkomt zo dat er zuurstof in de fles komt.
Een sommelier, ook wel wijnober of wijnkelner, is werkzaam in de horeca. Dit is de aangewezen persoon die binnen bijvoorbeeld een restaurant advies geeft over wijn en wijnspijs-combinaties.
Klinkt eenvoudig: even de wijn uit de koelkast of de kelderkast halen en in de woonkamer of keuken zetten. De 'kamertemperatuur' die in de definitie van chambreren naar voren komt, is echter ook gedefinieerd: het gaat dan om een temperatuur van zo tussen de 15 en 18 graden Celsius voor rode wijnen.
Volgorde wijnproeverij
Als u zowel rode als witte wijn gaat schenken, komt witte wijn altijd eerst. Begin met de lichte en frisse varianten zoals Verdejo en Sauvignon Blanc en drink de houtgerijpte Chardonnays als laatst.
De reden om een fles wijn te decanteren is om droesem in de wijn te scheiden van de wijn. Droesem in een wijn is heel natuurlijk. Dit zijn kleine deeltjes die al die tijd aanwezig waren, maar na verloop van tijd samenklonteren en naar de bodem van de fles zinken.
Omtrent deze normalisering doen de wildste verklaringen de ronde waaronder: 75 cl was de longcapaciteit van de gemiddelde glasblazer. 75 cl was de gemiddelde consumptie bij een maaltijd. 75 cl was het ideale volume om wijn te conserveren.
Eén glas wijn per dag gezond? Dat is niet juist. Er is geen bewijs dat matige consumptie van alcohol in het voordeel van je gezondheid kan werken, bijvoorbeeld beschermend tegen hart- en vaatziekten. Er is dus geen reden om voor je gezondheid alcohol te gaan drinken.
1 fles wijn, 7 standaard glazen voor wijn. 1 fles jenever, 21 tot 22 standaard glazen voor sterke drank.
Het steeltje van het glas
Ga je met je hand namelijk om de kelk dan gebeurt het volgende: vingers op het glas zo dat de kleur van de wijn nog slechts door een vetfilter ziet. De warmte van je hand warmt de inhoud snel op. En tot slot, in plaats van de geur van de wijn ruik je nu zeep, handcrème of anderszins.
Houd uw wijnglas bij de steel vast
Wijnglazen met steel kunt u het beste vasthouden door de steel helemaal onderaan, bij de voet van het glas, vast te pakken. Ik houd de steel liefst vast met mijn duim, wijs- en middelvinger en ik laat de overige twee vingers dan op de voet van het glas rusten.
Let erop dat u de glazen overigens ook niet helemaal vol schenkt. Zo blijft er namelijk weinig ruimte over om de aroma's tot hun recht te laten komen. Schenk de champagneglazen driekwart vol. Bij tulp- of wijnglazen schenkt u de champagne in tot iets na de bolling van het glas.
Door het ontkurken geeft u zo'n wijn een beetje extra zuurstof, waardoor hij zijn kwaliteiten vlugger zal blootgeven. U kan de wijn dan gerust 2 uur op voorhand openen. Nog beter is om een jonge wijn te karaferen.
Ontkurk de wijn gerust 2 uur op voorhand. Nog beter is om een jonge wijn te karaferen (over te gieten in een karaf). De wijn neemt dan veel meer zuurstof op, en zijn kwaliteiten zijn sneller waarneembaar. Bij oudere wijnen is het fruit al veel minder aanwezig.
Tijdens de bewaring zal er zich een bezinksel vormen van wijnsteenzuur, tannines, anthocyanen, etc. Ook ongefilterde wijnen bevatten vaak een bezinksel dat kan zorgen voor onaangename ervaring in de mond. Daarom gaat men deze wijnen overgieten in een karaf om het bezinksel te scheiden van de wijn.