Citroenzuur (Citric Acid) is een organisch zuur dat van nature voorkomt in citrusvruchten zoals de sinaasappel, citroen, mandarijn en limoen. In citroenen en limoenen vormt Citroenzuur zo'n 8% van het geheel. Maar deze zuur zit ook in andere voedingsmiddelen zoals bessen en enkele groeten als sla en tomaat.
Citroenzuur wordt natuurlijk gebruikt om de zuurtegraad omhoog te brengen in voedingsmiddelen, maar ook in cosmetica en dat soort dingen. Het is ook een antistollingsmiddel bij het afnemen van bloed en wordt gebruikt bij het etsen van metalen. Maar de allerbelangrijkste toepassing is wel het oplossen van kalk en roest.
Er is gebleken dat citroenzuur de zichtbaarheid van littekens op het gezicht vermindert en de huid sneller geneest. Om deze nare plekjes in te perken óf te voorkomen, doe je dit: knijp citroensap op een wattenschijfje en wrijf het over de plekjes. Spoel na met koud water.
HEITMANN pure Zuiver citroenzuur in een praktische spuitfles verwijdert kalkaanslag op oppervlakken en armaturen in badkamer en keuken. Het kan op verschillende manieren door het hele huis worden gebruikt en is krachtig en schoon. Het is een natuurlijk product en daarom volledig biologisch afbreekbaar.
Kunstmatige en natuurlijke E-nummers
Andere E-nummers zijn stoffen die van nature in eten en drinken voorkomen. Zo staat E300 voor vitamine C en E330 voor citroenzuur. Zowel kunstmatige als natuurlijke E-nummers zijn voor gebruik goedgekeurd door de EFSA en zijn veilig voor onze gezondheid.
Ook hebben we binnen onze lichaamscellen géén citroenzuur, wat een connectie heeft met schimmel en zwavelstoffen. Of citroenzuur nu gezond is onjuist ongezond, hangt een beetje in het midden. Het is relatief veilig, maar kan, dankzij te hoge doseringen, in ons lichaam zich stapelen.
Titaniumdioxide (E171) is witte kleurstof die in bijvoorbeeld snoep en kauwgom zit. In 2021 concludeerde EFSA dat de stof niet meer veilig is als E-nummer. Eerder riepen we samen met andere Europese consumentenorganisaties de Europese Commissie (EC) al op om het gebruik van titaniumdioxide in voedsel te verbieden.
Het beste antwoord. Citroenzuur is niet hetzelfde als citroensap. De stof citroenzuur wordt weliswaar ook in citroensap gevonden, maar de tamelijk eenvoudige chemische samenstelling wordt tegenwoordig uit suiker gesynthetiseerd (C6 H8 O7).
Krijg je toch een kalkvlek op de zwarte kraan? Geen paniek, gebruik dan schoonmaakmiddel op basis van citroenzuur, gebruik geen middelen met chloor of andere agressieve middelen. Laat schuursponsjes, schuurmiddelen of microvezeldoeken in de kast liggen.
Zoals de naam al doet vermoeden, komt citroenzuur uit de vrucht citroen. Behalve in citroenen vinden we dit organische zuur ook in andere citrusvruchten. Denk aan limoen, kiwi, passievrucht en ananas. Verwar citroenzuur niet met citroensap, waarin het zuur in geringe mate voorkomt.
Voeg citroenen, aardbeien, papaja en ananas aan je dieet toe, omdat ze boordevol vitamine C zitten en vitamine C helpt meer collageen aan te maken, wat zal helpen de verschijning van rimpels en lijntjes te minimaliseren en zal voorkomen dat meer rimpels worden gevormd.
Er zit veel vitamine C in citroenwater en dat zorgt ervoor dat je immuunsysteem goed zijn werk kan doen. Door elke dag een glaasje citroenwater te drinken, kun je voorkomen dat je ziek wordt. Een glas citroenwater kan ook helpen tegen misselijkheid of maagpijn.
"Citroen en limoen zijn erg zuur. Dat zuur zorgt voor tandbederf, tandvleesontstekingen, beschadigingen aan je tandglazuur of de buitenste beschermlaag van je tanden én een slechte adem", aldus Davidowitz. "Wil je je tanden tevreden houden, drink je dus het best water zonder toevoegingen."
De hoge zuurgraad in het drankje kan bij overconsumptie van het citroenwater het glazuur van de tanden aantasten. De tanderosie heeft tot gevolg dat je gevoelig wordt voor het eten van hele hete of koude producten.
Citric acid komt ook voor in gezichtsoliën en huidcrèmes tegen pigmentvlekken omdat het een verhelderende werking heeft. Het is een veilige component in natuurlijke en biologische verzorging, maar kan bij mensen met een intolerantie voor citroenzuur allergische reacties veroorzaken.
Let op: Ga niet aan de slag met agressieve middelen zoals azijn, antikal, fosforzuur, zoutzuur, chloor, schuurmiddelen e.d.. Deze middelen kunnen een zwarte kraan gemakkelijk beschadigen.
Hardnekkige vlekken in je wasbak maak je het beste schoon met azijn en water; Meng azijn met water in een verhouding van 1:40 en breng dit aan op het oppervlak van de spoelbak. Laat het mengsel 20 minuten intrekken. Spoel af met koud, schoon water.
Het gehalte citroenzuur in citroensap is 53,89 g/L.
Citroenzuur is in poedervariant te krijgen in webwinkels en winkels waar ze organische middelen verkopen. Het water en het citroenzuur roer je met een lepel goed door elkaar tot het één geheel is geworden. Vervolgens voeg je een scheutje citroensap toe aan het mengsel.
Fruit: boordevol e-nummers
Dat is best gek. Want in 'natuurlijke' producten, zoals bijvoorbeeld een blauwe bes, zitten meer dan 13 e-nummers. Een banaan bevat er minimaal vijf. En een passievrucht bevat alleen al twaalf e-nummers aan kleurstoffen.
E-nummers zijn stoffen die de eigenschappen van voedingsstoffen verbeteren. Het kunnen kleurstoffen, conserveermiddelen en smaakversterkers zijn. E-nummers worden kunstmatig in een fabriek gemaakt of gewonnen uit de natuur. Voordat een stof een label met E-nummer krijgt, moet hij een lang traject doorstaan.